Löysitkö kumppanisi parikymppisenä? Mielenkiintoinen vaikutus uneen keski-iän kynnyksellä: "Vahva ehdokas selittämään sitä, miksi parisuhteet vaikuttavat terveyteen"

Parikymppisinä rakastuneet ja aloilleen asettuneet nukkuvat paremmin keskiaikuisuudessa, kertoo yhdysvaltalaisen Minnesotan yliopiston tutkimus. Tulokset voivat osaltaan selittää sitä, miksi avioliitto suojaa ihmistä ennenaikaiselta kuolemalta.

Stressi on tunnettu monista haittavaikutuksistaan – muiden muassa unen häiritsemisestä. Aiemmista tutkimuksista tiedetään, että säännöllinen seksi lievittää stressiä ja tekee onnellisemmaksi. Myös halailun on osoitettu vähentävän stressiä sekä parantavan unenlaatua.

Läheisiin ihmissuhteisiin kuuluvan fyysisen kontaktin lisäksi parisuhde itsessään näyttää olevan yhteydessä pienempään ahdistuneisuuteen ja parempaan unenlaatuun – jos suhde oli pitkäikäinen. Varhaisessa aikuisuudessa solmitut myönteiset ja pysyvät ihmissuhteet näyttävät ennustavan vähäisempää stressiä 32-vuotiaana. Vähäisempi stressi tuolloin taas ennakoivat parempaa unenlaatua 37-vuotiaana.

Tällaisiin johtopäätöksiin tuli Personal Relationships -julkaisussa ilmestynyt yhdysvaltalaistutkimus.

– Monissa romanttisissa suhteissa nukkuminen on yhdessä jaettua toimintaa. Se on vahva ehdokas selittämään sitä, miksi parisuhteet vaikuttavat pitkäaikaiseen terveyteen, sanoo tutkimusta johtanut Minnesotan yliopiston tohtoriopiskelija Chloe Huelsnitz Daily Mail -uutissivuston mukaan.

Näin tutkimus tehtiin

Huelsnitzin tutkimuksessa seurattiin 267 osallistujaa, jotka olivat syntyneet vuosina 1975–1976. Kaikilta kysyttiin nykyisestä ja menneistä romanttisista suhteista. Tällöin osallistujat olivat 32- ja 22-vuotiaita.

Osallistujat kertoivat parisuhdekonflikteistaan, kumppanien välisestä kohtelusta, suhteen hyvistä ja huonoista puolista, kumppanin arvoista ja tunteista, sekä yhteisistä romanttisista kokemuksista. Vastaukset pisteytettiin viiden pisteen asteikolla. Lisäksi osallistujilta kysyttiin heidän stressaantumisestaan.

Korkeat pisteet olivat yhteydessä huolenpitoon, luottamukseen, henkiseen läheisyyteen, uskollisuuteen ja rehellisyyteen parisuhteessa.

Osallistujien ollessa 23-vuotiaita, yli puolet kertoi olleensa romanttisessa suhteessa useamman kuin yhden ihmisen kanssa. Seitsemän kymmenestä sanoi silläkin hetkellä tapailleensa jotakuta ja asuneensa vähintään yhden henkilön kanssa yhdessä.

Kun henkilöt vastasivat kysymyksiin yhdeksän vuotta myöhemmin, liki kahdeksan kymmenestä oli asunut vähintään yhden ihmisen kanssa, jonka kanssa oli ollut romanttisessa suhteessa. Lähes kolme kymmenestä oli edelleen samassa parisuhteessa kuin yhdeksän vuotta myöhemmin.

Osallistujien ollessa 37-vuotiaita heiltä kysyttiin unen laadusta ja pituudesta.

Analyysi osoitti, että korkeat pisteet saavuttanut parisuhde 23-vuotiaana ennusti vähäisempää stressiä 32-vuotiaana ja parempaa unenlaatua 37-vuotiaana. Tutkijat kirjoittavat, että tulokset alleviivaavat ihmissuhteiden ja stressille altistumisen merkitystä unelle keskiaikuisuudessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja