Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Putoaako paino terveellisemmillä eineksillä? Näin kävi 8 viikon testissä

Tutkimus perkasi ravintoarvot täyttäviä, mutta pitkälle prosessoituja ruokia.
Tutkimus perkasi ravintoarvot täyttäviä, mutta pitkälle prosessoituja ruokia.Shutterstock
Julkaistu 08.09.2025 07:45

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Terveellisillä, mutta prosessoiduilla ruoilla ei saavuttanut samanlaista painonpudotusetua prosessoimattomaan ruokaan verrattuna.

Paino putoaa enemmän, jos ruokavalioonsa valitsee vain vähän prosessoituja ruokia ultraprosessoitujen sijaan. Näin myös siinä tapauksessa, että valitut ultraprosessoidut ruoat olisivat niin sanotusti parempilaatuisia, kertoo CNN.

– Uusi tutkimus osoittaa, että vaikka ultraprosessoitu ruokavalio täyttäisi ravintosuositukset, ihmisten paino putoaa silti enemmän, jos he syövät minimaalisesti prosessoitua ruokaa, tutkimusta aiheesta tehnyt Kevin Hall kuvaa.

Lue myös: Himo roskaruokaan voi yltyä riippuvuudeksi – "Olemme yhteisesti vastuussa siitä, että tuhoamme kansanterveyttä"

Jokaiselle päivälle oli tarjolla 4000 kilokaloria

Tutkimus julkaistiin Nature Medicine -lehdessä. Mukana olleille 55 koehenkilöille tarjottiin maksutta joko ultraprosessoituja tai vain hyvin vähän prosessoituja aterioita ja välipaloja. Yhtä ruokatyyppiä syötiin kahdeksan viikkoa, jonka jälkeen syötiin neljä viikkoa normaalisti. Sitten ruokavaliot vaihdettiin päikseen.

"Mikroprosessoituja" ruokia olivat esimerkiksi tuorekaurapuuro ja kotitekoinen spagetti bolognese. Ultraprosessoituja ruokia olivat esimerkiksi aamupalapatukat ja kuumennettava valmislasagne. 

Kokeessa yritettiin valita terveellisempiä ultraprosessoituja ruokia, joissa olisi suositeltu määrä hedelmiä, kasviksia, ja kuitua, sekä vähemmän suolaa, sokeria ja tyydyttynyttä rasvaa. Ruoan tuli sopia brittien ravintosuosituksiin.

Jokaiselle päivälle oli tarjolla 4000 kilokaloria, joista sai syödä sen verran kuin itse halusi. Henkilöt pitivät syömisistään ruokapäiväkirjaa.

Lue myös: Syötkö mielestäsi terveellisesti? Moni nollaa vaikutukset tavallisella virheellä

Koehenkilöt olivat Isosta-Britanniasta, he olivat ylipainoisia tai liikalihavia ja söivät arkielämässäänkin ultraprosessoituja eineksiä. 

Söivät omasta tahdostaan vähemmän

"Mikroprosessoituja" ruokia syöneet laihtuivat tutkimusjaksolla enemmän.

Tutkimustiimiä johtanut Samuel Dicken huomautti, että paino tosin putosi "puhtaalla ruoalla" vain kaksi prosenttia, ja ultraprosessoidulla ruoalla yhden.

– Vaikka kahden prosentin vähennys ei vaikuta kovin suurelta, tämä tapahtui vain kahdeksan viikon aikana ja ilman, että ihmiset yrittivät aktiivisesti vähentää syömistään, Dicken kuvaa tiedotteessa.

Tuloksen perusteella paino putoaisi vuoden aikana miehillä 13 prosenttia ja naisilla yhdeksän prosenttia enemmän.

Muutos painossa kertoo, että tutkitut koehenkilöt söivät ultraprosessoidulla ruokavaliolla omasta tahdostaan 120 kilokaloria vähemmän, mutta "kotiruokavaliolla" 290 kilokaloria vähemmän.

Lue myös: Vain yksi kymmenestä ikääntyy terveesti – tällainen ruokavalio auttaisi

Minimaalisesti prosessoitu ruoka "vähemmän maukasta"

Koehenkilöille tehtyjen kyselyiden perusteella heidän oli helpompi vastustaa erilaisia ruokahimoja vähän prosessoitua ruokaa syödessään. 

– On mahdollista, että ihmiset [kotiruokavaliolla] eivät pitäneet "terveellisistä" aterioista niin paljon kuin normaalista ruokavaliostaan. Heistä minimaalisesti prosessoitu ruoka oli vähemmän maukasta, Marion Nestle kuvasi.

Nestle ei ollut mukana tutkimuksessa, mutta kirjoitti siitä pääkirjoituksen tutkimusjulkaisuun.

Hall on tutkinut ultraprosessoituja ruokia aiemminkin. Esimerkiksi 2019 hän havaitsi, että syödessään ultraprosessoitua ruokaa jenkkikoeryhmä söi päivittäin 500 kilokaloria enemmän, kun verrokkina oli saman verran kaloreita ja ravintoaineita sisältävä, mutta prosessoimattomasta ruoasta koostuva ruokavalio.

Vaikka toiveena ei olisi painonpudotus, ultraprosessoitujen ruokien vähentäminen voi silti tuoda etua. Aiemmin on havaittu, että ne voivat liittyä painonnousun lisäksi sairauksiin, jopa ennenaikaiseen kuolemaan. Esimerkiksi pekoni ja makkarat voivat lisätä dementiariskiä.

Tutkijoiden mukaan osa ruoista pitäisi myös tunnistaa addiktoiviksi: esimerkiksi sipsipussiin voisi tulla "saattaa aiheuttaa riippuvuutta" -varoitus.

Lue myös:

Vältteletkö ultraprosessoitua ruokaa? Mikael Fogelholm nimeää pahimmat tuoteryhmät: "Ennustavat huonoa terveyttä"

Mitä kaupan valmislihapullat oikeasti sisältävät? Otimme selvää

Lääkäri listaa: Kolme elintarviketta, jotka kannattaa vaihtaa toiseen

Tästä tuotteesta ravintoterapeutti pysyisi kaukana – antoi myös 5-20-vinkin ruokakauppaan

Katso myös: Kumpi on parempi vaihtoehto terveyden kannalta, sokeroitu vai makeutusaineilla makeutettu energiajuoma? 

0:48Kumpi on terveydelle vähemmän huono vaihtoehto: sokeroitu vai makeutusaineilla makeutettu energiajuoma?Ravinnon turvallisuuden professori Marina Heinonen vastaa.

Lähteet: CNN, University College London

Lisää aiheesta:

Suupalakin lisää kuoleman riskiä? Ultraprosessoituja ruokien vaikutuksia perannutta tutkimusta toppuutellaanSyötkö paljon ultraprosessoitua ruokaa? Harkitse uudelleenJättitutkimus paljastaa, millaiset ruoat voivat viedä ennenaikaiseen hautaanSyötkö "kertaalleen syötyä" ruokaa? Uhkana painonnousu, sairastuminen ja jopa ennenaikainen kuolemaSuklaapatukka välipalaksi? Mieti vielä – tutkimuksessa jälleen huolestuttava havaintoJos haluat laihtua, tässä todistetusti toimiva tapa: Yksi muutos ruokavaliossa ja kilo lähtee kahdessa viikossa
RuokaPainonhallintaTutkimustuloksetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:25
    Sienet

    Paras sienikastike! Helppo ja kermainen soosi Katin ohjeella

  • 09:43
    Juomat

    Totuus Hartwallin omenalimusta voi yllättää

  • Eilen17:24
    Viinit

    Onko hyvä viini nahkaista, notkeaa vai antavaa? Saku Tuominen: "Aivan sietämätöntä horinaa"

  • Eilen09:42
    Ruokahävikki

    Teemu syö joka päivä täysin ilmaiseksi – löysi kerran lähes 500 euroa käteistä roskiksesta

  • pe18:26
    Ravintolat

    Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2025: Tässä ovat uudet Suomen mestarit!