Merkit, jotka voivat kertoa myrkyllisestä ystävyydestä – "Silloin olet työntekijä etkä ystävä"

Ystävyys muuttaa muotoaan elämän eri vaiheissa 8:05
KATSO MYÖS: Tietokirjailija kertoo, kuinka ystävyys muuttaa muotoaan elämän aikana.

Tosiystävä ei toimi myrkyllisesti, muistuttavat asiantuntijat Huffington Postin jutussa.

Olemme aiemmin kertoneet useista eri merkeistä, joista voit tunnistaa myrkyllisen ystävyyssuhteen. Näitä ovat muun muassa ahdistuminen toisen yhteydenotoista, petetty luottamus sekä se, että toinen ei koskaan ole samalla tavalla tukenasi kuin sinä hänelle.

Huffington Postin haastattelemat asiantuntijat lisäsivät listaan muitakin seikkoja, jotka voivat viitata toksiseen kaveriin.

1. Hän lavertelee luottamuksella kertomasi jutut eteenpäin

Luottamus toiseen ihmiseen on erittäin tärkeää. Jos uskoudut ystävällesi ja tämä päättääkin kertoa muille yksityisasioitasi ilman lupaasi, kaikki ei välttämättä ole kunnossa.

Yksi kerta ei vielä välttämättä tarkoita, että ystäväsi olisi myrkyllinen tyyppi, mutta toistuessaan tuollainen toimintatapa voi olla hälytysmerkki.

– Jos ystäväsi kertoo sellaista, mikä oli tarkoitettu vain hänen korvilleen, hän ei täysin tajunnut tuon tiedon olevan luottamuksellista, hän ei kunnioita sinua tai hän saattoi laverrella tiedon eteenpäin hyötyäkseen siitä itse, kertoo professori Suzanne Degges-White Pohjois-Illinoisin yliopistosta.

2. Hän ei osoita tukea parisuhteellesi

Jos olet terveessä ja tasapainoisessa parisuhteessa, oletat ystäviesi olevan tukenasi. Tosiystävä ei yritä sabotoida suhdettasi tai koeta ajaa teitä erilleen.

Jos sinulla on kumppanisi kanssa ongelmia, hyvä ystävä on tukenasi ja kannustaa tekemään sovinnon, kertoo avioliitto- ja perheterapeutti Sarah Spencer Northey. Myrkyllinen tyyppi saattaa yrittää kiistan avulla lyödä väliinne kiilaa.

– Todellinen ystävä haluaa sinun kukoistavan onnellisessa suhteessa, hän sanoo.

– Toksinen ystävä saattaa vain heittää bensaa liekkeihin, kun purat hänelle tuntemuksiasi. Hän voi yrittää vahvistaa negatiivisia ajatuksiasi ja tuntemuksiasi. Myrkyllinen ystävä voi jopa rohkaista käytöstä, joka vahingoittaa suhdettasi.

Jos ystävän toiminta tuntuu tällaiselta, Northey kehottaa pohtimaan muutamaa asiaa:

  • Kuunteleeko ystäväsi tasapainoisen näkökulman kera, kun avaudut tuntemuksistasi vai meneekö hän mukaan tunteeseen ja suhtautuu asiaan kenties jopa intensiivisemmin kuin sinä?
  • Myötäileekö hän, kun alat päästä irti riidasta kumppanisi kanssa vai tuoko hän esille jonkin muiston tai jotain draamaa, jotta välillenne syttyisi uusi sota rauhan sijaan?

3. Sinusta tuntuu, että joudut olemaan varpaillasi hänen seurassaan

Toksinen ystävä käyttää manipulointia saadakseen asiat sujumaan kuten haluaa. Hän saattaa syyllistää sinua jostain, esittää uhria, vähätellä tunteitasi tai raivostua, jos olet eri mieltä. Hyvään ystävyyssuhteeseen ei kuulu se, että joudut olemaan varuillasi hänen seurassaan.

– Manipuloinnin kohteeksi joutuessaan voi olla vaikea havaita, mitä oikein tapahtuu, sanoo psykologi Ellen Hendriksen.

– Ystävyytenne voi tuntua tarpeettoman monimutkaiselta. Kyseenalaistat itseäsi kovasti ja mietit, oletko järjiltäsi vai ylireagoitko. 

4. Yhteydenpito on miltei kokonaan sinun kontollasi

Ystävyyden ylläpitäminen vaatii työtä. Kaikki ei ole kohdallaan, jos vain sinä kyselet kuulumisia ja ehdotat tapaamisia. 

– Jos sinä teet kaiken työn suhteessanne, silloin olet työntekijä etkä ystävä. Aika mennä lakkoon! Hendriksen kehottaa.

Tähän liittyen Hendriksen heittää muutaman asian pohdittavaksi:

  • Tapahtuvatko kaikki suunnitelmat sinun aloitteestasi? Muutetaanko niitä aina ystäväsi mielialan ja päähänpistojen mukaan?
  • Entä peruuko toinen näkemiset viime minuutilla? Valittaako hän asioista tarjoamatta vaihtoehtoja ja ratkaisuja?

Vaihtoehtoja on kaksi

Olisiko parempi kertoa kaverille tuntemuksistasi ja katsoa, parantuvatko asiat? Vai pitäisikö vain heittää hanskat tiskiin ja nostaa kytkintä? Se riippuu sinusta.

– Ihmisillä on erilainen sietokyky huonon käytöksen suhteen, Degges-White sanoo.

– Jotkut kestävät kamalan paljon, jos heidän tukiverkkonsa ei ole niin laaja, että se nappaisi heidät kiinni, jos luopuisivat yhdestä ystävästään.

Yritä ensin kertoa tuntemuksistasi

Jos tahdot säilyttää ystävyyssuhteen, kannattaa puhua kaverin kanssa siitä, mikä mieltäsi painaa.

Kun kerrot tunteistasi, puhu minä-muodossa, jolloin keskityt omiin tunteiseesi. Esimerkiksi: "Minulla on loukkaantunut ja hämmentynyt olo, kun en kuule sinusta hetkeen." Sellainen on parempi kuin syyttelevät sinä-muotoiset lauseet, kuten: "Sinä et selkeästi välitä minusta, kun et ikinä ota yhteyttä." Syytökset voivat saada toisen puolustuskannalle.

Kun olet sanonut sanottavasi, ole avoin ja kuuntele, mitä toisella on sanottavaa.

– Molemmilla ystävyyssuhteen osapuolilla pitää olla halua panostaa kaveruuteen. Muussa tapauksessa keskustelu ei tuota tulosta, Degges-White sanoo.

Aina tahtoa ei löydy

Jos toisella ei näytä olevan halua korjata välejänne, on se merkki siitä, että tämä ystävyys oli tässä.

– Ystävyys on täysin vapaaehtoista. Jos toista ei kiinnosta käsitellä ongelmia, joita toinen on nostanut esiin, ei mikään todennäköisesti muutu, Degges-White sanoo.

Viesti voi mennä perille muullakin tapaa

Voi siis olla niin, että ystävästä irti päästäminen voi olla paras ratkaisu.

– En tiedä, onko aina niin välttämätöntä ilmoittaa ystävälle siitä, ettet halua enää olla hänen kaverinsa, kertoi psykoterapeutti Deborah Duley aiemmassa Huffington Postin haastattelussa.

Joskus etäisyyden ottaminen vähitellen voi saada viestin menemään perille. Jos kuitenkin olette olleet läheisiä kavereita, saattaa olla välttämätöntä oikeasti keskustella siitä, miksi koet, että et halua enää jatkaa ystävyyttänne.

Valitse sanasi tarkoin. Kerro, että tämä johtuu sinusta ja sinun tarpeistasi eikä hänestä ja hänen vioistaan. Varaudu siihen, että toinen saattaa järkyttyä.

– Todennäköisesti tulet vielä törmäämään ex-ystävääsi jossain tilanteessa. Yritä tehdä ystävyyden päättymisestä niin myönteinen kokemus kuin mahdollista, Duley neuvoo.

Lue myös:

    Uusimmat