Tuoreen tutkimuksen mukaan sepelvaltimotautia potevien kannattaisi syödä hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja laihtuakseen.
Euroopan kardiologisen seuran tapaamisessa esitellyn tutkimuksen mukaan matalan glykeemisen indeksin ruoat vaikuttavat suotuisasti sepelvaltimotaudista kärsivien painoon ja vyötärönympärykseen.
Glykeeminen indeksi tarkoittaa ruoan aikaansaamaa verensokerin nousua verrattuna vastaavaan määrään glukoosia eli sokeria. Mitä suurempi glykeeminen indeksi on, sitä nopeammin ja enemmän verensokeri nousee. Pieni glykeeminen puolestaan kertoo tasaisemmasta ja vähäisemmästä vaikutuksesta verensokeriin.
Selvittääkseen hiilihydraattien imeytymisen vaikutusta sepelvaltimotaudin hoidossa, uzbekistanilaiset tutkijat värväsivät 160 potilasta. Sepelvaltimotaudista kärsivät 38–76-vuotiaat osallistujat jaettiin kahteen ryhmään. Molemmissa potilaille suositeltiin sydänterveyttä edistävää vähän kovia rasvoja sisältävää ruokavaliota. Tämän lisäksi toisen ryhmän henkilöitä neuvottiin valitsemaan lautaselleen ensisijaisesti hiilihydraatteja, jotka nostavat verensokeria hitaasti. Kontrolliryhmässä hiilihydraatteja syötiin tavanomaiseen tapaan.
Kolmen kuukauden aikana molempien ryhmien potilaat hoikistuivat, mutta hitaita hiilihydraatteja syöneiden ryhmässä laihtuminen ja vyötärön kapeneminen oli selvästi suurempaa.
Hiilihydraattien laadun yhteydestä kohonneeseen sydän- ja verisuonisairauksien sekä tyypin 2 diabeteksen riskiin on saatu aiemminkin viitteitä. Uusi tutkimus vahvistaa käsitystä siitä, että hitaasti imeytyvien hiilihydraattien syöminen on hyväksi sydänterveydelle.