Näin Niko Ranta-aho ja sisko naureskelivat poliiseille Signal-viesteissään – siskolle vaaditaan 9 vuoden tuomiota

Katso Niko Ranta-ahon ja siskon väliset viestit huumeiden jatkeaineesta – naureskelivat poliiseille 0:48
Katso videolta Niko Ranta-ahon ja siskon väliset viestit huumeiden jatkeaineen hankkimisesta

Katiska2-huumevyyhdin syytteiden mukaan Niko Ranta-ahon sisko pyrki avustamaan veljeään huumebisneksissä. Sisarusten viestienvaihto tallentui Signal-sovellukseen.

Kiinteistö- ja hevosalalla toimivaa 36-vuotiasta siskoa syytetään uudessa Katiska-vyyhdissä törkeästä huumausainerikoksesta, jonka tekoaika ajoittuu 2020 vuoden joulukuusta kuluvan vuoden maaliskuulle. Tekopaikaksi on merkitty Helsinki.

Syyttäjä vaatii siskolle 9 vuoden vankeustuomiota.

Siskon vaihtoehtoinen syytekohta on avunanto törkeään huumerikokseen, josta syyttäjä vaatii hänelle 3,5 vuoden rangaistusta. 

Sisko kiistää syyllisyytensä kumpaankin rikokseen, mutta sisarusten välinen viestienvaihto kertoo syyttäjän ja poliisien mielestä muuta.

Kofeiinia jatkeeksi

Siskon syytetään yhdessä kolmen Ranta-ahon rikoskumppaniksi epäillyn miehen kanssa yrittäneen levittää ja maahantuoda huumeita Suomeen. 

Syyttäjän mukaan he ovat laittomasti yrittäneet hankkia 50–100 litraa amfetamiiniöljyä, joka saostettaisiin amfetamiinijauheeksi, jota puolestaan jatkettaisiin puhtaalla kofeiinilla kauppatavaraksi.

Sisko on syyttäjän mukaan ollut olennaisesti mukana kofeiinin hankkimisessa. 

Poliisin esitutkintamateriaalissa on nähtävillä siskon ja Ranta-ahon salatussa Signal-sovelluksessa käymä keskustelu joulukuussa 2020, joka on syyttäjän todistemateriaali torstaina alkaneessa oikeudenkäynnissä. 

Tässä artikkelissa referoidut viestit ovat kirjoitusasultaan alkuperäisessä muodossa.

Oli 12. joulukuuta 2020, kun Ranta-aho sai viestisovelluksessa siskoltaan kuvan 20 kilon kofeiinierän myynti-ilmoituksesta.

Keskustelussa sisko antoi veljelleen tietoja puhtaan kofeiinin hankinnasta, toimittajasta, hinnasta ja ohjeisti, kuinka tarvittava 120 kiloinen kofeiinierä saataisiin nopeasti Suomeen usean henkilön avustuksella. 

– Katoin, että Saksasta sais tilattua 20kg satseina..jos muutama eri tyyppi tilais, niin sen 120kg sais suht nopee kasaan.., sisko kirjoitti.

Niko Ranta-aho vastaa mainitsemalla toimittajafirman nimen.

– Se ainakin luotettava firma. Koska jotkut myy paskaa kun tietää et jengi hommaa niitä tälläisiin niin yrittää kusettaja.

"Kytät linjoilla"

Samassa kofeniinikeskustelussa sisko ilmoittaa veljelleen, että niin sanotut turvanumerot näyttävät vaihtuneen heidän välillään Signal-sovelluksessa.

Ranta-aho kertoo hankkineensa uuden puhelimen ja ilmoittaa turvanumeroiden siksi muuttuneen. 

– Mä jo mietin että kytät on pyrkinyt meijän linjoille, sisko kirjoittaa.

– Haha kai nekin haluais, veli vastaa.

Viestit päätyivät poliisin haltuun Niko Ranta-ahon puhelimeen tehdyssä laite-etsinnässä. Poliisikuulusteluissa viestit näytettiin siskolle ja häntä pyydettiin kertomaan, mistä on kyse.

– Voin kertoa sen verran, että ei liity millään tavalla huumausaineisiin tai tähän minun epäilyyn.

Sisko toistaa saman vastauksen lukuisia kertoja poliisin esittämiin kysymyksiin.

Niukkasanaisesta kuulustelusta tuli poliisille kirjattavaa vain parin sivun verran.

Kiistää tietoisuutensa

Poliisin esitutkinnan mukaan amfetamiinia jatketaan usein kofeiinilla ja on epäiltävissä, että viestintä liittyi tammikuussa Suomeen tulevan amfetamiinierän jatkamissuunnitelmiin.

Sisko ei vastauksensa mukaan ole hankkinut kofeiinia tai tiennyt, että aineen hankinta liittyisi huumausaineen jatkamiseen. 

– Jos näin olisi ollut, hän ei olisi ko. keskustelua käynyt, hänen käräjäoikeudelle toimittamassaan vastauksessaan todetaan.

Niin sanotussa Katiska 2-vyyhdissä on yhteensä 15 syytettyä. 

Rikoskokonaisuuden pääepäilty on jälleen 33-vuotias Niko Ranta-aho, joka sai Katiska-huumevyyhdistä 11 vuoden vankeustuomion huhtikuun alussa.

Nyt käräjille edenneet rikossyytteet sijoittuvat aikaan, jolloin ensimmäinen Katiska-juttu oli vielä kesken Helsingin käräjäoikeudessa, mutta Ranta-aho oli päästetty vapaaksi tutkintavankeudesta.

Lue myös:

    Uusimmat