Vain tunti liikuntaa viikossa pienentää riskiä vakaviin sairauksiin – jos valitset liikuntamuodon oikein

Tunnin mittainen lihaskuntoharjoittelu kerran viikossa saattaa pienentää sydänkohtaus- ja aivoinfarktiriskiä 40–70 prosentilla, selviää yhdysvaltalaisen Iowan osavaltion yliopiston tutkimuksesta. Salilla pumppaaminen kauemmin kuin tunnin ei tuonut tutkimuksessa merkittäviä lisähyötyjä terveydelle.

Tutkimusta tehnyt kinesiologian apulaisprofessori Duck-chul Lee kertoo yliopiston tiedotteessa, että monilla ihmisillä on harhaluuloja koskien liikunnan määrää.

– Moni luulee, että painojen nosteluun täytyy kuluttaa paljon aikaa. Todellisuudessa vain pari sarjaa penkkipunnerruksia voi olla tehokasta, vaikka se vie vain viisi minuuttia, Lee sanoo.

Tulosten mukaan lihaskuntoharjoittelu hyödytti sydänterveyttä huolimatta siitä, harrastiko ihminen sen ohella aerobista liikuntaa, kuten juoksemista tai kävelyä.

Videolla "lihastohtori" vastaa, pitääkö lihaksiin sattua, jotta ne kasvavat. Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

Tarvitseeko lihaksiin sattua, jotta ne kasvavat? 1:21

Vahvat lihakset pienentävät sydänriskejä

Tutkimuksessa analysoitiin lähes 13 000:sta keskiältään 47-vuotiaasta aikuisesta lääkäriasemille kertyneitä tietoja vuosilta 1987–2006.

Datan kautta tarkasteltiin osallistujilla ilmenneitä sydän- ja veritauteja, kuten sydänkohtauksia ja aivoinfarkteja, jotka eivät johtaneet kuolemaan, sekä niitä, jotka johtivat kuolemaan. Lisäksi tiedon avulla tutkittiin kaikkia kuolemaan johtaneita syitä.

Leen mukaan lihaskuntoharjoittelu vähensi kaikki kolmea edellä mainittua terveysriskiä. Tunnin verran lihaskuntoaan viikossa harjoittaneilla osallistujilla oli esimerkiksi 40–70 prosenttia pienempi sydänkohtauksen ja aivoinfarktin riski kuin niillä henkilöillä, jotka eivät lihaskuntoharjoittelua tehneet.

Samaa aineistoa hyödyntäen Lee kollegoineen totesi myös, että lihasten vahvistaminen vähentää riskiä sairastua diabetekseen ja korkeaan kolesteroliin. Lisäksi tunti lihaskuntoharjoittelua viikossa näyttää pienentävän riskiä metaboliseen oireyhtymään. Metabolinen oireyhtymä lisää riskiä sydäntauteihin, aivoinfarkteihin ja diabetekseen.

Lee arvioi, että syy lihaskuntoharjoittelun terveyshyödyissä piilee harjoittelumuodon lihaksia vahvistavassa vaikutuksessa.

– Jos lisäät lihaskuntoharjoittelua, et vain ole fyysisesti aktiivinen, vaan myös kulutat enemmän energiaa, koska sinulla on enemmän lihasta. Tämä auttaa ehkäisemään ylipainoa ja tuo pitkäaikaisia terveyshyötyjä, Lee sanoo.

Simppeli keino motivoi salille

Moni voi kokea lihaskuntoharjoittelun vaativaksi. Aerobista liikuntaa, kuten kävelyä, on mahdollista ujuttaa päiväänsä pienillä valinnoilla, mutta lihaskuntoharjoittelu vaatii suurempaa panostamista.

Tämän vuoksi Lee suosittelee ihmisiä hankkimaan itselleen kuntosalijäsenyyden. Aiemmassa tutkimuksessaan Lee on nimittäin havainnut, että kuntosalijäsenyyden omistavat ihmiset urheilevat enemmän.

Tutkimus ilmestyi Medicine and Science in Sports and Exercise -julkaisussa.

Lue myös:

    Uusimmat