Uudesta laihdutuslääkkeestä erittäin lupaavia tuloksia: Saattaa tiputtaa jopa 20 prosenttia painosta

Testaa heti! Nopea narukikka paljastaa, pitäisikö sinun laihduttaa 0:37
KATSO MYÖS: Testaa heti! Nopea narukikka paljastaa, kannattaisiko sinun laihduttaa!

Lupaavaa lääkettä tutkimuksessa saaneet laihtuivat 15–21 prosenttia hoidon aikana – siis huomattavasti enemmän kuin verrokit.

Uusi tirtsepatidi-laihdutuslääke saattaa tiputtaa jopa viidenneksen painosta puolentoista vuoden hoidossa, tuoreet tutkimustulokset osoittavat. Tulokset ovat erittäin lupaavia, mutta vielä ei tiedetä, kuinka pysyvää laihtuminen on.

Tirtsepatidia saaneet laihtuivat enemmän

Tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicinessä, ja siinä 2500 lihavuuspotilasta satunnaistettiin saamaan kerran viikossa pistoksena joko 5 mg, 10 mg tai 15 mg tirtsepatidia tai lumevalmistetta. Potilaat painoivat keskimäärin 105 kiloa ja heidän painoindeksinsä oli keskimäärin 38.

Tirtsepatidia saaneet laihtuivat 15–21 prosenttia hoidon aikana, mikä oli huomattavasti enemmän kuin verrokeilla, jotka laihtuivat keskimäärin 3 prosenttia.

Yli 5 prosentin laihtumista pidetään käytännössä merkittävänä saavutuksena, ja tähän kykeni 85–91 prosenttia tirtsepatidia saaneista. 10 mg:n tai 15 mg:n annoksia saaneista joka toinen pudotti jopa 20 prosenttia painostaan.

Tällaisia vaikutuksia laihtumisella oli

Laihtumisen myötä myös potilaiden vyötärön ympärys pieneni, verenpaine laski ja veren insuliini- ja kolesterolitasot paranivat, tutkijat havaitsivat. Tirtsepatidia saaneista 4–7 prosenttia sai lieviä haittavaikutuksia, pääasiassa ruoansulatuskanavan oireita. Lumevalmistetta saaneista 2,5 prosenttia sai haittavaikutuksia.

Jos tulokset varmistuvat tulevissa lisätutkimuksissa, tirtsepatidi voi tarjota suuren avun monille lihavuuspotilaille. Lääkkeellisen painonhallinnan suurin ongelma on painon kertyminen takaisin hoidon päätyttyä ja lääkkeiden kalleus. Tirtsepatidia pitäisikin tutkia lisää pitemmissä seurantatutkimuksissa.

Katso myös: Miksi laihdutusyritykset aina epäonnistuvat? Nina sai avun lihavuusleikkauksesta:

Lihavuusleikkaus auttoi Nina Kyyhkystä laihtumaan 3:49

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat