Mitä ihmettä! Tuomas matkasi mökille ja todisti muurahaispesien loputonta rykelmää: "Piti ihan kääntää auto, en ole ikinä nähnyt tällaista"

0:28
Tutkijan mukaan kyseessä voi olla monipesäinen yhden ja saman lajin muurahaisyhdyskunta, joka levittäytyy muodostamalla sisarpesiä.

Tuomas Koivurova ikuisti Rovaniemen eteläpuolella Muurolan kylällä komean rivin muurahaiskekoja.

Koivurova kertoo MTV Uutisille, että oli matkalla kesämökilleen, kun huomasi pesät.

– Menin hieman vaihtoehtoista reittiä. Tuossa pesien määrä oli sen verran erikoinen, että piti ihan kääntää auto ja käydä katsomassa uudelleen, että olihan ne muurahaispesiä.

Vaikka Koivurova on kokenut kulkija Lapin luonnossa, niin näin suureen määrään muurahaispesiä hän ei ole vielä törmännyt.

– En ole ikinä nähnyt tällaista yhdyskuntaa missään.

Luonnonvarakeskuksen tutkijan Jouni Kilpeläisen mukaan kyseessä voi olla monipesäinen yhden ja saman lajin muurahaisyhdyskunta, joka levittäytyy muodostamalla sisarpesiä.

– Uudet pesät perustetaan tyypillisesti valoisiin paikkoihin, kuten metsän reunoihin ja pienaukkoihin. Tällöin kekojen lämpö- ja kosteusolojen säätely onnistuu aluksi pienellä muurahaismäärällä paremmin kuin varjoisassa paikassa.

Kilpeläinen arvioikin, että videolla näkyvä tienvarsimetsä saattaisi olla turhan tiheä muurahaiskeon paikaksi.

Sekametsä tarjoaa tosin muurahaisille monipuolista ravintoa läpi kasvukauden, kuten hyönteisiä ja kasvien siemeniä. Myös tämä voi vaikuttaa kekotiheyteen.

Sisarpesien menestyminen ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys.

– Osa voidaan hylätä nopeastikin, mutta toisaalta osa saattaa kasvaa vuosi vuodelta.

– Keon menestymiseen tarvitaan muun muassa puiden latvuksissa eläviä kirvoja, joista muurahaiset saavat sokeripitoista mesikastetta.

Katso komea rivi muurahaispesistä jutun alussa olevalta videolta.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja