60-vuotias Marja-Leena* on sairastanut selkärankareumaa 17-vuotiaasta saakka. Tammikuussa hän hakeutui hoidettavaksi kiinalaisen lääketieteen pariin, sillä perinteinen lääketiede ja voimakkaatkaan lääkkeet eivät auttaneet kipuihin.
Marja-Leena kertoo löytäneensä kiinalaisen lääketieteen ystävänsä kautta. Hänen ystävänsä ei sairasta reumaa, mutta urheilee paljon ja hänellä oli lihasjännitteitä. Marja-Leena kertoo tavallaan uskoneensa erityisesti ruokavalion muutoksen tuomaan hyötyyn jo ennen vaihtoehtohoitoon hakeutumista.
– Olin pohtinut näitä asioita jo aiemminkin, hän kertoo.
Marja-Leenaa on hoidettu tulineulalla, akupunktiolla ja ennen kaikkea ruokavaliolla, jonka hän koki kaikista olennaisimmaksi hoitomuodoksi. Ruokavaliosta jäivät pois gluteiinia sisältävät tuotteet, kuten pastat ja perunat. Näiden lisäksi ruokavaliosta karsiutuivat sian ja naudan lihatuotteet, maitotuotteet sekä banaanit.
– Kaikki sellaiset ruoka-aineet jäivät pois, jotka kerryttävät elimistöön limaan, Marja-Leena tiivistää.
Ruokavalio uusiksi
Marja-Leena kertoo lisänneensä kasvisten ja kotimaisten marjojen määrää ruokavaliossaan. Hän syö myös paljon kalaa sekä broileria. Aamupuuro on hirssipuuroa, johon hän lisää kolme desilitraa marjoja. Ruis on ainoa kotimainen viljatuote, jota Marja-Leena käyttää. Hänen aamupalaansa kuuluu pari paahdettua ruisleipää.


