Näin yksinäisyys voi vaikuttaa terveyteesi ja mielialaasi

Yksinäiset ihmiset kärsivät enemmän fyysisistä ja psyykkisistä terveysongelmista kuin muut.

Joskus on hyvä viettää aikaa aivan yksin, mutta jos kärsit yksinäisyydestä joka päivä, niin seuraukset voivat olla vakavat.

Yksinäisyys lisää mielipahaa

Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan mitä yksinäisemmäksi olonsa tuntee, sitä todennäköisemmin kärsii masennuksen oireista. Tämä johtuu muun muassa siitä, että yksinäisyyden tunne lisää kortisoli-nimisen stressihormonin tuotantoa. Tämä kyseinen hormoni onkin linkitetty vahvasti masennukseen.

Vuonna 2009 julkaistussa tutkimuksessa huomattiin, että sosiaalinen kanssakäyminen hillitsi masennuksen oireita paljon.

Itsestään ei pidä huolta

Yksin aterioivat henkilöt syövät epäterveellisemmin kuin esimerkiksi parisuhteessa olevat. Tämä johtuu muun muassa siitä, että isommalle ryhmälle kokatessa tulee kiinnitettyä enemmän huomiota valmistamaansa ruokaan.

Health Psychology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan yksinäiset ihmiset myös pitävät kunnostaa vähemmän huolta kuin muut.

Alttius sydänsairauksiin kasvaa

Muutama vuosi sitten julkaistussa tutkimuksessa kerrotaan, että keski-ikäisillä yksin asuvilla henkilöillä oli 24 prosenttia korkeampi riski kuolla sydänsairauteen. Yksinäiset ihmiset kärsivät usein enemmän stressistä ja stressi lisääkin alttiutta sydänsairauksille.

Vastustuskyky heikkenee

Yksinäisyys kuormittaa vastustuskykyä, kertoo yhdysvaltalainen tutkimus. Viime vuonna tehdyssä tutkimuksessa huomattiin, että yksinäiset ihmiset tuottivat enemmän tulehduksia aiheuttavia proteiineja stressin takia. Tämä heikentää vastustuskykyä selkeästi. 

Lue myös:

    Uusimmat