Poliisi oli Niko Ranta-ahon perässä viime kesänä heti tutkintavankeudesta vapautumisen jälkeen – salaista seurantaa, valokuvia ja puhelinkuuntelua

Niko Ranta-aholle vaaditaan 13 vuotta lisää vankeutta – syyttäjä: Aiempi rikos ei saisi alentaa uutta mahdollista tuomiota 4:10
Katso video: Niko Ranta-aholle vaaditaan 13 vuotta lisää vankeutta.

Katiska 2 -oikeudenkäynti alkaa maanantaina. Tämä artikkeli perustuu pitkälti torstaina julkiseksi tulleeseen tapauksen esitutkinta-aineistoon.

Niko Ranta-aho pääsi Katiska 1 -jutussa tutkintavankeudesta vapaalle 17. kesäkuuta 2020, vaikka häneen oli kohdistettu raskaat syytteet.

Juttu oli oikeussalissa käytännössä käsitelty ja vapauttaminen on nykyisin tapana isoissa jutuissa, joissa oikeus pohtii päätöstään kuukausia.

– Aion viettää juhannusta rauhallisesti, eiköhän suunnitelmat tästä selviä, kun alkaa tutuille soittelemaan, vuoden tutkintavankina ollut Ranta-aho kommentoi tuolloin juhannussuunnitelmiaan.

Myös viranomaisilla oli suunnitelmia. Syyttäjät olivat sitä mieltä, että Ranta-ahoa ei olisi pitänyt päästää tutkintavankeudesta, mutta oikeus oli eri mieltä. Sen mukaan Ranta-aho ei voinut enää sotkea Katiska 1 -jutun käsittelyä.

Sen sijaan hän saattoi aloittaa Katiska 2:n. Ainakin poliisi ja syyttäjät olivat sitä mieltä.

Erikoissyyttäjä Heli Vesaaja teki pian Ranta-ahon vapautumisen jälkeen lisätutkintapyynnön poliisille, koska vapaaksi päässeen Ranta-ahon epäiltiin hävittävän omaisuuttaan Espanjassa. Krp:llä oli myös rikostiedustelutietoa, että huumejuttuja saattaisi olla vireillä.

Nyt Katiska 2 -huumejuttuna tunnettu vyyhti kirjattiin poliisin koneelle kesä-heinäkuun vaihteessa 2020. Tämä juttu perustuu pitkälti torstaina julkiseksi tulleeseen tapauksen esitutkinta-aineistoon.

Niko Ranta-ahoa ja muita syytetään Katiska 2:ssa törkeistä huumerikoksista. Ranta-aho on kiistänyt syytteet.

Katiskasta vapautuneet

Lähes kaikki Katiska 1:n vangitut oli kesällä 2020 päästetty vapaaksi. Vain Janne "Nacci" Tranberg pysyi telkien takana, koska hän suoritti myös aiempaa vankeustuomiota. Tranbergillä ei olekaan mitään tekemistä Katiska 2:n kanssa.

Poliisin epäilyt uusista huumekuvioista kohdistuivat Ranta-ahon ohella myös muutamaan muuhun Katiska 1:n tutkintavankeudesta keväällä 2020 vapautuneeseen.

Poliisi seurasi epäiltyjä ja kuvasi heitä.

Ranta-aho tapasi muita epäiltyjä keskiviikkona 12. elokuuta kello 20 jälkeen Tampereella Kämmenniemen koulun pihalla.

Poliisit kuvasivat myös maanantaina 17. elokuuta kello 14.35 tapaamisen Riihimäen ABC:llä. Perjantaina 21. elokuuta Ranta-aho liikkui Espoon Niittykummussa Haukilahdenkadulla sijaitsevien kerrostalojen pihalla. Kamera napsi kuvia keskiviikkona 26. elokuuta kello 20.40 Yrjönkatu 10:n kohdalla Helsingissä.

Tapaamisia oli Mikonkadun Casinolla Helsingissä ja Kampin kauppakeskuksessa ravintola Storyssä.

Poliisia kiinnostivat myös Ranta-ahon useat matkat Espanjaan. Epäiltyjen puhelimia kuunneltiin ja niistä haettiin myös paikannuksia. Autoissa oli seurantalaitteita, myös Ranta-ahon espanjalaisessa Range Roverissa. Auton sijainnit näkyivät poliisin karttaohjelmassa.

Prepaid-liittymien ostajia selvitettiin kioskien valvontakamerakuvista.

Sky ECC -sovellus käytössä

Jo syksyllä 2020 keskusrikospoliisilla oli vihiä, että koplalla oli Sky ECC -viestisovellusta käyttäviä puhelimia. Poliisi sai telekuuntelussa normaaleja tekstiviestejä ja soittoja, mutta näitä Sky ECC -viestien salauksia ei kyetty murtamaan.

Sky ECC -viestit selvisivät vasta kevättalvella 2021, kun Keski-Euroopassa poliisit onnistuivat murtamaan järjestelmän.

Poliisille oli selvää, että jotain oli viritteillä, mutta mitä. Sitä ei tarkkaan tiedetty. Niinpä huumetakavarikot tulivat yllätyksenä.

