Auttavatko luontaishoidot syövästä toipumisessa?

Syövän kukistamisessa kannattaa usein ottaa avuksi myös pehmeät keinot. Tutkimukset osoittavat selkeästi, että ihmisen tunnetila vaikuttaa elimistön ja sen immuunijärjestelmän kykyyn taistella tauteja vastaan.

Useat tutkimukset ovat antaneet viitteitä siitä, että täydentävä hoito parantaa syöpäpotilaiden elämänlaatua, oloa ja kestämistä. Stressin vähentäminen auttaa immuunijärjestelmää ja psyykettä selviämään lääkityksen sivuvaikutuksista helpommin.

Meditoinnilla, joogalla ja akupunktiolla voi olla todellisia terveyshyötyjä myös syöpähoidossa silloin, kun niitä käytetään ammattitaitoisen lääketieteen rinnalla.

Täydentäviä hoitomuotoja on aina tai chista päiväkirjan pitämiseen. Vaikka niiden hyödyistä ei olisi lääketieteellistä näyttöä, pelkkä mielialan parantuminen parantaa usein myös lääkkeiden tehoa.

Luontaistuotteiden kanssa pitää olla tarkkana

Ihmiset ottavat ylimääräisiä vitamiineja ja syövät yrttejä sekä terveyskasveja erilaisista syistä: osalle ne ovat lähinnä mielialalääkkeitä, toiset uskovat niiden todella parantavan terveyttä.

Osalla luontaistuotteista on tutkimuksissa havaittuja terveyshyötyjä, mutta isolla osalla ei. Itse asiassa osa luontaistuotteista saattaa haitata syöpähoitoja.

Kemoterapian ja säteilyhoidon vaikutus saattaa heiketä tai muuttua tiettyjen luontaistuotteiden nauttimisen takia. Luontainen ei tarkoita turvallista, eikä mikään luontaistuote korvaa oikeaa syöpälääkitystä.

Luontaistuotteiden käytöstä pitää aina puhua syöpälääkärin kanssa.

Plasebo-vaikutus

Lääkärit ovat vasta viimeisten muutaman vuoden aikana alkaneet ymmärtää paremmin plasebo- eli lumelääkevaikutusta. Jonkin asian säännöllinen tekeminen – lääkkeiden ottaminen aamuisin, hieronnassa käyminen viikoittain – antaa ihmiselle todellisia terveyshyötyjä riippumatta esimerkiksi lääkkeen sisällöstä, jos ihminen vain uskoo kyseisen toiminnan hyödyllisyyteen.

Lääkkeen vaikutusta voi parantaa uskomalla sen tehoon. Lääkärin antamien ohjeiden vaikutus paranee, kun niihin uskoo. Lumelääkkeestä voi olla todellista hyötyä, vaikka se ei sisältäisi ollenkaan lääkeainetta. Samoin täydentävistä hoidoista voi olla apua, vaikka ne olisivat humpuukia. Riittää, että potilas uskoo niiden auttavan. Se parantaa mielialaa ja vähentää stressiä, mikä puolestaan auttaa immuunijärjestelmää toimimaan tehokkaammin.

Täydentävistä hoidoista kannattaa aina keskustella lääkärin kanssa.

Studio55.fi

Lähde: Breastcancer.org

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja