Reumalääkitys lopetettiin: Virpi sai avun ruokavaliohoidosta

Virpi Tasa on perheenäiti, joka harrastaa lentopalloa, lenkkeilyä ja tanssia. Viisi vuotta sitten hän pääsi tuskin kyykkyyn ja nivelkivut valvottivat häntä öisin, vaikka hänellä oli reumalääkitys.

Virpillä diagnosoitiin vuonna 2002 nivelpsoriasis, mutta tauti oli muhinut jo kauemmin. Virpi oli sairastanut vuonna 1987 angiinan, jonka jälkitautina tuli ihopsoriasis. Virpi kärsi erilaisista kiputiloista ja niveloireista jo yhdeksänkymmentäluvulla, mutta niiden syytä ei osattu tulkita.

Diagnoosin jälkeen Virpille määrättiin vahvat reumalääkkeet, mutta olo ei suinkaan parantunut

– Pääsin kyykyyn, mutta se oli hyvin kivuliasta ja vaivalloista. Piti ottaa jostain tukea kyykkyyn mennessäni ja etenkin ylösnoustessa, ja kivut valvottivat yöllä. Sorminivelet olivat turvonnet ja ranteet jäykät.

Nivelpsoriasis äityi niin pahaksi, että Virpin oli vaihdettava ammattia.

– Jouduin tekemään kivuliaan surutyön ja luopumaan liikunnanohjaajan unelma-ammatistani sekä monista liikuntaharrastuksista.

Lopulta Virpi päätti kokeilla, auttaisiko ruokavaliohoito, josta hän oli kuullut eräässä reumaseminaarissa. Virpi luki ensin asiaa koskevan kirjan ja tästä innostuneena meni kiinalaiseen lääketieteeseen perehtyneen Nina Haaviston vastaanotolle vuonna 2006.

Punainen liha pahin

Nina laati Virpille henkilökohtaisen ruokavalion, joka sisälsi juuri Virpin terveyttä kohentavia ruoka-aineita. Virpi kertoo noudattaneensa sitä ensimmäiset kaksi kuukautta todella tiukasti.

Ruokavaliosta karsittiin pois vehnäjauhot, sokerit ja maitotuotteet. Kyse ei ole kuitenkaan lihavoittoisesta ruokavaliosta eli karppauksesta. Punainen liha oli itse asiassa Virpille kaikkein pahin.

– Pystyn toki syömään silloin tällöin kebabin tai herkuttelemaan muuten, mutta huomaan heti, jos lipsun liikaa. Joskus jos olen syönyt vaikka purkkihernesoppaa, jossa on vähän porsaanlihaa, nivelkivut alkavat oireilla heti seuraavana yönä.

Reumaattisiin kipuihin Virpi sai avun heti tulineulahoidosta.

– Se auttoi heti ja on tehokkaampaa kuin särkylääkkeet. Särky saattoi pysyä poissa koko seuraavan viikon tulineulauksen jälkeen.Tulineulan pisto ei tee kipeää. Se on hyttysenpistoa kivuttomampi toimenpide.

Tällainen on ruokavalio

Ruokavaliomuutoksen myötä ihottuma alkoi helpottaa, ja siinä sivussa myös Virpin paino putosi.

– Monet tuttavani ovat sanoneet, että ethän sinä syö mitään, mutta itse asiassa syön usein ja ihan kunnon annoksia. Syön kahden kolmen tunnin välein, koska se pitää aineenvaihdunnan hyvänä.

Hänen ruokavaliossaan on paljon lämpimiä kasviskeittoja, hirssipuuroa, siemeniä, pähkinöitä ja sataprosenttista ruisleipää.

– Kasviksista minulle pahimpia ovat tomaatti ja paprika. Niitä vältän. Myös sitrushedelmiä syön varoen.

Nyt Virpi iloitsee siitä, että hänen reumalääkityksensä on lopetettu kokonaan.

–Minua jännitti mennä lääkäriin, koska tiedän että koululääketiede suhtautuu vaihtoehtohoitoon kriittisesti, mutta lääkärini oli ihastuksissaan, ja hän sanoi, että minusta näkee kuinka elinvoimainen olen.

Nykyään Virpin terveyden ylläpitämiseksi riittää ruokavalio ja kerran pari vuodessa akupunktio.

Studio55.fi/Piritta Palokangas


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat