Stressaako? Romanttinen kikka lievittää oireita

Yhdysvaltalaisen Arizonan yliopiston pienessä tutkimuksessa on saatu viitettä siitä, että stressaavista tilanteista johtuva verenpaineen nousu on lievempää, kun romanttinen kumppani on vierellä tai ajatuksissa.

Parisuhde voi aiheuttaa stressiä, mutta myös helpottaa sitä. Jälkimmäisen puolesta puhuu tuore Psychophysiology-julkaisussa ilmestynyt yhdysvaltalaistutkimus.

Vaikuttaa siltä, että romanttisen kumppanin ajattelu pitää stressin johdosta nousevan verenpaineen kurissa siinä missä partnerin läsnäolokin, tiedotteessa todetaan.

Kumppanin fyysisellä läsnäololla ja rakkaan ajattelulla samanlaiset vaikutukset

Tutkimusta varten 102 parisuhteessa olevaa henkilöä suorittivat stressiä aiheuttavan tehtävän. Heidän piti upottaa jalkansa lähes nolla-asteiseen jääkylmään veteen. Tutkijat mittasivat osallistujien verenpainetta, sydämen sykettä ja sykkeen vaihtelevuutta ennen ja jälkeen testin sekä sen aikana.

Osallistuneet pariskunnat jaettiin kolmeen eri ryhmään. Yhdessä pariskunnat olivat samassa huoneessa, kun toinen heistä suoritti testiä. Toisessa pariskunnat olivat erillään, mutta veteen jalkaansa työntävää pyydettiin ajattelemaan testin aikana parempaa puoliskoaan. Kolmannessa testiin osallistunutta pariskunnan osapuolta pyydettiin ajattelemaan kumppaninsa sijaan kulunutta päiväänsä.

Tutkijat huomasivat, että sekä kumppanin fyysinen läsnäolo että hänen ajattelunsa vähensivät stressireaktioon liittyvää verenpaineen nousua.

Ihmissuhteet auttavat stressin hallinnassa

Tutkimusta johtanut psykologian tohtorikoulutettava Kyle Bourassa epäilee, että tulokset saattavat osin selittää, miksi romanttiset suhteet on tieteessä toistuvasti yhdistetty parempaan terveyteen.

Stressin täyttämässä maailmassa ajatuksen voimalla on merkitystä.

– Elämä voi olla stressin kyllästämää. Ihmissuhteet ovat yksi tapa, joilla hallitsemme stressiä, Bourassa sanoi New York Post -sivustolle.

Vaikuttaa myös siltä, kumppanin ajattelu saattaa olla samanlainen tuen lähde kuin todellinen läsnäolo.

Jos romanttista kumppania ei ole, tai hänen ajattelunsa ei stressiä helpota, kokeile näitä vinkkejä stressin selättämiseen.

Lue myös:

    Uusimmat