Kuolemaantuomittu Jari: Löysin hoitokeinon, jolla uskon paranevani täysin

Jari sai alkuvuodesta kuulla sairastavansa parantumatonta tautia. Mies ei kuitenkaan tyytynyt tuomioonsa, vaan lähti etsimään parannuskeinoa. Nyt hänelle on luvattu, että hän paranee täysin.

Noin vuosi sitten rakennusalan yrittäjä huomasi, ettei vasara pysy enää kädessä. Jari Kaplas epäili sairastavansa reumaa ja meni tutkimuksiin. Tammikuussa reuman ynnä muutaman muun sairauden mahdollisuus oli poissuljettu. Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin ALS-tauti.

Jari tiesi sairaudesta ennestään jo vähän, sillä hänen setänsä kuoli siihen 20 vuotta sitten. Diagnoosin jälkeen setä luovutti ja eli vain kaksi vuotta. Taudin edetessä kaikkien tahdonalaisten lihasten toiminnat heikkenevät, ja ALS johtaa vaikeaan invalidisoitumiseen. Käytännössä ALS on kuolemaan johtava tauti, sillä loppuvaiheessa myös hengityslihasten toiminta lakkaa.

– Taudissa inhottavinta ja masentavinta on se, että ihminen on täysjärkinen loppuun asti, Jari toteaa.

ALS-tautia on monentasoista, ja Jarilla on se aggressiivinen. Hänen ennustettiin joutuvan pyörätuoliin kuukauden tai parin päästä. Elinaikaa hänelle annettiin pari vuotta.

Parannuskeinoa etsimässä

Tuomio oli kuin isku vyön alle. Parin viikon itkeskelyn jälkeen Jarin taistelumieliala nousi. Hän halusi selvittää kaikki mahdolliset keinot, joista voisi olla apua hänelle.

– Kaverini vaimo sairastaa ALS-tautia. Hän neuvoi, että pitää välttää syömästä hermostolääkkeitä. Kaikki kipu- ja hermostolääkkeet ovat kuulemma kuin bensaa liekkeihin. Niinpä lopetin kemiallisten lääkkeiden syönnin. Revin Rilutek-reseptin, ja aloin ottaa vitamiineja, Jari kertoo.

Luontaistuotekaupassa Jarille tehtiin pulssianalyysi, jossa kartoitettiin kehon tila. Jari sai täsmähoitoa muun muassa kalkin, D- ja K-vitamiinin sekä sinkin puutokseen. Jarille ennustettiin alkuvuodesta, että hän joutuu kahdessa kuukaudessa pyörätuoliin. Yli puoli vuotta on kulunut, ja jalat toimivat vieläkin.

Jarin serkku on matkustellut ympäri maailmaa. Hän tutustutti Jarin ayurvedaan, joka juontaa juurensa Intiaan ja on maailman vanhin terveydenhuoltojärjestelmä. Siinä ei tehdä leikkauksia, vaan kaikki liittyy siihen mitä syödään. Hoidoissa käytetään puhtaita raaka-aineita, yrttejä, teetä ja mausteita.

– Ruokavaliolla on ratkaiseva merkitys. Ihminen pumppaa elämänsä aikana kehoonsa hirvittävän määrän myrkkyjä ruuan yhteydessä. Keho pitää siis välillä puhdistaa puhtailla tuotteilla, syömällä terveellisesti, unohtaen kemikaalit ja myrkyt. Keho on uskomaton jätemylly, ja se pystyy vuosien saatossa korjaamaan itsensä todella pahoista myrkytystiloista, Jari uskoo.

Jari päätti lähteä Intiaan hoidattamaan sairauttaan, jota ayurvedassa kutsutaan ”elimistön epäjärjestykseksi”. Matkan järjesti Ossi Viljakainen, joka toimi tärkeänä tulkkina koko matkan.

Intiaan hoitoihin

Kesällä Jari matkusti avovaimonsa, Tiinan, kanssa Delhin esikaupunkiin. He asuivat lääkäriperheen luona rakennuksessa, jonka alakerrassa olivat apteekki, vastaanottotilat sekä hierontapaikat.

– Minua hoitaneet gurut kuuluvat Intian 15 parhaan joukkoon. Maassa on sentään kymmeniä tuhansia guruja, joten korkeatasoisessa paikassa oltiin, Jari sanoo.

– Matka Intiaan avasi aivan uuden tavan kohdata tauti. Sain vahvan signaalin sekä opin, kuinka pääsen vakavasta taudistani voittajana maaliin kehon täydellisellä puhdistamisella.

Hoito alkoi elimistön puhdistamisella.Ruuansulatusta vauhdittaakseen Jari söi ensimmäisen viikon ajan kasvisruokia, riisiä, linssikeittoa sekä hedelmiä.

Ruokakuurin lisäksi Jari sai voimakkaita yrttihoitoja. Päivittäinen yrttihieronta avasi ihosolut, ja höyrytys tehosti yrttien imeytymistä elimistöön. Samalla Jari nautti voimakkaita yrttejä myös suun kautta. Hän alkoi heti tuntea elonmerkkejä lihaksissaan.

– Mutta olin liian ahne. Halusin kaikki ja heti. Kroppa ei kestänyt samanaikaista tyhjennystä ja uusia voimakkaita yrttejä oudossa bakteeriympäristössä, Jari myöntää.

Jarilla oli piilevänä suolistotauti, ja hän sai ripulin. Paino tippui viikon aikana 12 kiloa. Myös 39:n asteen lämpötila ja 95 prosentin ilmankosteus oli liian rankka kokemus keholle. Ripulin lisäksi Jarille nousi kuume.

Suunnitelmat muuttuvat

Jarin oli tarkoitus olla Intiassa kolme viikkoa, mutta jo viikon päästä hän joutui lähtemään takaisin Suomeen.

Jari sai mukaansa yrttejä, joten hoito ei katkennut täysin. Hän on internetin kautta yhteydessä guruihinsa, ja tarpeen vaatiessa nämä lähettävät hänelle lisää yrttejä.

– Heillä on se periaate, että potilas hoidetaan alusta loppuun. Intiassakin joku tarkkaili tuntemuksiani 24 tunnin ajan. He ovat sydämellisiä ihmisiä, Jari kehuu.

Jarin pitäisi päästä jatkohoitoon puolen vuoden sisällä. Nyt näyttää siltä, että Intiasta on tulossa yksi tai kaksi gurua Suomeen auttamaan potilastaan. Jos viisumien kanssa on ongelmia, Jari lähtee itse takaisin Intiaan.

Rahoitusasioita täytyy vielä järjestellä. Rahanmeno ei kuitenkaan sureta, sillä vaihtoehtona on saada kaksi metriä multaa päälle. Ei siinä vaiheessa säästöistä ole mitään iloa.

– Minulla on valtava määrä ystäviä, ja he ovat avoimesti auttaneet kaveria hädän hetkellä, Jari kiittelee.

Jari perusti kesäkuussa avoimen Facebook-ryhmän ALS-hoitoon Intiaan, jossa voi seurata projektia lähes reaaliajassa.

Toivo elää

ALS-tauti etenee nopeasti, kun kehon tukirakenteet häviävät. Saapuessaan Intiaan Jarin kädet olivat nyrkissä, mutta viikon hoidon jälkeen hän pystyi oikaisemaan sormensa. Jari uskoo hoidon auttavan.

– Eli nyt keho on tyhjennetty vanhoista merkinnöistä, tai ainakin sillä on tilaa ja puhdas ympäristö alkaa korjata itse itseään. Tämä vaatii edelleen sitoutumista ja päättäväisyyttä pysyä puhtaalla tiellä. Tähän kun lisätään 12 000 vuoden ayurveda-tietämys ja kokemus taudin hoidosta sekä siihen kuuluvat oikeat polttoaineet eli yrtit, alamme löytää ratkaisun tautiin, Jari pohdiskelee.

Jarin mielestä tässä liikutaan vaarallisella alueella, koska ayurveda ei ole lääketieteellisesti hyväksyttävä hoitokeino. Jari haluaa kuitenkin kertoa omakohtaisesta kokemuksestaan.

– Kerroin toki neurologian erikoslääkärille aikomuksestani matkata Intiaan hoitoon, ja hän hyväksyi asian hienosti. Teimme sairaalassa ENMG- eli hermoratatutkimuksen ensin huhtikuussa ja sitten uudelleen ennen matkaa. Joulukuun alussa tehdään uusi tutkimus ja verrataan, onko yrteistä apua. Tämä on loistava osoitus lääkärin kiinnostuksesta projektia kohtaan.

Jari on kuullut, että gurut ovat pystyneet herättämään kuolleita soluja henkiin. Hän tuntee vetristyneensä, ja tahtoo katsoa, mitä annettavaa hoidoilla on hänelle. Ei hänellä ole ainakaan mitään hävittävää.

– Terveellä on tuhat toivetta, sairaalla vain yksi. Näin on joku viisas todennut ...

Juttua muokattu 2.11. taudin etenemisen kuvauksen osalta.

Studio55.fi/Anette Lehmusruusu

Kuvat: Jari Kaplas


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja