Alanna on tosielämän "Ruusunen" – nukkuu kokonaisia kuukausia, kerran jopa koko talven yli

9:07
Unettomuus on asia erikseen: laulaja Juulia nukkuu kahdesti vuorokaudessa, kun uni ei muuten tule.

Alanna sairastaa harvinaista sairautta, joka saa hänet nukkumaan jopa kuukausia. 

Alanna Wong, 30, tiesi että jotain on pielessä, kun hän lähti 10-vuotiaana serkkujensa luo ja nukkui koko viikonlopun. Se oli kuitenkin vasta alkusoittoa: kaksikymppisenä hän nukkui kahdeksan kuukautta putkeen ja häneltä jäi koko talvi väliin, kirjoittaa The Sun

Kaliforniassa asuva Wong sairastaa harvinaista Kleine-Levin syndroomaa. Helsingin uniklinikan mukaan Kleine-Levin syndroomassa potilas nukkuu jopa 18 tuntia vuorokaudessa.

Liikaunisuus esiintyy jaksoittain ja vuorottelee normaalien vireystilajaksojen kanssa. Vertaus satujen nukkuviin prinsessoihin ei ole edes kovin kaukaa haettua: muun muassa satujen Ruusunen ja Lumikki nukkuivat pitkät ajat reagoimatta ympäristön tapahtumiin.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Alannan oireet alkoivat jo 10-vuotiaana 

Alanna kertoo The Sunille, että hänen vanhempansa pitävät edelleen huolta hänestä. Vanhemmat huomaavat, kun Alanna käy ärtyisäksi, uniseksi ja säikähtäneeksi. Uniseksi tullessaan Alanna ei välttämättä itse tiedosta, missä on ja hänen on pysyteltävä sänkynsä lähellä. 

Alannan oireet alkoivat jo 10-vuotiaana, mutta diagnoosin hän sai vasta 18-vuotiaana, kun hänen sisarensa ja äitinsä totesivat oireiden muistuttavan Kleine-Levin syndroomaa. 

Alanna kertoo, että hänen sairautensa on vaikuttanut muun muassa koulunkäyntiin ja ihmisuhteisiin: on vaikea luoda ihmissuhteita, kun nukkuu suurimman osan päivästä. 

Alanne nukkuu päiviä ja herää vain syömään 

– Sairaudella ei ole säännönmukaisuutta tai kausia. Tiedän, että alkoholi, anestesia, oksennustauti tai unenpuute triggeröivät sairauttani, joten pyrin syömään terveellisesti, syön vitamiineja ja en juo lainkaan alkoholia, Alanna selittää. 

Alannan sairaudessa on yleensä 10–14 päivän uneliaita kausia, jolloin hän nukkuu päivässä 18–22 tuntia ja herää lähinnä syömään ja käymään vessassa. Syvempien kausien aikaan naisen vanhemmat varmistavat, että Alannalla on kaikki hyvin nukkuessaan. 

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Kleine-Levin sairauden syytä ei tiedetä. Joskus taustalla voi olla limbinen enkefaliitti tai virustauti. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja