5 parasta lähdettä: Näistä ruoista saat eniten D-vitamiinia

Lisää näitä aineksia ruokavalioosi erityisesti iltojen pimetessä, niin varmistat riittävän D-vitamiinin saannin.

D-vitamiini on tunnetusti luuston tärkein vitamiini. Luusto tarvitsee sitä kasvuun ja uusiutumiseen läpi elämän. D-vitamiinin avulla kalsium imeytyy paremmin luiden rakennusaineeksi.

D-vitamiinin puute aiheuttaa pahimmillaan luiden pehmenemistä ja osteoporoosia. D-vitamiinivalmisteita suositellaan erityisesti vegaaneille, vanhuksille, pienille lapsille ja raskaana oleville naisille.

Näistä ruoista saat parhaiten D-vitamiinia

Kala

Erilaiset kalat ovat erinomaisia D-vitamiinin lähteitä. Syö tuoretta kalaa useamman kerran viikossa lajiketta vaihdellen. Kaloja syömällä saat myös toisen terveysbonuksen: terveellisiä Omega-3-rasvahappoja.

Tuore kala ei toki ole ainoa D-vitamiinia elimistöön tuova lähde. Säilyketonnikala tai -sardiinit sisältävät molemmat tärkeää vitamiinia, ja niiden hintakin on marketissa edullisempi tuoreeseen kalaan nähden. Purkitettu kala säilyy myös pidempään, joten voit ostaa sitä jo ennalta varastoon.

Maitotuotteet

Maito ja Terveys ry:n mukaan neljä lasillista D-vitaminoitua maitoa päivässä juovien aikuisten ei tarvitse käyttää D-vitamiinivalmistetta. Vähemmälläkin maitomäärällä saantisuositus täyttyy, jos syö kalaa 2–3 kertaa viikossa ja käyttää D-vitaminoituja ravintorasvoja.

Tietyt sienet

Aivan kuten ihmisilläkin, sienillä on kyky imeä ja varastoida auringosta saatua D-vitamiinia itseensä. Kuitenkin sienet viihtyvät usein hämärissä olosuhteissa, jolloin vitamiinia ei sieneen juuri pääse varastoitumaan. Tiettyjä sieniä viljellään ultraviolettilamppujen alla, ja esimerkiksi useista portobello-sienilajikkeista voi saada vitamiinia. Suppilovahverot ovat suomalaisista sienistä parhaita D-vitamiinin lähteistä

Maksa

Vaikka maksa ei välttämättä kaikille maistukaan, se on silti oivallinen D-vitamiinin lähde. Maksasta saa myös lukuisia muita hyödyllisiä ravinteita, kuten rautaa, proteiinia ja A-vitamiinia. Älä kuitenkaan tyydy pelkkään maksan syöntiin, sillä se sisältää paljon kolesterolia.

Kalanmaksaöljy

Tämäkään lähde ei kuulu välttämättä kaikkien suosikkeihin, mutta D-vitamiinin lähteenä se on täysin omaa luokkaansa. Suurimmassa osassa kalanmaksaöljyjä jo pelkkä ruokalusikallinen sisältää kaksi kertaa suositellun päiväannoksen verran tärkeää vitamiinia!

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat