Mitä ihmettä? Näillä keinoin yli 100-vuotiaat porskuttivat pitkään ikään!

Satavuotiailta itseltään ei kannata kysyä neuvoa terveellisten elämäntapojen suhteen. Tutkimus paljastaa, että nämä vanhukset elävät pitkään, mutteivät suinkaan terveellisiä elintapoja noudattaen.

Lifescience.com-sivusto kertoo, että Yeshivan yliopiston tutkimuksen mukaan monet yli 95-vuotiaat elävät todellisuudessa hyvin epäterveellisesti. He tupakoivat ja juovat, syövät epäterveellisesti, ovat ylipainoisia eivätkä harrasta liikuntaa.

Tosiasiasa erittäin iäkkäät eivät välttele huonoja elintapoja sen enempää kuin muukaan väestö. Valitettavasti tutkijoiden mukaan tämä kielii siitä, että pitkän iän salaisuus löytyy vain geeneistä.

Geenit ovat kuitenkin onnenkauppaa. Ei kannata tuudittautua hyvienkään geenien varaan, sillä se, mikä ei ole koitunut 100-vuotiaan sukulaisesi kohtaloksi, voi silti olla vahingollista sinulle.

Harvat ja valitut

Amerikkalaisessa geriatrian julkaisussa ilmestynyt tutkimus seurasi 477 ashkenazi-juutalaista, joiden ikä vaihteli 95–112 vuoden välillä. Tutkimus on osa projektia, joka pyrkii selvittämään, miksi 100-vuotiaat elävät niin pitkään.

Nir Barzilain johtama tutkimustiimi vertasi näitä vanhuksia samaan aikaan syntyneiden ihmisten kanssa, jotka ovat jo sittemmin kuolleet.

Tutkimuksen vanhukset elivät hyvin tavallista elämää: he eivät olleet kasvissyöjiä tai terveysintoilijoita. Yhtä moni heistä kuin jo kuolleista vertailuryhmän edustajista oli ylipainoinen, tupakoi tai liikkui vähän. Yksi 107-vuotias nainen oli tupakoinut yli 90 vuoden ajan.

Muiden kohtaloksi koituneet sydänsairaudet, syövät tai muut, selkeästi elintavoista juontavat sairaudet, eivät vain jostain syystä purreet näihin harvoihin onnekkaisiin. Barzilai uskookin geenien suojelleen heitä.

Tumppaa silti

Barzilain mukaan geenien perusteella ei kuitenkaan pitäisi olettaa elävänsä pitkäikäiseksi. Yleisesti ottaen on selkeää näyttöä, että hyvä ruokavalio ja liikunta voivat lykätä ja pitää loitolla kroonisia sairauksia ja siten pidentää elämää. Tutkimusten mukaan esimerkiksi alkoholia, tupakkaa ja lihaa karttavissa uskonnollisissa piireissä nämä elintavat lisäävät elinvuosia jopa kymmenellä.

Nyt 100-vuotiaat sitä paitsi elivät aikana, jolloin ylipaino oli harvinaista ja päivittäinen arkiliikunta nykyistä yleisempää. Barzilain mukaan jopa nämä sitkeät ikäihmiset hyötyvät liikunnasta.

Tutkijat pyrkivät nyt selvittämään, mitkä geenit hidastavat ikääntymistä, ja kuinka niitä voitaisiin hyödyttää lääkekehittelyssä. Kenties siten tulevaisuudessa entistä useampi eläisi 100-vuotiaaksi asti.

Lähde: Lifescience.com

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat