Tietokirjailija kertoo kuusi asiaa ystävyydestä – tunnistatko nämä?

Ystävyys muuttaa muotoaan elämän eri vaiheissa 8:05
Miten ystävyys muuttaa muotoaan elämän aikana? Katso koko ystävyyskeskustelu yltä.

Tietokirjailija Mirja Hämäläinen paljastaa kestävän ystävyyssuhteen salat.

Ystävänpäivää vietetään jälleen helmikuun 14.päivä. Ystävyys-tietokirjan kirjoittanut Mirja Hämäläinen kertoo kuusi mielenkiintoista asiaa ystävyydestä. Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta.

1. Iso osa ystävyyksistä muodostuu nuoressa aikuisuudessa

Hämäläisen mukaan nuorelle ihmiselle ystävyydet on usein tärkeämpiä kuin aikuisille.

– Ehkä siinä muodostetaan omaa itseään myös niiden ystävien kautta. Aikuisuudessa ystävyys on enemmän sitä, että vahvistat sitä ja muistutat itseäsi siitä, kuka olet. Se on erilainen prosessi.

– Mutta ehkä se miksi nuorena muodostetaan enemmän uusia ystävyyksiä, niin kuuluminen joukkoon on tärkeämpää, mutta kyllä ihmiset voivat ystävystyä minkä ikäisinä tahansa.

2. Tärkein tekijä ystävyyden syntymiselle on osapuolten samankaltaisuus

– Ystävykset ovat hirveän samankaltaisia yleensä keskenään, vaikka sanotaankin, että vastakohdat viehättävät. Usein he tulevat samanlaisesta taustasta ja ovat jopa ehkä vähän samannäköisiä. Tämän huomaa, jos vähän tarkkailee ihmisiä.

3. Miesten ja naisten ystävyyksissä on paljon eroja

– Totta kai yhtäläisyyksiä on silti enemmän, mutta siinä on iso ero, miten miehet ystävystyvät toistensa kanssa verrattuna siihen, miten naiset ystävystyvät toistensa kanssa.

– Naiset ystävystyvät kasvokkain kohtaamalla ja miehet olkapäät toisiaan vasten. Toisin sanoen naiset ystävystyvät puhumalla ja katsomalla toisiaan, miehet taas tekemällä asioita yhdessä.

Hämäläisen mukaan ihmiset ovat hyvin erilaisia siinä, kuinka avoimia he ovat uusille ihmisille. Kun yksi nauttii siitä, että on hirveä määrä vähän kevyempiä ihmissuhteita, haluaa toinen vain muutaman sydänystävän.

– Toisaalta jotkut ihmiset ehkä kokevat, etteivät he tarvitse elämäänsä ketään. Silloin taustalla on yleensä joitain huonoja kokemuksia ja on muodostunut ajatus siitä, että pitää pärjätä aina yksin, eikä kehenkään voi luottaa.

4. Puhumattomuus on myrkkyä

Ystävyyssuhteet kariutuvat usein siihen, että kasvaa erilleen, kun elämäntilanteet muuttuvat.

– Silloin odotukset ystävyyden toista osapuolta kohtaan saattavat muuttua.

Ystävyyssuhteita kariutuu myös siksi, ettei elämään mahdu loputonta määrää ihmisiä.

– Uusien ystävyyksien myötä vanha ystävyys voi lakata, koska ihan hirveän montaa aktiivista ystävyyssuhdetta ei ihminen pysty elämässään ylläpitämään.

Puhumattomuus on Hämäläisen mukaan varma minkä tahansa ihmissuhteen tappaja.

– Meillä ei ole hirveästi malleja siihen, kuinka käsitellä ystävyydessä hankalia asioita. Ystävyydessäkin pitää pystyä sanomaan, että tarvitsen tilaa tai en usko, että voin jatkaa ystävyyttä näin.

5. Helpompi laittaa tauolle kuin parisuhde

Hämäläinen kuitenkin kertoo itse pitävänsä ystävyyttä hieman joustavampana ihmissuhdetyyppinä kuin parisuhdetta.

– Jos kyseessä on vaikea suhde, niin etäisyyttä on aika helppo ottaa. Ystävyys voi helposti mennä hetkeksi "talviuneen" ja sitten taas toisessa hetkessä kukoistaa, kun on ensin vähän puhalleltu höyryjä. 

6. Salaisuus kestävään ystävyyteen: Kerro itsestäsi henkilökohtaisia asioita

– Se, että olet toisen edessä jollain tapaa heikko tai haavoittuvainen luo yhteyttä. Toinen näkee sinut silloin kokonaisempana ihmisenä ja arvostaa luottamustasi.

Lue myös:

    Uusimmat