Poliisitutkinnan dokumentit paljastavat: Tällainen oli Ranta-ahon epäilty rikollisporukka Katiska 2 -vyyhdissä

Niko Ranta-Aho palasi oikeuden eteen kuulemaan uudet huumerikossyytteet – syyttäjä vaatii 13 vuoden vankeustuomiota 5:40
Niko Ranta-Aho palasi oikeuden eteen kuulemaan uudet huumerikossyytteet – syyttäjä vaatii 13 vuoden vankeustuomiota

Katiska 2 -vyyhdin oikeuskäsittely alkoi tänään valmisteluistunnolla Helsingin käräjäoikeudessa. Jutussa luetaan syytteitä useista törkeistä huumausainerikoksista. Syytettyjä on yhteensä viisitoista ja tunnetuin heistä on Niko Ranta-aho.

Poliisitutkinnassa selvisi, että rikollisryhmän epäillään salakuljettaneen syksyn 2020 ja alkuvuoden 2021 välisenä aikana huumeita ja huumeiksi luokiteltavia lääketabletteja ulkomailta Suomeen. Osaa aineista ei ehditty tuoda maahan.

Keväällä ja kesällä 2020 rikollisryhmän jäsenistä osa vapautui edellisen Katiska-jutun tutkintavankeudesta Helsingin käräjäoikeuden päätöksellä odottamaan vapaalta tuomiotaan. Syyskuussa 2020 rikollisryhmä otti käyttöönsä salattua ja rikollisten suosimaa SkyEcc-viestisovellusta käyttäviä matkapuhelimia keskinäistä kommunikointia varten uusien rikosten toteuttamiseksi.

Poliisin esitutkinnan mukaan Niko Ranta-aho oli rikollisryhmän johtaja. Ranta-aho itse kiistää kuuluvansa mihinkään rikollisryhmään.

Ranta-aho ja hänen apurinsa Krister Wallendahl asustelivat viime kesän ja syksyn ajan pääosin Espanjan Marbellassa vapaaksi päästyään. Wallendahl oli myös syytettynä Katiska-vyyhdin ensimmäisessä oikeudenkäynnissä ja hänet tuomittiin siinä 10 vuoden vankeusrangaistukseen.

Suurin osa muista Katiska 2 -jutun syytetyistä oli Suomessa, joten kommunikaatioon tarvittiin salattua kommunikointijärjestelmää.

Osa välttyi syytteiltä

Esitutkinnassa poliisi epäili kaiken kaikkiaan 22 henkilöä eri rikoksista, mutta syytteet Katiska 2 -vyyhdissä sai vain 15 ihmistä. Heistä neljä on tuomittu ensimmäisessä Katiska-vyyhdissä. Nämä henkilöt ovat Niko Ranta-aho, hänen siskonsa, Krister Wallendahl ja mies, joka kuului alkuperäisessä huumejutussa niin sanottuun Järvenpään porukkaan.

Niko Ranta-aholla oli poliisin ja syyttäjän mukaan myös Katiska 2 -vyyhdissä keskeinen rooli. Ranta-ahon syytetään organisoineen marraskuussa 2020 yhteensä 71 450 huumausaineeksi luokiteltavan lääketabletin salakuljetuksen Slovakiasta Suomeen ja 22 360 ekstaasitabletin salakuljetuksen Espanjasta Suomeen. Lisäksi Ranta-ahon syytetään yrittäneen hankkia joulukuussa 2020 tai tammikuussa 2021 suuren amfetamiiniöljyerän ja valmistelleen erän valmistusta ainakin 150 kiloksi puhdasta amfetamiinia.

Ranta-ahon syytetään myös organisoineen suuren marihuanaerän, 10 000 ekstaasitablettierän, 28 kilon MDMA-erän ja 2 kilon kokaiinierän salakuljetuksia Suomeen tammikuussa 2021. Syyttäjä vaatii Ranta-aholle 13 vuotta vankeutta.

Ranta-ahon siskon syytetään toimineen veljensä rikoskumppanina. Syytteen mukaan sisko yritti hankkia 120 kiloa kofeiinia käytettäväksi jatkeaineena 150 kiloon puhdasta amfetamiinia. Hänkin kiistää syytteet. Siskolle vaaditaan 9 vuotta vankeutta.

Sama apuri kuin aiemmin

Krister Wallendahlia pidetään rikollisryhmän johtajana toimineen Niko Ranta-ahon apurina ja keskeisenä toimijana vyyhdissä. Wallendahlia syytetään kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta.

Syytteiden mukaan hän oli yhdessä Ranta-ahon kanssa hankkimassa amfetamiiniöljyerää ja organisoimassa sen vastaanottoa Suomessa. Lisäksi Wallendahlin syytetään organisoineen suuren marihuanaerän, 10 000 ekstaasitablettierän, 28 kilon MDMA-erän ja 2 kilon kokaiinierän salakuljetuksia Suomeen tammikuussa 2021.

Myös Wallendahl kiistää kaikki syytteet ja sen, että hän olisi ollut osa rikollisryhmää. Hän on tällä hetkellä tutkintavankeudessa, kuten Ranta-ahokin. Syyttäjä vaatii hänelle 13 vuoden vankeusrangaistusta.

