Tee tämä yksi asia joka päivä – hyvinvointisi paranee

Ystävyys muuttaa muotoaan elämän eri vaiheissa 8:05
KATSO MYÖS: Miten ystävyys muuttaa muotoaan elämän aikana? Tietokirjailija kertoo mielenkiintoisia asioita ystävyydestä.

Kuinka usein puhut ystävillesi? Tavasta kannattaisi tehdä päivittäinen, jos tuoretta tutkimusta on uskominen.

Vain yksi laadukas keskustelu ystävän kanssa päivittäin voi parantaa ihmisen hyvinvointia, kertoo SAGE Journals -julkaisussa esitelty tutkimus. Tutkimuksesta uutisoi New York Post.

Tutkijat erottelivat seisemän tyypillistä tapaa kommunikoida: kuulumisten vaihto, merkityksellinen keskustelu, vitsailu, välittämisen osoittaminen, kuunteleminen, toisten ja heidän mielipiteidensä arvostaminen sekä vilpittömien kohteliaisuuksien tarjoaminen. 

Tutkimuksessa osallistujia pyydettiin yhteensä kolmessa eri kokeilussa testaamaan yhtä tavoista päivän aikana. Tämän jälkeen näitä yhteensä yli 900 osallistujaa pyydettiin arvioimaan muun muassa omaa stressiään, ahdistustaan ja hyvinvointiaan.

Verrattuna kontrolliryhmään, joka ei ollut missään yhteydessä ystäviinsä, mihin tahansa kommunikointimuotoon päivän aikana päätyneet raportoivat päivän päätteeksi suurempaa hyvinvointia ja onnellisuutta, ja erityisesti lisääntynyttä yhteyden tunnetta ja vähempää stressiä.

– Tämä tutkimus viittaa siihen, että kuka tahansa, joka järjestää aikaa korkealaatuiselle keskustelulle, voi parantaa hyvinvointiaan. Voimme muuttaa sitä, miltä meistä tuntuu minä tahansa päivänä, kommunikaation avulla, sanoo tutkimukseen osallistunut ystävyyden asiantuntija,  Kansasin yliopiston viestintäopin professori Jeffrey Hall New York Postin mukaan.

Useampi kuin yksi keskustelu palkitsee vielä enemmän

Ne, jotka kävivät ystävän kanssa useamman kuin yhden merkityksellisen keskustelun päivän aikana, saivat jopa parempia tuloksia. 

– Tämä tarkoittaa, että mitä enemmän ystäviä kuunneltiin, mitä enemmän osoitettiin välittämistä, mitä enemmän käytettiin aikaa muiden mielipiteiden arvostamiseen, sitä paremmalta päivän päätteeksi tuntui, Hall sanoo.

Entä riittääkö pelkkä tekstiviesti vai pitääkö nähdä kasvokkain?

– Sillä oli väliä, jos ainakin yksi heidän [osallistujien] laatukeskusteluistaan oli kasvokkain, Hall sanoo, mutta huomauttaa, että mikä tahansa kommunikaation muoto on parempi kuin ei kommunikaatiota lainkaan.

Miten saada elämään lisää onnellisuutta lisääviä keskustelutuokioita?

Moni on saattanut pandemian jälkeen havahtua tilanteeseen, jossa kasvokkain tapaamiset ovat vähentyneet ja niille tuntuu olevan hankala järjestää aikaa. Hall muistuttaa Well + Good -sivustolla, että rutiinien uudelleen rakentaminen vaatii tarkoituksellisia valintoja.

On kuitenkin hyvä muistaa, että mitä enemmän järjestää aikaa laadukkaille keskusteluille, sitä helpommin se sujuu kerta toisensa jälkeen. Tämän hoksaaminen voi auttaa välttämään monelle tutun tilanteen:

– Ajattelet, ettet halua lähteä ulos ja tavata jotakuta tai osallistua sosiaaliseen tapahtumaan, että siitä on vaivaa, että olet liian väsynyt, mutta sitten menet ja se päätyykin olemaan todella hauskaa, Hall sanoo.

Katso myös: "Kuka tuli?" – 1980-luvun nuoret muistavat tämän keskustelulinjan

"Kuka tuli?"1980-luvun nuoret muistavat edelleen 059-keskustelulinjan 0:38
1980-luvun nuoret soittelivat lankapuhelimella 059-linjalle – olitko sinäkin "linjoilla"?

Lue myös:

    Uusimmat