Herkkujen ostaminen vähenee, kun niiden hinta nousee – näyttöä terveysvaikutuksista ei kuitenkaan ole

Makeisvero ei purrut sokeriin - miten irti sokerikoukusta 8:31
KATSO MYÖS: Jos makeisvero ei purrut sokeriin, niin miten irti sokerikoukusta? Huomenta Suomen vieraana laillistettu ravitsemusterapeutti Anette Palssa.

Hintojen muutokset näyttäisivät vaikuttavan selvästi kuluttajien ostopäätöksiin, mutta tutkimuksista ei voi päätellä, vaikuttavatko ne ihmisten terveyteen käytännössä. 

Sokerilimujen ja muiden epäterveellisten tuotteiden menekki pienenee, jos tuotteita verotetaan rankemmin, mutta tutkimuksista ei voi päätellä vaikuttaako se ihmisten terveyteen käytännössä. Sama koskee hedelmien ja kasvisten hintojen alennuksia.

Tiedot käyvät ilmi kahdesta katsaustutkimuksesta, joissa analysoitiin hinnanalennusten ja lisäverojen vaikutuksia. Yhteensä katsauksissa analysoitiin 140 tutkimusta.

Ostaminen vähenee, kun hintaa nostetaan

Hintojen muutokset näyttäisivät vaikuttavan selvästi kuluttajien ostopäätöksiin, analyysit osoittivat. Sokerilla makeutettujen virvoitusjuomien ostaminen vähenee, kun niiden hintaa nostetaan. Sama koskee muita epäterveellisenä pidettyjä tuotteita.

Yhtä lailla hedelmien ja kasvisten hintojen alentaminen lisää niiden ostamista.

Näyttöä terveysvaikutuksista ei ole

Nykyisen tutkimustiedon valossa tutkijat eivät kuitenkaan pysty sanomaan, vaikuttavatko nämä muutokset käytännössä väestön ruokavalioon ja terveyteen. Arkijärjellä ajateltuna niin voi käydä, mutta näyttöä tästä ei ole.

Lisätutkimuksissa pitäisikin keskittyä selvittämään hinnanmuutosten pitkäaikaisia vaikutuksia kulutukseen, ruokavalioon ja terveyteen, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimukset julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Katso myös: Ole tarkkana! Näin paljon tutut välipalat sisältävät piilosokeria:

Ole tarkkana! Näin paljon välipalat sisältävät piilosokeria 3:26

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat