Näin eri liikuntalajit muokkaavat vartaloasi

Millä lajilla saa litteän vatsan, entä miten muotoutuu terhakka takamus?

Fitnessguru Joanna Hall kirjoittaa The Guardianin artikkelissa siitä, miten erilaisia urheilulliset vartalot voivatkaan olla. Eri lajien ammattilaisten kehoista näkee, miten urheilu näkyy vartalossa.

Tennispelaajat

Tennis treenaa reisiä, keskivartaloa ja käsivarsia. Tenniksen pelaajilla on kentällä syöksähtelystä vahvistuneet jalat ja syöttöjen muovaamat melko leveät selät ja hartiat. Tennis on aerobista liikuntaa, mutta pelaajien kehojen keskimääräinen rasvaprosentti ei ole yhtä alhainen kuin vaikkapa uimareilla tai kestävyysjuoksijoilla. Mailapelissä vahvistuvat myös käsien tarttumalihakset.

Joogaajat

Jooga kehittää erityisesti keskivartalon syviä lihaksia, olkapäitä ja jalkoja. Joogassa lihakset venyvät ja harrastajat ovatkin tyypillisesti solakoita. Lihakset voimistuvat pitkäkestoisissa, tasapainoa vaativissa asennoissa, ja erityisesti voimalliset joogatunnit kehittävät ylävartalon lihaksistoa. Sen sijaan vaikkapa lempeää hatha-joogaa harrastamalla ei tarvitse pelätä saavansa Madonnan muskeleita käsivarsiinsa.

Juoksijat

Juoksu koettelee reisiä ja pohkeita. Maratoonareilla lihakset erottuvat erityisen hyvin siksi, että heillä on kehossaan matala rasvaprosentti, eivät niinkään siksi että ne olisivat erityisen kehittyneet. Juoksu muovaa sääriä, mutta ei juurikaan vaikuta ylävartalon lihaksiin. Tutkimusten mukaan esimerkiksi juoksijoiden alaraajojen luuntiheys voi olla erinomainen, mutta samalla ylävartalossa luut voivat olla paljon heikommassa kunnossa.

Kävelijät

Kävely kehittää jalkojen lisäksi keskivartaloa ja käsivarsia, kun niitä käytetään mukana liikkeessä. Oikeanlainen kävelytekniikka ja tahti voivat auttaa muovaamaan kehostasi solakan ja takamuksestasi kiinteän. Reipas kävely itse asiassa on parempaa jumppaa pepullesi kuin hölkkääminen. Ota käsivarret mukaan tahtiin, niin saat pidettyä helpommin vauhtia yllä ja lisäksi treenattua yläkroppaa samalla.

Ryhdin ylläpidossa tarvitaan vatsalihaksia. Pidä keskivartalo jäntevänä ja saat samalla harjoitettua vatsaasi. Tähtää 7500 askeleeseen päivittäin, ja jos tekniikkasi on kunnossa näet pian eron vartalossasi.

Uimarit

Uimarin kropan tunnistaa lihaksikkaasta yläselästä, rinnan alueesta ja keskivartalosta sekä vahvoista hartioista. Voisi kuvitella, että käsivarret tekevät kaiken työn altaassa kauhoessaan, mutta oikeastaan syvät vatsalihakset ovat uimareiden voiman salaisuus: möhömahat sulavat räpiköidessä. Lisäksi uimareilla on kadehdittavan kiinteät pakarat.

Pyöräilijät

Spinning-tunnit ja pyöräily pistävät jalat tehotreeniin, ja erityisesti etu- ja takareisien lihakset harjaantuvat polkiessa. Lisäksi ylävartalon lihaksisto, joka auttaa säilyttämään asennon pyörän selässä, kehittyy.

Polkijoilla on pieni rasvaprosentti, mutta heillä voi olla ryhtiongelmia jatkuvasta kyyristelystä johtuen. Takamus voi olla pyöreä, sillä vaikka isot pakaralihakset työskentelevät polkiessa, istuva asento jättää peppua kohottavat lonkan koukistajalihakset laiskottelemaan.


Pilates-harrastajat

Pilates tekee ihmeistä keskivartalolle. Pilates muovaa vartalosta muodokkaan, linjakkaan ja ryhdikkään, mutta ei jäykän lihaksikasta. Pilates ei ole aerobinen harjoitus, joten se jättää vartalon pehmeäksi. Se kehittää kehon notkeutta, syviä vatsalihaksia ja ryhtiä.

Jalkapalloilijat

Jalkapallo kehittää ennen kaikkea jalkoja, mutta maalivahdeilla on myös vahvat käsivarret ja hartiat. Ammattilaispelaajista puolustajat tapaavat olla rotevampia kuin keskikenttämiehet, jotka juoksevat eniten pelien aikana. Reidet vahvistuvat kaikkein eniten potkuista ja ovat lihaksikkaat, ja vahvaa keskivartaloa tarvitaan tasapainon säilyttämisessä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja