F1

F1

Formulakausi käynnissä!

Koko kausi suorana C Moressa

Katso lisää

Kimi Räikkönen kohtalotoveri ja iso motivaattori Sebastian Vettelille – yhdellä merkittävällä erolla: "Vettelillä vielä mahdollisuus"

0:30
Ferrarin ja Sebastian Vettelin vaikeaa kautta kuvastaa se, että Alfa Romeon Kimi Räikkönen ohitti Vettelin Belgian GP:ssä elokuun lopussa.

Sebastian Vettelin sopimus Aston Martiniksi muuttuvan Racing Point -tallin kanssa on hyvä asia sekä saksalaismestarille että F1-sarjalle, C Moren asiantuntija Ossi Oikarinen linjaa.

MAINOS

Koko F1-kausi C Morella!

Toscanan GP suorana 11.-13.9.
Pe: 1. harjoitukset klo 11.55, 2. harjoitukset klo 15.55
La: 3. harjoitukset klo 12.55, aika-ajot klo 15.55, ennakkotunnelmat klo 15.00
Su: Toscanan GP klo 16.05, ennakkotunnelmat klo 15.00

Kaikki suorat ajolähetykset C More Maxilla ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa

Viimeisen vuorokauden aikana F1-sarjassa on nähty isoja liikkeitä. Ensin Racing Point ilmoitti päättävänsä yhteistyönsä Sergio Perezin kanssa tämän kauden jälkeen. Tätä torstaina seurannut uutinen Sebastian Vettelin sopimuksesta ei ollut enää yllätys, sillä saksalaistähti on linkattu tiimiin jatkuvalla syötöllä tämän kauden aikana. 

– F1-varikon huonoiten salassa pidetty salaisuus, Ossi Oikarinen naurahtaa kuultuaan Vettelin monivuotisesta sopimuksesta. 

– On hyvä juttu formula ykkösten kannalta, että Vettel jatkaa sarjassa. Hän on kuitenkin moninkertainen maailmanmestari ja iso nimi. On hienoa, että hän saa tavallaan uuden alun varsinkin tämän vaikean viimeisen Ferrari-vuoden jälkeen ja pääsee jatkamaan uransa, asiantuntija lisää. 

33-vuotiaalla Vettelillä on käynnissä uransa vaikein kausi, sillä hän on joutunut ajamaan umpisurkealla Ferrarilla jämäsijoista. Viideltä aiemmalta Ferrari-kaudelta plakkarissa on muun muassa kaksi MM-sarjan kakkossijaa ja 14 osakilpailuvoittoa.

Mercedeksen mestariauton kopioinnilla kohauttanut Racing Point on osoittautunut tällä kaudella nopeaksi, joka kisassa pistesijoista taistelevaksi F1-ajokiksi. 

– Voittoihin sillä autolla on toistaiseksi vaikea yltää, vaikka Monzan-kisan tyyppisessä kilpailussa sekin on mahdollista. Vettel rakentaa tässä omaa tulevaisuuttaan ja pyrkii saamaan uutta starttia F1-uralleen. 

Ensin Räikkönen, nyt Vettel

Ferrarilta on poistumassa toinen mestarikuljettaja kahden vuoden sisällä. Kimi Räikkönen joutui jättämään italialaistiimin kauden 2018 päätteeksi. Hän oli tuolloin 39-vuotias. 

Suomalaistähti ajaa edelleen, nyt F1-sarjan alemmassa kastissa olevalla Alfa Romeolla. Voiko Vettelin ja 41 vuotta lokakuussa täyttävän Räikkösen viimeisimpien uravaiheiden välille vetää lainkaan yhtäläisyysmerkkejä?

– Pitää muistaa, että kavereilla on ikäeroa kahdeksan vuotta. Kimi ajaa niin kauan kuin haluaa, mutta Vettelillä on vielä mahdollisuus rakentaa uraansa uudestaan, Oikarinen huomauttaa. 

– Eihän Vettel ole 33-vuotiaana vielä kovin vanha kaveri. Räikkönenkin on osoittanut, että kun on tikissä ja ajaminen maistuu, se onnistuu hyvin vielä yli 40-vuotiaana. Siinä mielessä Vettelillä on vielä paljon aikaa ja mahdollisuus rakentaa uraansa uudestaan. Jos Vettelillä sujuu hyvin Aston Martinilla ja joku huippukuski jää pois kärkitalleista, hän on varteenotettava tekijä. Toki nyt pitää saada pyyhittyä tämä huono vuosi pois alta ja saada itsensä uudelleen kilpailukykyiseksi.

Yksi Vettelin ja Aston Martinin menestyssauma on tuleva budjettikatto, jonka pitäisi tasoittaa Mercedeksen hallitsemaa pelikenttää. Myös sääntöjä rukataan kaudeksi 2022.  

– Budjettikatto auttaa varsinkin organisaatioita kuten Racing Point, jotka ovat tottuneet toimimaan pienellä budjetilla, mutta tehokkaasti. Siinä mielessä tallin tulevaisuus vaikuttaa valoisalta. 

"Perez-Vettel olisi ollut mielenkiintoinen"

Vettelin tieltä väistyvä 30-vuotias Sergio Perez on tällä hetkellä ilman kuskipaikkaa ensi kaudeksi. Oikarinen uskoo, että kokenut meksikolainen kiinnostaa montaa tallia. Esimerkiksi Haasilla ja Räikkösen edustamalla Alfa Romeolla on vielä molemmat penkit vapaana. 

– Perez on ajanut erittäin hyvin. Kokenut kuljettaja, joka on tuonut paljon pisteitä tallille. Perezille löytyy varmasti paikka, hän olisi hyvä valinta monelle tallille. 

– Perez tuo mukanaan rahaa yhteistyökumppanien kautta, mutta tärkeämpää hänen tapauksessaan on kuitenkin ajotaito. Hän voisi sopia varsinkin Haasin rivistöön oikein hyvin, Oikarinen näkee. 

Oikarinen, ja moni muukin laji-ihminen, olisi nähnyt Perezin mielellään Vettelin rinnalla Aston Martinilla. Toinen paikka on kuitenkin Lance Strollin, jonka isä Lawrence Stroll rahoittaa tiimiä avokätisesti.

– Jos tallille pitäisi valita paras ajajakaksikko, niin kyllähän se olisi ollut Perez-Vettel. Olisi ollut mielenkiintoista nähdä Perezin ja Vettelin välinen voimasuhde samassa tallissa. Se olisi ollut tallin tuloksienkin kannalta paras vaihtoehto tulevaisuutta ajatellen, mutta ymmärrettävää on, että rahoittajan poika pysyy mukana, Oikarinen summaa.  

Perez näki tämän kehityssuunnan jo heinäkuussa, kun Vettel-huhut voimistuivat. 

0:59
Sebastian Vettelin kisa päättyi jarrujen pettämiseen viime viikolla Monzassa.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja