Luulitko laihtuvasi liikunnalla? Todellisuudessa ratkaiseva liike tehdään salien ulkopuolella

0:36
Jos koet laihduttamisen vaikeaksi, voit samaistua tähän videoon!

Vatsalihakset saa näkyviin keittiössä, ei kuntosalilla, muistuttaa CNN.

Vaikka talvea on vielä jäljellä, moni haaveilee jo kesän kauniista päivistä ja hellekeleillä esiteltävästä ”kesäkunnosta”.

Kilojen karistamisen vuoksi useat kuntosalit ovat tammikuussa ääriään myöten täynnä. Liikunta ei kuitenkaan ole paras tapa painon pudottamiseen – enemmän pitäisi tarkkailla, mitä suuhunsa pistää.

Liikunta kuluttaa vain pienen osan kaloreista 

Kaikki ihmisen saamat kilokalorit tulevat ravinnosta. Kuitenkin vain osa kaloreista palaa liikunnan ansiosta. Keho kuluttaa energiaa myös perusaineenvaihduntaan, kuten verenkierron, hengityksen ja aivojen toiminnan ylläpitämiseen, sekä ruoansulatukseen.

Suurimmalla osalla ihmisistä perusaineenvaihdunta kuluttaa 60–80 prosenttia kokonaisenergiankulutuksesta, kertoo tutkija Alexxai Kravitz CNN:lle. Määrä vaihtelee ihmisen iän ja lihasmassan mukaan. Mitä vanhempi on, sitä vähemmän perusaineenvaihdunta energiaa käyttää. Mitä enemmän lihasmassaa, sitä enemmän energiaa kuluu pelkkien perustoimintojen ylläpitämiseen.

Noin kymmenen prosenttia ihmisen saamista kaloreista palaa ruoansulatusjärjestelmässä. Tämä tarkoittaa, että karkeasti ottaen 10–30 prosenttia saadusta energiasta palaa liikunnan muodossa.

– On tärkeää huomata, että luku sisältää kaiken fyysisen aktiivisuuden kävelystä, kirjoittamiseen, vääntelehtimiseen ja urheiluun, Kravitz sanoo.

Hänen mukaansa tavallinen ihminen polttaa 5–15 prosenttia päivittäisestä energiansaannistaan liikunnalla. Määrä ei ole mitätön, muttei myöskään suuri.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Liikunta lisää ruokahalua

Liikunnan ja energiansaannin suhdetta miettiessä on myös hyvä pitää mielessä, että urheilu lisää ruokahalua.

Harvardin yliopiston laskelmissa todettiin, että 80-kiloinen henkilö polttaa reippaalla puolen tunnin kävelylenkillä 200 kilokaloria. Saman määrän energiaa saa ravinnosta syömällä esimerkiksi viisi suklaakeksiä tai juomalla kaksi lasia viiniä – jälleen yksi hyvä syy tipattomalle kuukaudelle.

Tunti kuntopyörällä polkemista polttaa 80-kiloisella jopa 466 kilokaloria, mutta jos suoritukseen jälkeen nappaa jääkaapista palan kakkua tai pari limua, on kulutetut kalorit saatu nopeasti takaisin.

Laihduttamisen kannalta olisikin järkevintä, että ihminen pyrkisi liikunnan määrän lisäämisen sijaan syömään vähemmän. Puoli kiloa rasvaa vastaa noin 3500 kilokaloria. Laihtuakseen puoli kiloa viikossa ihmisen olisikin vähennettävä 500 kilokaloria päivittäin. Jos on limonadeihin menevää tyyppiä, määrä onnistuu helposti makeat virvokkeet ravinnosta karsimalla.

Liikunta on hyväksi terveydelle 

Riittävä liikunta on ihmiselle joka tapauksessa tärkeää. Urheilu kasvattaa lihasmassaa ja lisää perusaineenvaihdunnan kuluttamaa energiamäärä. Lisäksi liikunta auttaa kehittämään tasapainoa ja tuo suojaa monia tauteja, kuten sydänsairauksia ja diabetesta vastaan.

Ei tule myöskään unohtaa liikunnan myötävaikutuksia ihmisen mielelle. Liikunta auttaa taistelemaan masennusta vastaan – yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan jopa paremmin kuin lääkkeet.

Lähde: CNN

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja