5 lievää merkkiä, jotka voivat kertoa koronasta – kaikki tautia levittävät eivät saa tyyppioireita

26-vuotias amerikkalaisnainen sairastui koronaan - kertoo karmeasta kokemuksestaan 3:11
Korona voi iskeä nuoriinkin. Videolla 26-vuotias amerikkalaisnainen kertoo karmeasta koronakokemuksestaan.

Koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin oireet voivat olla niin epämääräisiä ja lieviä, ettei niitä välttämättä osaa yhdistää hengenvaarallisena pidettyyn infektioon. 

Koronavirustaudin itämisajaksi, eli ajaksi tartunnasta ensioireiden alkuun, on arvioitu 1–14 päivää. Sairastunut saattaa tartuttaa muita jo ennen oireilua. Tutkimuksessa on saatu viitteitä myös siitä, että infektioitunut voi levittää koronaa vielä useita päiviä oireiden päättymisen jälkeen. Kaikkien olisikin vältettävä epidemia-aikana lähikontakteja.

Useat koronavirustautiin sairastuneet käyvät läpi lievän tautimuodon, mutta osalla infektio aiheuttaa hengenvaarallisen sairauden. Tyypillisiä covid-19-taudin oireita ovat:

  • kuume
  • yskä
  • hengenahdistus 
  • lihaskipu
  • väsymys

Sairastuneita hoitaneet ovat kuitenkin huomanneet, että tartunta voi oireilla myös salakavalammilla tavoilla. Lievän koronavirustaudin oireita ovat:

Business Insiderin haastattelema yhdysvaltalainen infektiolääkäri David Hirschwerk kertoo, että hänen kokemuksensa mukaan jopa 10 prosentilla koronapotilaista on vatsaoireita.

Lääkäri: Virus aiheuttaa oireita siellä, missä se kulloinkin kulkee

Vielä on epäselvää, miksi koronatartunta aiheuttaa eri ihmisillä niin erilaisia oireita. Syy voi piillä esimerkiksi yksilöllisessä immuunijärjestelmässä, joka osalla ihmisistä reagoi infektioon hyvin voimakkaasti ja osalla ei.

Lisäksi virus aiheuttaa oireita yleensä siinä osassa kehoa, missä se kulloinkin kulkee, infektiotauteihin erikoistunut lääkäri Rishi Desai sanoo Business Insiderille.

Nenänielussa, johon virus yleensä ensimmäiseksi päätyy, infektio aiheuttaa flunssamaisia oireita, kuten tukkoisuutta, nuhaa, kurkkukipua sekä haju- ja makuaistin heikentymistä.

Seuraavaksi virus etenee kohti keuhkoja, joissa se voi aiheuttaa hengenahdistusta, yskää ja rintakipua. Keuhkoista virus voi levitä verenkiertoon, minkä seurauksena ihminen saattaa kokea kuumetta, huonovointisuutta ja väsymystä.

Desain mukaan osa ihmisistä voi kokea vain tiettyyn elimistön osaan keskittyviä oireita kun taas osa käy läpi koko kehoa runtelevan kurimuksen.

Pysy kipeänä kotona

Ongelmana on, että koronatartunnasta kertovat oireet voivat johtua myös lukuisista muista syistä. Esimerkiksi allergiat, flunssa ja influenssa voivat aiheuttaa samantyyppisiä oireita.

Jos tuntee olonsa vähänkin sairaaksi, on syytä pysytellä kotona. Vaikka suurimmalle osalle ihmisistä covid-19 ei ole vaarallinen, osalle se voi merkitä hengenlähtöä. Riskiryhmäläisiin kuuluvat yli 70-vuotiaat sekä henkilöt, joilla on perussairaus, kuten diabetes, korkea verenpaine tai sydän- ja verisuonitauti.

Lue myös:

    Uusimmat