Ensimmäisessä Katiska-vyyhdissä Järvenpään porukkaan kuulunutta miestä syytetään Katiska 2 -jutussa avunannosta törkeään huumausainerikokseen. Syytteen mukaan hän auttoi Ranta-ahon johtamaa rikollisryhmää testaamaan kuljetusta Espanjasta Suomeen ainakin tulevaa suurta marihuanaerää varten.

Testilähetykset lähetettiin miehen työpaikan osoitteeseen, jossa mies otti itse vastaan ensimmäisen kuorikatetta sisältäneen lähetyksen joulukuun lopussa 2020. Toinenkin testilähetys tuli miehen työpaikan osoitteeseen, mutta yhtiön toinen työntekijä kuittasi sen vastaanotetuksi. Miehelle vaaditaan 1 vuoden ja 9 kuukauden vankeusrangaistusta.

Veljekset keskeisiä jäseniä

Neljän aiemmasta Katiska-vyyhdistä tuomitun lisäksi Katiska 2 -jutussa on kokonaan uusia syytettyjä.

Heitä ovat muun muassa kaksi veljestä. Heidän epäillään olleen Ranta-ahon johtaman rikollisryhmän keskeisiä jäseniä huumausaine-erien salakuljetusten organisoinnissa ja huumausaineiden myynnissä. Kumpaakin syytetään useista törkeistä huumausainerikoksista.

Toinen veljeksistä on tällä hetkellä vangittuna. Hänelle vaaditaan 13 vuoden vankeutta, toiselle veljelle 9 vuoden vankeutta.

Yhtä miestä syytetään kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta ja yhdestä perusmuotoisesta huumausainerikoksesta. Hänen syytetään pitäneen hallussaan ja levittäneen kokaiinia ja amfetamiinia. Syyttäjä vaatii hänelle 8,5 vuoden vankeusrangaistusta.

Erään miehen syytetään yrittäneen hankkia rikollisryhmältä huumausaineeeksi luokiteltavia lääketabletteja suuria määriä. Hänelle vaaditaan 1 vuoden 8 kuukauden vankeusrangaistusta, joka voidaan tuomita ehdollisena.

Amfetamiiniöljyä autoilla Suomeen

Yhden miehen epäillään järjestäneen Lahdesta varaston marihuanaerälle, jonka oli määrä saapua sinne tammikuussa 2021. Hänen syytetään järjestäneen vastaanoton amfetamiiniöljyillä täytetyille autoille, jotka piti tulla tammikuussa 2021 Lahteen hänen järjestämälleen autokorjaamolle.

Poliisin esitutkinnan mukaan mies olisi ostanut ensimmäisen auton osalta edullisesti amfetamiinia Wallendahlilta ja Ranta-aholta ja toisen auton kohdalla hän olisi saanut palkkioksi 10 kiloa amfetamiinia. Mies on edelleen vangittuna. Syyttäjä vaatii hänelle 13 vuoden vankeusrangaistusta.

Naista syytetään tämän miehen rikoskumppanuudesta, koska hän yritti syyttäjän mukaan ottaa vastaan Ranta-ahon ja Wallendahlin lähettämiä huumausaine-eriä. Nainen vuokrasi miehen pyynnöstä Lahdesta varaston, jonne marihuanaerä olisi toimitettu. Hänelle vaaditaan 5,5 vuoden vankeusrangaistusta.

Yksi syytetty lupautui ottamaan veljeksiltä yli 71 000 huumausaineeksi luokiteltua lääketablettia vastaan. Hänen epäillään myös avustaneen veljeksiä ekstaasitablettien maahantuonnin vastaanotossa. Häntä syytetään myös lievästä ampuma-aserikoksesta, koska hänen hallustaan löytyi 10 kappaletta patruunoita Hyvinkäällä viime marraskuussa. Hänelle vaaditaan 5 vuoden vankeusrangaistusta.

Samasta syystä, eli veljesten avustamisesta huumerikoksessa, syytetään myös yhtä naista. Häntä syytetään avunannosta törkeään huumausainerikokseen. Hänelle vaaditaan 1 vuoden ja 8 kuukauden vankeusrangaistusta, joka voidaan tuomita ehdollisena.

Yhden miehen syytetään avustaneen veljeksiä niin ikään ekstaasitablettien maahantuonnin vastaanotossa. Lisäksi häntä syytetään ampuma-aserikoksesta, koska hän piti hallussaan kahta kivääriä ja patruunoita. Syyttäjä vaatii hänelle kahden vuoden vankeutta.

Kaksi miestä sai syytteen törkeästä huumausainerikoksesta, koska he olivat saaneet toiselta veljeksistä toimeksiannon noutaa Vantaan Ikean parkkipaikalta Ranta-ahon Suomeen järjestämä huume-erä. Ekstaasierä oli piilotettu auton renkaan sisään.  Miehet jäivät kiinni, kun he menivät tapaamaan kuljettajaa aikomuksenaan hakea auton renkaat. Kuljettaja oli ihmetellyt painavaa rengasta ja soittanut poliisit paikalle. Poliisi otti miehet heti kiinni. Kummallekin vaaditaan 4,5 vuoden vankeusrangaistusta.

Lue myös:

    Uusimmat