Tulli pysäytti marraskuussa Helsinki-Vantaan lentokentän postitullissa 2020 Slovakiasta lähetetyn paketin, jossa oli 71 450 huumeeksi luokiteltua lääketablettia. Postilähetys oli osoitettu Hyvinkäälle.

Katiska 2 -tutkinnan näkökulmasta tullin tekemä takavarikko oli sattuma. Tosin telekuunteluista ja muista tiedoista selvisi pian tullin tutkiman jutun yhteys poliisin juttuun. Poliisin käsityksen mukaan Ranta-ahon kopla oli värvännyt hyvinkääläismiehen postilähetyksen vastaanottajaksi.

Tutkinta eteni myös tavanomaiseen tapaan. Postilähetyksen vastaanottaja kertoi tietojaan kuulustelussa.

Toinen takavarikko

Viikko postilähetyksen jälkeen Espanjasta tuli kuljetusfirman kyydillä kaksi auton rengassarjaa Suomeen. Niitä oli järjestelty Sky ECC -viestien välityksellä, joten poliisi ei lähetyksistä tiennyt.

Kuljetusyhtiö toi rengassarjat Suomeen kuormurilla. Tavaroiden luovutuspaikaksi oli sovittu Vantaan Ikean parkkipaikka. Heinolalainen mies haki ensimmäisen rengassarjan. Poliisin epäilyn mukaan niissä oli ekstaasia, mutta renkaita ei löydetty.

Toinen oli määrä luovuttaa riihimäkeläisille miehille. Kuljetusliikkeen työntekijä ihmetteli yhden renkaan painoa ja kun nouto viivästyi, hän ilmoitti oudosta renkaasta tutulle poliisille.

Yhdestä renkaasta löytyi viisi kiloa eli runsaat 22 000 ekstaasipilleriä. Itä-Uudenmaan poliisi otti riihimäkeläiset kiinni, kun he saapuivat hakemaan renkaita. Tämänkin salakuljetuksen yhteys Katiska 2:een selvisi vasta myöhemmin.

Linkki Ranta-ahoon oli tutkinnan mukaan kuitenkin selkeä. Teknisen tutkinnan mukaan renkaiden kuljetus oli tilattu tietokoneella, joka oli ip-osoitteen mukaan ollut Ranta-ahon asunnossa Marbellassa.

Valmisteilla salakuljetuksia

Poliisilla oli tammikuussa epäily, että jotain aiottiin salakuljettaa pian. Ranta-aho otettiin Espanjassa kiinni 12. tammikuuta 2021 ja luovutettiin Suomeen helmikuussa.

Kun poliisi helmikuussa 2021 kuulusteli Niko Ranta-ahoa, kysymykset olivat perinteisiä. Niissä viitattiin tarkkailuun, telekuunteluun ja muiden kertomuksiin.

Maaliskuussa krp oli saanut Sky ECC -tiedot Europolin kautta Keski-Euroopasta ja koko kuvio oli auennut yksityiskohtineen.

Niko Ranta-aho käytti syyttäjän mukaan Sky ECC-tunnuksena nimimerkkiä Mr1. Muita koplan toimijoita olivat muun muassa Padel, Chiliman, Julius, Dess, Whiskey ja Big J.

Viesteistä selvisi, että Ranta-aho oli yhteydessä Sky ECC -laitteellaan englantia kirjoittavaan mieheen, joka oli selvästi tukkutason huumekauppias Espanjassa. Esitutkinnasta ei ilmene tutkittiinko tai tutkitaanko häntä rikoksista.

Paljastuneet Sky ECC -viestit ovat oikeudenkäynnin keskeinen todiste. Tutkinnan mukaan Espanjassa valmisteltiin ison marihuana-lähetyksen lähettämistä. Suunnitelmissa oli myös amfetamiinikaupat ja muuta. Sky ECC -viesteissä asioista keskusteltiin avoimesti, koska niiden uskottiin pysyvän salassa.

Tässä Mr1 eli syyttäjän mukaan Niko Ranta-aho selostaa suunnitelmia toiselle syytetylle vähän ennen kiinniottoaan.

Kuulat viittaavat ekstaasiin. Esitutkinta-aineistossa Sky ECC -viestejä on paljon.

Vaikka Sky ECC-järjestelmän piti tuhota viestit lukemisen tai lähettämisen jälkeen, laite tallensi viestejä salaiseen Vault-kansioon, josta niitä löytyi myöhemmin poliisin luettavaksi.

Sky ECC -viestien paljastumisen jälkeen Niko Ranta-aho ei edelleenkään halunnut kommentoida kuulusteluissa mitään. Torstaina oikeussalissa videon välityksellä ollut Ranta-aho sanoi, että oikeudessa hän aikoo kommentoida syytteitä. Aiemmin hän on ilmoittanut kiistävänsä syytteet.

Katiska 2 -oikeudenkäynti alkaa varsinaisesti maanantaina 31. toukokuuta.

Lue myös:

    Uusimmat