MTV oikeudessa: Syyttäjän mukaan Niko Ranta-aho perusti uuden huumeorganisaation heti tutkintavankeudesta vapauduttuaan – puolustus kyseenalaistaa syyttäjän avaintodisteet

Niko Ranta-aho ja hänen siskonsa syytettynä Katiska 2-vyyhdissä – näin kommentoivat puolustukset ja syyttäjä 3:06
Niko Ranta-aho ja hänen siskonsa syytettynä Katiska 2-vyyhdissä – näin kommentoivat puolustukset ja syyttäjä.

Katiska 2 -huumejutun pääkäsittely alkoi tänään Helsingin käräjäoikeudessa. Pääsyytettynä on Niko Ranta-aho, joka tuomittiin ensimmäisessä Katiska-vyyhdissä 11 vuoden vankeuteen. Syyttäjä vaatii nyt Ranta-aholle 13 vuoden vankeutta törkeistä huumausainerikoksesta aiemman tuomion päälle. Hän kiistää kaikki syytteet.

MTV Uutiset seurasi oikeudenkäyntiä paikan päällä. Ranta-aho tuotiin Jokelan vankilasta istuntoon. Häntä kuullaan ensimmäisen kerran tiistaina.

Klo 9.12 Oikeudenkäynti alkaa hieman myöhässä, koska vangittuja odotetaan yhä. Media ja vapaalta tulevat vastaajat ovat jo päässeet sisälle käräjäoikeuden saliin, mutta esimerkiksi Niko Ranta-ahoa odotetaan yhä.

Tuomarin mukaan vankien kuljetukset ovat hieman myöhässä, eikä pääkäsittely ala ennen kuin he ovat paikalla.

Klo 9.17 Nyt saliin saapui yksi vangittuna oleva syytetty, hän on toinen veljeksistä, joita syytetään törkeistä huumausainerikoksista. Toinen veljistä on vapaana ja toinen vangittuna.

Nyt paikalle odotetaan enää Niko Ranta-ahoa. Hänen pääapurikseen syytetty Krister Wallendahl osallistuu istuntoon etänä videoyhteydellä vankilasta.

Tervehti iloisesti hymyillen kanssasyytettyä

Klo 9.22 Nyt Niko Ranta-aho saapui oikeuteen, runsaat 20 minuuttia myöhässä. Mustaan collegepaitaan ja tummansinisiin collegehousuihin pukeutunut Ranta-aho saapui silminnähden hyväntuulisena hymyillen paikalle. Hän kantoi pahvilaatikossa mukanaan jutun asiakirjoja.

Kun Ranta-aho oli päässyt paikoilleen istumaan asianajajansa Hannu Kaitaluoman viereen, hän alkoi katsella ympärilleen salissa ja moikkailla muille syytetyille.

Ranta-aho naureskeli yhdessä takarivissä istuneen, niin ikään törkeistä huumerikoksista syytetyn toisen veljeksen kanssa. Miehet ottivat toisiinsa katsekontaktia ja hymyilivät leveästi.

Johti syyttäjän mukaan rikollisryhmää

Klo 9.30 Syyttäjä lukee nyt syytteet yksi kerrallaan. Ne tulivat jo julkisiksi viime torstaina valmisteluistunnon yhteydessä, joten niistä on jo uutisoitu.

Syytteiden mukaan Ranta-aho johti Espanjasta käsin rikollisryhmää, joka oli järjestäytynyt erityisesti huumausainerikosten laajamittaista tekemistä varten.

Jutussa on Ranta-ahon lisäksi 14 syytettyä. Osa tuomittiin jo ensimmäisessä Katiska-huumevyyhdissä. 

Ranta-ahoa syytetään parin muun syytetyn kanssa 70  000:n huumausaineeksi luokiteltavan lääketabletin ja yli 22  000 ekstaasitabletin tuomisesta Suomeen. Lääketabletit sisältänyt lähetys jäi Tullin haaviin.

Ekstaasi löytyi Espanjasta tulleesta rengassarjasta.

Kolmannen syytteen mukaan Ranta-aho ja neljä muuta syytettyä yrittivät tuoda Suomeen amfetamiiniöljyä, josta oli tarkoitus valmistaa ainakin 150 kiloa amfetamiinia. Lisäksi Ranta-ahoa ja osaa muista syytetyistä syytetään yrityksistä tuoda Suomeen 28 kiloa MDMA:ta, 10  000 ekstaasitablettia, kaksi kiloa kokaiinia sekä vähintään sata kiloa marihuanaa.

Klo 9.32 Ranta-aho kiistää kaikki syytteet. Myös muut jutun pääsyytetyt kiistävät kaiken.

Tuomari puuttui yhden syytetyn maskittomuuteen

Klo 9.43 Jutussa on siis syytettynä kaksi veljestä. Kumpikaan heistä ei käytä maskia salissa, joka on täynnä ihmisiä, vaikka kaikilla muilla on hengitysmaski koronan takia.

Eturivissä istunut veli yski, jolloin tuomari keskeytti syyttäjän syytteenluvun ja sanoi, että syytetyn olisi siirryttävä toiseen saliin seuraamaan istuntoa videoyhteyden välityksellä, jos hän ei käytä maskia.

Oikeuden puheenjohtaja Petra Spring sanoi, että olisi tärkeää, että oikeudenkäynti saadaan vietyä läpi ja siksi maskeja on käytettävä.

Tämä veli oli aiemmin sanonut, että hän ei voi käyttää maskia hengenahdistuksen vuoksi. Nyt hän suostui kuitenkin laittamaan maskin mieluummin kuin siirtymään muualle. 

Sisko kiistää syytteen

Klo 9.56 Ranta-ahon asianajaja Hannu Kaitaluoman mukaan hänen päämiehensä ei ole yrittänyt tuoda tai tuonut huumeita ulkomailta Suomeen. Kaitaluoman mukaan Ranta-aho ei ole myöskään johtanut minkäänlaista rikollisryhmää.

Klo 10.25 Syyttäjä lukee edelleen syytteitä. Osa syytetyistä myöntää osan syytteistä. Esimerkiksi toinen veljeksistä myönsi törkeän huumausainerikoksen, missä hän syytteen mukaan yritti hankkia kokaiinia levittämistarkoituksessa. Lisäksi hän myönsi ampuma-aserikoksen, jossa häntä syytetään pistoolin ja erilaisten patruunoiden hallussapidosta.

Ranta-aho kiistää kaiken. Myös Ranta-ahon sisko kiistää sekä törkeän huumausainerikoksen että toissijaisen syytteen avunannosta törkeään huumerikokseen.

Klo 10.42 Nyt syytteet on luettu ja vastaukset niihin kuultu. Pian ryhdytään käymään läpi kirjallisia todisteita.

Syyttäjä: Ranta-aho perusti uuden organisaation vapauduttuaan

Klo 11.32 Oikeus piti puolen tunnin tauon ja nyt syyttäjä pitää asiaesittelyn. Syyttäjä esittelee ensin syytettyjen roolia Katiska 2-vyyhdissä.

Erikoissyyttäjä Heli Vesaajan mukaan Niko Ranta-aho toimi rikollisryhmän johtajana ja perusti uuden organisaation heti Katiska 1-oikeudenkäynnin aikana tutkintavankeudesta vapauduttuaan. Syyttäjän mukaan Ranta-aho järjesti huume-erille vastaanottajia Suomessa, kun hän itse hankki huumeita ulkomailla.

Ranta-aho oleskeli enimmäkseen Espanjassa tutkintavankeudesta vapauduttuaan.

Otettiin kiinni Espanjasta

Ranta-aho vapautui tutkintavankeudesta Katiska 1-jutussa viime vuoden kesäkuussa. Syyttäjän mukaan mies jatkoi rikoksiaan lähes välittömästi vapauduttuaan, ja nyt häntä syytetään neljästä törkeästä huumausainerikoksesta.

Ranta-aho sai olla vapaana tämän vuoden alkupuolelle saakka. Hänet otettiin kiinni 12. tammikuuta Espanjassa ja hänet tuotiin Suomeen 10. helmikuuta. Hän on ollut siitä lähtien vangittuna.

Neljä pääsyytettyä

Klo 11.38 Syyttäjän mukaan Katiska 1-jutussa niin ikään tuomittu Krister Wallendahl toimi Katiska 2-jutussa Niko Ranta-ahon pääapurina. Hän muun muassa järjesteli vastaanottajia huume-erille. Syyttäjä luonnehti Wallendahlia Ranta-ahon luottomieheksi.

Vanhempi kahdesta syytetystä veljeksestä oli niin ikään syyttäjän mukaan keskeisessä roolissa järjestämässä huumeiden vastaanottamista Suomessa. Häntä syyttäjä luonnehti "asiakasvastaavaksi". Hänet tuomittiin myös Katiska 1-oikeudenkäynnissä.

Miehen pikkuveli toimi isoveljensä alaisuudessa ja hänellä oli pienempi rooli.

Myös kolmas mies oli keskeisessä roolissa järjestelemässä suurimpien huume-erien vastaanottamista Suomessa. Ranta-ahon lisäksi pääsyytettyinä on siis kolme muuta miestä.

Katiska 2 -huumejutun pääkäsittely alkaa, Niko Ranta-aholle vaaditaan 13 vuotta vankeutta 2:04
Katso videolta, miten rikosoikeuden professori kommentoi Ranta-ahoon kohdistuvia kovia rangaistusvaatimuksia.

"Avustajia tarvitaan aina"

Klo 11.41 Niko Ranta-ahon siskon rooli liittyy suuren amfetamiinierän valmistamiseen. Syytteen mukaan sisko yritti selvittää kofeiinin hankkimista ja tuomista ulkomailta Suomeen. Kofeiinia oli syyttäjän mukaan tarkoitus käyttää amfetamiinin valmistamiseen.

Pääsyytettyjen lisäksi jutussa on useita muita syytettyjä, joiden roolit olivat pienempiä. Vesaajan mukaan he olivat avustavissa rooleissa, koska isossa huumejutussa tarvitaan aina avustavia henkilöitä.

Heitä on jutussa useita, niin miehiä kuin naisia. He auttoivat syyttäjän mukaan huume-erien vastaanottamisessa.

Sky ECC-viestit keskeisessä roolissa

Klo 12.03 Katiska 2-tutkinta alkoi kun erikoissyyttäjä Heli Vesaaja teki pian Ranta-ahon vapautumisen jälkeen viime vuoden kesäkuussa lisätutkintapyynnön poliisille, koska vapaaksi päässeen Ranta-ahon epäiltiin hävittävän omaisuuttaan Espanjassa. Krp:llä oli myös rikostiedustelutietoa, että huumejuttuja saattaisi olla vireillä.

Pikkuhiljaa alkoi selvitä, että Ranta-aho oli taas järjestelemässä huumeiden tuontia ulkomailta Suomeen.

Poliisia kiinnostivat Ranta-ahon useat matkat Espanjaan. Epäiltyjen puhelimia kuunneltiin ja niistä haettiin myös paikannuksia. Autoissa oli seurantalaitteita, myös Ranta-ahon espanjalaisessa Range Roverissa.

Jo syksyllä 2020 keskusrikospoliisilla oli vihiä, että rikollisryhmällä oli Sky ECC -viestisovellusta käyttäviä puhelimia. Poliisi sai telekuuntelussa normaaleja tekstiviestejä ja soittoja, mutta näitä Sky ECC -viestien salauksia ei kyetty murtamaan. Kuitenkin kevättalvella 2021 Keski-Euroopassa poliisit onnistuivat murtamaan järjestelmän.

Paljastuneet Sky ECC -viestit ovat oikeudenkäynnin keskeinen todiste. Tutkinnan mukaan Espanjassa valmisteltiin ison marihuana-lähetyksen lähettämistä. Suunnitelmissa oli myös amfetamiinikaupat ja muuta. Sky ECC -viesteissä asioista keskusteltiin avoimesti, koska tekijät uskoivat niiden pysyvän salassa.

Niko Ranta-aho käytti syyttäjän mukaan Sky ECC-tunnuksena nimimerkkiä Mr1. Seurannassa selvisi muun muassa, että Ranta-aho liikkui samalla tavalla kuin Mr1. Ranta-aho kiistää olleensa Mr1.

Muita koplan toimijoita olivat muun muassa Padel, Chiliman, Julius, Dess, Whiskey ja Big J.

Klo 12.27 Oikeus pitää nyt tunnin lounastauon. Syyttäjä jatkaa sen jälkeen kirjallisten todisteiden läpikäyntiä.

Paljastuneet viestit keskeinen todiste

Klo 13.42 Syyttäjät käyvät nyt lounaan jälkeen läpi viimeiset kirjalliset todisteet. Enimmäkseen ne ovat olleet Sky ECC-viestien läpikäyntiä. Syyttäjän mukaan viesteistä käy ilmi syytettyjen keskinäinen viestittely huumeiden ympärillä. Viesteissä käytiin keskustelua muun muassa huumeiden hankinnasta ja varastoinnista.

Paljastuneet Sky ECC -viestit ovat oikeudenkäynnin keskeinen todiste. Tutkinnan mukaan Espanjassa valmisteltiin ison marihuana-lähetyksen lähettämistä. Suunnitelmissa oli myös amfetamiinikaupat ja muuta. Sky ECC -viesteissä asioista keskusteltiin avoimesti, koska niiden uskottiin pysyvän salassa.

Ranta-aho avasi itsekin suunsa

Klo 13.54 Syyttäjän mukaan Niko Ranta-aho matkusti Malagasta Suomeen viime joulukuun alkupuolella. Aivan samoihin aikoihin on päivittynyt Sky ECC-viestien perusteella Mr1-nimimerkin liikkeet samoihin paikkoihin. Syyttäjä esittelee nyt siis todisteita siitä, että Ranta-aho käytti Mr1-nimimerkkiä.

Syyttäjän käsitys on, että puhelimia on käytetty Espanjassa. Niko Ranta-aho halusi itsekin kommentoida asiaa ja puuttua syyttäjän väitteisiin.

– Kaikki support-viestit ovat ruotsiksi. Se viittaa siihen, että tili on Ruotsissa, eikä Espanjassa. Ne käyvät ilmi sieltä esitutkintapöytäkirjasta. Olen lukenut ne aika hyvin, kuten varmaan tekin, Ranta-aho totesi syyttäjille.

Puolustus kyseenalaistaa voimakkaasti syyttäjän avaintodisteet.

Klo 14.10 Istunto päättyi tältä päivältä, kun kirjalliset todisteet saatiin käytyä läpi. Huomenna oikeudessa on määrä kuulla Niko Ranta-ahoa.

Asianajaja Hannu Kaitaluoman mukaan on toistaiseksi epäselvää, haluaako Ranta-aho tulla kuulluksi. Lounastauolla Kaitaluoma sanoi vielä, että Ranta-aho aikoo tulla kuulluksi, mutta nyt hän ei ollut enää asiasta varma. Asianajajan mukaan se nähdään huomenna.

Lue myös:

    Uusimmat