Etkö usko tipattoman tehoon? Tutkimukset lyövät ällikällä: Uskomattomia vaikutuksia

Kalle kielsi viimeiseen asti olevansa alkoholisti –"Istuin jouluna yksin baarissa ja join" 7:09
Kalle kielsi viimeiseen asti olevansa alkoholisti.

Kaksi brittitutkimusta paljastavat, millaisia hyötyjä on korkin kiertämisellä kiinni tammikuun ajaksi.

Sussexin yliopiston tutkimus paljasti, että tipattomasta tammikuusta on monia eri hyötyjä, jotka näkyvät vielä vuoden ensimmäisen kuukauden jälkeenkin. Aiemmin osa asiantuntijoista on kritisoinut tipatonta tammikuuta, joka voi pahimmassa tapauksessa vain lisätä alkoholinkulutusta.

Tipaton näytti tuoreessa tutkimuksessa kuitenkin auttavan ihmistä kontrolloimaan juomistaan vielä kuukausia myöhemmin. Samanlaisia havaintoja on tehty myös aiemmissa tutkimuksissa.

Lisäksi tammikuinen juomattomuus näyttää lisäävän ihmisen energiaa, parantavan ihon kuntoa ja pudottavan painoa. Tipattomuus auttoi myös säästämään rahaa, miettimään omaa suhdettaan alkoholiin sekä nukkumaan ja keskittymään paremmin.

Tipattomassa ei olekaan kyse vain tammikuusta. Kuukausi ilman alkoholia osoittaa ihmiselle, että hän pystyy rentoutumaan, pitämään hauskaa ja seurustelemaan ihmisten kanssa humaltumattakin. Muisto vaikuttaa alkoholiin suhtautumiseen vielä tammikuun jälkeenkin.

Tutkimukseen osallistui yli 800 vuoden 2018 alussa tipattomalle tammikuulle ryhtynyttä aikuista. Heidän tuntojaan kartoitettiin sekä helmikuun alussa että elokuussa.

Tipaton rohkaisee oppimaan enemmän itsestään

Toisen, Leedsin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan tipaton tammikuu saa aikaan myös välittömiä kehollisia ja henkisiä hyötyjä.

Tutkimuksessa analysoitiin 62 julkaisua ja 2500 kommenttia tipattomaan kannustavassa avoimessa Facebook-ryhmässä. Aineisto kerättiin tammikuun 2017 alusta helmikuun 2017 alkuun.

Aineiston perusteella tutkijat päättelivät, että ihmiset kokevat tipattoman tammikuun parantavan ulkonäköä ja unta, lisäävän energiaa ja itsetuntoa sekä auttavan laihtumisessa.

Tutkimuksen tekijät uskovat, että tipaton tammikuu toimii, sillä se rohkaisee ihmisiä oppimaan itsestään ja tunteistaan. Tipaton auttaa ihmisiä näkemään, mitä he voivat alkoholin kulutusta rajaamalla saavuttaa, ennemmin kuin mistä he joutuvat sen myötä luopumaan.

Kyseinen tutkimus ilmestyi Drugs: Education, Prevention and Policy -julkaisussa.

Lue myös:

    Uusimmat