Narkolepsiaa sairastava Rachel, 27, voi nukahtaa milloin vain – taudilla on myös yllättävän kallis seuraus: "En todellakaan ollut menossa tanssiaisiin"

Unirytmi kuntoon 8:08
Videolla keskustellaan unettomuudesta.

Narkolepsiaa sairastava Rachel on jopa ostanut unissaan vaatteita. Naisen sairaudesta uutisoi muun muassa Daily Mail -sivusto.

Brittiläinen Rachel Lane, 27, sairastaa narkolepsiaa, joka tarkoittaa kroonista unihäiriötä. Ihminen saattaa nukahtaa odottamattomissa tilanteissa, kuten syödessä, kesken puhumisen tai kävellessään.

Päivittäin toistuvasti ilmenevä nukahtaminen tapahtuu nopeasti, mutta yleensä sitä edeltää väsymys. Torkahdusta edeltävään väsymykseen voi kuulua muun muassa muisti- ja oppimisvaikeuksia tai näön hämärtymistä.

Rachel on vaipunut uneen konserteissa, hautajaisissa ja kesken keskustelun. Hän on myös nähnyt hallusinaatioita unensa aikansa. Ja mikä on vieläkin erikoisempaa: hän ilmeisesti pystyy shoppailemaan netissä, vaikka on unessa.

Osti unissaan tanssiaismekon

Leipomossa työskentelevä Rachelkertoo, että eräänä päivänä hänen työpaikalleen tuli paketti. Siinä oli koulun päättäjäistanssiaisiiin tarkoitettu mekko.

– Olen 27-vuotias, joten en todellakaan ollut menossa tanssiaisiin.

– En muistanut tilanneeni sitä, mutta katsoin pankkitiliäni ja sähköpostiani ja tajusin, että olin tosiaan tilannut sen. Olin varmaan ajatellut, että tarvitsen hemmottelua silloin tällöin.

Rachel on tilannut myös kotitaloustarvikkeita, kuten veitsiä, leikkuulautoja sekä koirien leluja. Hän laskee käyttäneensä unissaan tehtyihin ostoksiin noin 300 puntaa, eli noin 360 euroa.

– Yleensä tilaan tavaraa Amazonista. Luulen, että aivoni ovat edelleen aktiiviset, kun nukun. Niinpä alan tehdä asioita, joita normaalisti tekisin hereillä.

Kaikki alkoi kissan raapaisusta

Rachel alkoi kärsiä uneliaisuudesta vuonna 2015 sen jälkeen, kun kissa oli raapaissut häntä ja hän oli saanut siitä jonkin viruksen.

– Sen jälkeen minusta ei koskaan enää tuntunut samalta. Olin aina väsynyt, jopa enemmän kuin yleensä.

Rachel sai vaivaansa lääkityksen. Hän ei silti voinut ajaa autolla paria kolmea kilometriä pidempiä matkoja ilman, että nukahti. Hän joutui joko nousemaan autosta jaloittelemaan tai nukkumaan päiväunet.

– En silloin vielä tiennyt, mitä narkolepsia tarkoitti. Luulin kaiken johtuvan vain siitä, että olin kipeä.

Läheiset eivät aina ymmärrä

Vuonna 2016 Rachel meni tapaamaan uneen erikoistunutta asiantuntijaa, koska hän oli alkanut kävellä unissaan ja onnistunut kolhimaan itseään. Kerran hänen poikaystävänsä sisko oli löytänyt hänet tökkimästä mattoa veitsillä ja kynillä. Silloin hän sai narkolepsiadiagnoosin.

Rachel hankki itselleen koiran, joka herättäisi hänet tarvittaessa. Jos hän menee halvaantuneeseen tilaan, koira makaa hänen päällään pitääkseen hänet turvassa.

Rachelin läheiset eivät aina ymmärrä sairautta. Poikaystävän on vaikaea ymmärtää sitä, miten unihallusinaatiot vaikuttavat.

Lue myös:

    Uusimmat