Huomenta Suomessa keskusteltiin suomalaisten ravinnosta ja vitamiinien saannista. Miten omasta D-vitamiinin saannistaan voi varmistua?
Laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kertoo, että suomalaisten D-vitamiininsaanti on hyvällä tasolla. Parannusta on tapahtunut merkittävästi, jos verrataan vuoteen 2007 tai 2002, jolloin vitamiiniensaantia on mitattu aiemmin.
– Saanti on tuplaantunut, ja se on näiden rikastusten, margariinin, kasviöljyseosten, voi-kasviöljyseosten ja maidon rikastamisen ansiota, Laatikainen kertoo.
Toinen syy on myös se, että jo noin puolet suomalaisista popsii säännöllisesti D-vitamiinilisiä purkista.
Tuoreen Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnasta valmistuneen väitöskirjan mukaan D-vitamiinin oikea määrä on jokaisella ihmisellä yksilöllinen. Myös Laatikainen allekirjoittaa tämän, heitot voivat olla todella suuria.