Lääkärit: 58-vuotias amerikkalainen nainen sai koronaviruksesta aivotulehduksen – näistä oireista välittömästi lääkäriin

Mistä koronaviruksen voi tunnistaa?  Nämä ovat viruksen tyypillisimmät oireet 0:33
Mistä koronaviruksen tunnistaa? Katso videolta oireet.

Radiology-julkaisussa ilmestyneessä tapausraportissa yhdysvaltalaislääkärit kirjoittavat koronatartunnan saaneen naisen sairastuneen harvinaiseen aivotulehdukseen, enkefaliittiin. Aivokuumeeksikin kutsuttu enkefaliitti on usein viruksen, esimerkiksi herpesviruksen tai influenssan, aiheuttama, mutta nyt se on ensimmäisen kerran yhdistetty myös koronavirukseen.

Detroitissa asuva 58-vuotias nainen oli kolmen päivän ajan oireillut tavalla, joka viittasi koronavirustartuntaan. Kuumeen, yskän ja lihaskipujen lisäksi nainen kärsi psykologisista oireista. Hänestä oli tullut sekava, unelias ja ymmärtämätön. Henry Fordin säätiön lääkärit tekivät sairaalaan kiidätetylle naiselle koronavirustestin, joka osoittautui positiiviseksi.

Pään magneetti- ja tietokonekerroskuvauksissa lääkärit huomasivat poikkeavuuksia niissä naisen aivojen osissa, jotka kontrolloivat tietoisuutta, aistihavaintoja ja muistitoimintaa. Löydös vahvisti lääkärien aiempaa olettamaa viruksen aiheuttamasta aivovauriosta, enkefaliitista.

Mutta koska virustestiä potilaan aivo-selkäydinnesteestä ei pystytty ottamaan, on epäselvää, oliko koronavirus välitön syy aivotulehdukseen, huomauttaa asiasta uutisoinut Newsweek.

Oireista välittömästi lääkäriin

Enkefaliitti on pääsääntöisesti viruksen aiheuttama aivosairaus, kertoo Terveyskirjasto artikkelissaan. Sen yleisimpiä aiheuttajia ovat herpesvirukset, punkkien aiheuttamat puutiaisenkefaliittivirukset sekä enterovirukset. Myös esimerkiksi influenssa ja tuhkarokko voivat aiheuttaa aivokuumeen.

Enkefaliitin oireita ovat esimerkiksi ylenmääräinen uupumus, tajunnan tilan tai ympäristön ymmärtämisen häiriöt, persoonallisuuden muuttuminen, äkilliseen kuumetautiin liittyvät halvaukset sekä pahoinvointi. Tällaisia oireita havaittaessa tulee hakeutua välittömästi lääkärin arvioon.

Aivotulehdus on hengenvaarallinen erityisesti iäkkäille ihmisille.

Ylikierroksilla käyvä immuunijärjestelmä hyökkää itseään vastaan

Enkefaliitti voi aiheuttaa elimistössä ”sytokiinimyrskyn”, vaarallisen suuren tulehdusvasteen, jossa ylikierroksilla käyvä vahva immuunipuolustus hyökkää itseään vastaan ja tuhoaa infektoitunutta kudosta. Sytokiinit ovat puolustusreaktiota välittäviä aineita.

Myös covid-19-taudin on huomattu voivan aiheuttaa ”sytokiinimyrskyn”, mikä tekee taudista osalle potilaista hengenvaarallisen. 

Yhdysvaltalaislääkärit kehottavat tarkkailemaan potilaita, joilla on infektio-oireiden lisäksi psykologisia oireita. Todennäköisesti covid-19 aiheuttaa kuitenkin vain harvoin aivotulehduksen, kuten muutkin virukset. Suomessa todetaan noin 200–300 aivotulehdusta vuosittain.

Nyt ilmestynyt raportti on ensimmäinen, jossa koronavirus yhdistetään suoraan enkefaliittiin. Tätä ennen eräällä 74-vuotiaalla perussairaalla koronapotilaalla on myös raportoitu olleen aivosairauden merkkejä.

Lue myös:

    Uusimmat