Uskomattomia terveysvaikutuksia – 7 mahtavaa syytä halata joka päivä!

Halaaminen tekee hyvää vastustuskyvylle, vähentää stressiä ja parantaa unenlaatua. Nyt saa siis hyvällä omatunnolla halata lähes ketä tahansa.

Halaaminen on ilmainen apu muun muassa stressiin, joten halaa ystäviäsi, kumppaniasi tai työkavereitasi pitkin päivää.

Tässä 7 huikeaa syytä halata joka päivä!

1. Ahdistusta hillitsevä hormoni aktivoituu

Halailu tuottaa oksitosiinia, jolla on todettu olevan pelkoa ja ahdistusta lieventävä vaikutus. Oksitosiinia vapautuu kehoon juuri koskettamalla. Ei siis ihme, että oksitosiini vahvistaa ihmisten välistä kiintymystä ja luottamusta toisiinsa. Oksitosiini hillitsee myös stressihormoniksi kutsutun kortisolin vaikutusta.

2. Lisää kärsivällisyyttä

Ystävyys on toisen huomioimista ja halaus onkin yksi helpoimmista tavoista osoittaa toiselle huomiota. Tässä nykyään niin kiireisessä maailmassa voi ottaa itselleen ja ystävilleen rauhallisen ja rentouttavan hetken halaamalla.  

3. Ehkäisee tauteja

Hellyydellä on huomattu olevan selkeä vaikutus tautien ja stressin lieventämisessä. Yhdysvaltalaisessa yliopistotutkimuksessa huomattiin, että koskettaminen muun muassa lievensi kivun tunnetta, alensi diabeetikoilla veren glukoositasoa sekä paransi syöpäpotilaiden vastustuskykyä.

4. Lisää sanatonta kommunikaatiota

Lähes 70 prosenttia ihmisten välisestä viestinnästä on sanatonta. Halaaminen ja muut herttaiset eleet osoittavat ystävällesi sanattomasti, kuinka paljon hänestä välität.

5. Itseluottamus

Halaaminen lisää itseluottamusta, erityisesti lapsilla. Lapsen itseluottamuksen kannalta on äärimmäisen tärkeää, että hän saa paljon halauksia vanhemmiltaan. Näin hän tuntee olonsa arvostetuksi ja rakastetuksi. Sama pätee tietenkin myös aikuisiin, mutta etenkin nuoren kasvuvaiheessa halaus vaikuttaa itseluottamuksen muodostumiseen todella paljon.

6. Ilmaista mielihyvää

Dopamiini aiheuttaa mielihyvän kokemuksia. Tätä kyseistä hormonia välittyy kehoon ilmaiseksi juuri halatessa. Dopamiinitason säätelyllä on selkeä rooli eri taudeista selviämiseen. Parkinsonin taudissa esimerkiksi keskushermoston dopamiinitaso on liian alhainen. Dopamiinin määrään vaikuttavia lääkkeitä käytetään myös esimerkiksi masennukseen ja tupakasta vieroittautumiseen.

7. Estää alakuloa ja edistää painonhallintaa

Halaaminen vapauttaa kehoon endorfiineja sekä serotoniinia, jotka estävät yhdessä alakuloa ja edistävät muun muassa painonhallintaa. Halaaminen ja esimerkiksi lemmikin silittäminen nostavat serotoniinitasoja ja parantavat mieltä. Serotoniinin vajaus näkyy yleensä alakulona, stressinä, väsymyksenä ja suruna, joten aina kun tällaisia tuntemuksia nousee mieleen, niin kannattaa käydä halaamassa jotakin.

Lähde: DailyHealth

Lue myös:

    Uusimmat