Voisiko D-vitamiinista olla apua taistelussa koronaa vastaan? Irlantilaistutkijoiden raportti summaa mahdolliset hyödyt

Onko D-vitamiinpillereiden popsimisesta hyötyä? 8:53
Onko D-vitamiinipillereiden popsimisesta hyötyä? Haastattelussa ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen.

Irlantilaistutkijat suosittelevat raportissaan ihmisiä pitämään huolta D-vitamiinin saannistaan koronapandemian aikana. D-vitamiinin on tutkimuksissa havaittu parantavan vastustuskykyä ja keuhkotoimintaa.

Matala D-vitamiinitaso on yhdistetty lukuisiin eri sairauksiin, kuten autoimmuunitauteihin, sydän- ja verisuonisairauksiin sekä syöpiin. Irlantilaiset tutkijat kirjoittavat raportissaan, että D-vitamiinilla on tärkeä rooli myös hengitystieinfektioiden ehkäisemisessä ja elimistön kyvyssä taistella infektioita vastaan.

D-vitamiinin riittävästä saannista huolehtiminen voisi auttaa erityisesti koronaviruksen riskiryhmiin kuuluvia huolehtimaan terveydestään kriisin aikana.

D-vitamiini voisi hillitä hengenvaarallista ”sytokiinimyrskyä”

Tutkimuksissa on havaittu, että D-vitamiini osallistuu aktiivisesti ihmisen immuunijärjestelmän toimintaan. D-vitamiini esimerkiksi säätelee tulehdukseen liittyviä sytokiineja, jotka ovat puolustusreaktiota välittäviä aineita. 

Koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin on huomattu voivan aiheuttaa elimistössä ”sytokiinimyrskyn” eli vaarallisen suuren tulehdusvasteen, jossa ylikierroksilla käyvä vahva immuunipuolustus hyökkää itseään vastaan ja tuhoaa infektoitunutta kudosta. Reaktiota on arveltu yhdeksi syyksi siihen, miksi tauti on osalle potilaista hengenvaarallinen. 

Teoreettisesti riittävä D-vitamiinin saanti voisi hieman auttaa ”sytokiinimyrskyn” hallitsemisessa.

D-vitamiini voi vähentää hengitystieinfektioita

Riittävä D-vitamiinin saanti voisi helpottaa koronavirustaudista toipumista myös siksi, että vähäisten veren D-vitamiinitasojen on tutkimuksissa huomattu olevan yhteydessä kohonneeseen hengitystieinfektioiden, kuten keuhkokuumeen, riskiin. Vaikutus on vahvin ihmisillä, joilla on ennestään keuhkosairauksia.

Koronavirus voi aiheuttaa keuhkoissa vakavia vaurioita, ja keuhkosairauksista kärsivät onkin luokiteltu viruksen riskiryhmäläisiksi.

D-vitamiinilisää tarvitaan pimeinä talvikuukausina ja kotikaranteenissa

D-vitamiinia syntyy kesällä runsaasti ihossa auringon säteilyn vaikutuksesta. Lisäksi D-vitamiinia saa tietyistä ruoista, kuten kalasta sekä vitaminoiduista maitotuotteista ja rasvalevitteistä. Suomalaiset tarvitsevat D-vitamiinilisää erityisesti pimeinä talvikuukausina.

Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen on arvioinut suomalaisten D-vitamiininsaannin olevan hyvällä tasolla, koska vitamiinia saadaan ravinnon lisäksi purkista. Viime vuonna ilmestyneen suomalaistutkimuksen mukaan D-vitamiinin tarve on kuitenkin yksilöllistä. Turvallisen päiväannoksen ylärajana pidetään 125 mikrogrammaa.

D-vitamiinin puute uhkaa erityisesti ihmisiä, jotka eivät saa ravinnostaan riittävästi D-vitamiinia ja jotka oleskelevat paljon sisällä ja pukeutuvat ulkona ollessaan peittävästi. Lisäksi vanhusten iho ei enää tuota tehokkaasti D-vitamiinia. Myös lihavuuden ja tupakoinnin tiedetään pienentävän D-vitamiinin pitoisuuksia.

D-vitamiinin puutokselle alttiit ryhmät ovat osin päällekkäisiä koronaviruksen riskiryhmien kanssa. Koronakriisin aikana riskiryhmät voisivat hyötyä D-vitamiiniravintolisistä, sillä ihmisiä on suositeltu pysymään kodeissaan, mikä vähentää altistusta auringolle ja vähentää ihon tuottamaa D-vitamiinia.

Lue myös:

    Uusimmat