Miksi ilkeät tytöt ovat niin suosittuja? Tutkimus selvitti

Työkaverit ovat parhaita! Tunnistatko"työbestiksesi"tästä listasta? 0:44
KATSO MYÖS: Työkaverit ovat parhaita! Tunnistatko "työbestiksesi" tästä listasta?

Nyt sekin on tutkittu, miksi ilkeät ihmiset ovat usein suosittuja.

Voi olla, että on olemassa luonnollinen syy sille, miksi Mean Girls -elokuvan pääpahis, Regina George, oli niin suosittu koulukavereidensa keskuudessa. Asiasta uutisoi New York Post.

Tuore tutkimus selvitti, että sekä miehet että naiset suosivat ilkeää käytöstä ystäviltään, jos negatiivinen käytös on osoitettu oikeaan suuntaan. Toisin sanottuna, ystävien ilkeää käytöstä katsotaan helposti läpi sormien, jos ilkeily on osoitettu omia vihollisia tai inhokki-ihmisiä kohtaan.

Tutkimus on julkaistu vastikään Elsevier’s Evolution and Human Behavior -julkaisussa. Sen mukaan ystävyyden hyödyt riippuvat osittain siitä, kuinka paljon ystävät arvostavat itseään suhteessa muihin. Ystävän käyttäytyminen muita kohtaan todennäköisesti vaikuttaa omiin näkemyksiisi ja mielipiteisiisi ystävästäsi.

Näin tutkimus toteutettiin

Tutkimuksessa Oklahoman osavaltion yliopisto laati kyselyn, johon otti osaa 1183 yksilöä. Osallistujissa oli opiskelijoita Yhdysvalloista sekä tavallisia ihmisiä Intiasta. Heiltä kysyttiin erilaisia kysymyksiä liittyen saman sukupuolen välisiin ystävyyssuhteisiin.

Osallistujilta kysyttiin, kuinka korkealle he arvottivat tiettyjä käytösmalleja, kuten kiltteyttä, luotettavuutta, julmuutta, välinpitämättömyyttä, hyväksikäyttöä, samankaltaisuutta, fyysistä läheisyyttä, tuttavallisuutta ja puolueettomuutta konfliktitilanteessa. Parhaan ystävän ominaisuuksia täytyi arvottaa asteikolla yhdestä seitsemään.

Vaikka ihmiset luonnollisesti haluavat ystävänsä olevan kilttejä ja luotettavia heitä ja tuntemattomia kohtaan, he myös pitivät ystävistä, jotka osasivat olla julmia tai vähintäänkin välinpitämättömiä vastaajan vihamiehiä kohtaan. Tutkimuksessa selvisi, että oli helpompi antaa anteeksi ilkeä käytös, kun vihan kohde oli joku vastaajan inhoamista ihmisistä.

Ihmisiä kiinnosti myös enemmän se, kuinka kiltisti ystävät kohtelivat heitä, kuin se, kuinka kiltisti he kohtelivat tuntemattomia.

Ystävyyden hyötyjen maksimointi

Asiantuntijoiden mukaan ihmiset haluavat maksimoida heidän ystävyydestä saamansa edut tukemalla ystäviään, mutta samalla myös tarvittaessa halventamalla näiden vihamiehiä ja kilpailijoita.

Ihmiset usein uskovat, että vihamiesten menestys on itselle haitallista ja tappiot taas itselle hyödyllisiä. Tutkijat uskovat, että tulokset ovat linjassa sen uskomuksen suhteen, että ihmiset valitsevat ystävänsä sillä perusteella, kuinka paljon tukea ja etuoikeuksia suhteesta voi saada. Suurin osa ihmisistä haluaa ympärilleen ystäviä, jotka valitsevat heidät muita mieluummin, sekä auttavat ja tukevat vihamiesten kukistamisessa.

Oikeiden ystävyyssuhteiden valinta ja ylläpitö ovat tärkeitä elämän osa-alueita. Ystävyys vaikuttaa todistetusti ihmisen fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin, kertoo New York Post. Sage Journals -julkaisussa esitellyn tutkimuksen mukaan jo yksi keskustelu ystävän kanssa vaikuttaa positiivisesti ihmisen hyvinvointiin. Jo yksi ystävän kanssa jaettu kanssakäyminen päivässä lisää nimittäin yhteyden tunnetta ja laskee stressitasoja.

Siispä tämän luettuasi soita parhaalle ystävällesi ja testa,a kuinka julmiksi he äityvät puhuessasi ex-poikaystävästäsi tai kamalasta esimiehestäsi. Se voi toden totta vaikuttaa ystävyyssuhteenne laatuun ja terveyteesi.

Lue myös:

    Uusimmat