Video näyttää, millaista tuhoa korona saa keuhkoissa aikaan – vain muutama päivä aikaisemmin yhdysvaltalaismies, 59, oli ollut oireeton

Video paljastaa koronan vauriot keuhkoissa potilaalla, jolla ei ollut oireita 1:17
Video näyttää, kuinka laajoja tuhoja koronavirus aiheuttaa keuhkoissa nopeasti oireiden alkamisen jälkeen. Infektio ja tulehdustila näkyvät keuhkoissa keltaisena.

Korkeasta verenpaineesta kärsineen yhdysvaltalaismiehen keuhkojen toiminta romahti vain muutamassa päivässä. George Washingtonin yliopistollisen sairaalan julkaisema 3D-video potilaan keuhkoista havainnollistaa, millaista tuhoa COVID-19 saa nopeasti aikaan.

Kuvatut keuhkot kuuluvat yleisesti ottaen terveelle 59-vuotiaalle yhdysvaltalaismiehelle, kertoo uutiskanava CNN. Ainoa potilaan terveysongelma ennen koronatartuntaa oli korkea verenpaine. Vain muutama päivä ennen keuhkojen kuvaamista mies oli ollut oireeton. Koronavirus oli nopeasti aiheuttanut keuhkoissa laajoja vaurioita. 

3D-keuhkokuvissa keltaisella näkyvät alueet ovat koronavirukselle altistuneita ja tulehtuneita osia. Terveellä potilaalla keuhkokuvissa ei näkyisi keltaista, selittää George Washingtonin yliopistollisen sairaalan tohtori ja kirurgi Keith Mortman CNN:lle. 

Jos kuvaus tehtäisiin nyt, on todennäköistä, että infektio ja tulehdustila olisivat entistä pahemmat. Tällä hetkellä mies on vakavasti sairas ja kriittisessä tilassa. Hän on tehohoidossa kytkettynä hengityslaitteisiin ja sydän-keuhkokoneeseen.

Koronavirus aiheuttaa keuhkoissa nopeasti laajoja vaurioita

COVID-19 iskee ensisijaisesti keuhkoihin. Viruksen tunkeuduttua keuhkoihin, elimistössä syntyy tulehdustila, jolla se yrittää hallita tautia. Aikuisen elimistön aggressiivista puolustusreaktiota on ehdotettu yhdeksi syyksi koronaviruksen vaarallisuudelle.

Keuhkojen kuvantaminen osoitti lääkäreille, että koronavirus on aiheuttanut 59-vuotiaan yhdysvaltalaismiehen keuhkoissa laajoja vaurioita nopeasti. 

– Valitettavasti, kun keuhkot ovat kerran vaurioituneet näin pahoin, niillä menee pitkään toipua. Arviolta 2–4 prosentilla COVID-19-potilaista vaurio on peruuttamaton ja johtaa menehtymiseen, Mortman sanoo.

Hän huomauttaa, että videon potilas ei ole iäkäs eikä erityisen sairas. Ainoa terveysongelma hänellä ennen koronatartuntaa oli korkea verenpaine. Aikuisikäisistä suomalaisista noin kahdella miljoonalla on kohonnut verenpaine, kertoo Käypä Hoito -sivusto.

Lähteet: CNN, New York Post

Lue myös:

    Uusimmat