Uskoisitko? Näin avioliitto voi vaikuttaa sydänterveyteesi

Uusi rakkaus saa sydämen sykkimään kiihkeämmin. Huono suhde sen sijaan voi tuottaa särkyneen sydämen. Tuore tutkimus näyttäisi viittaavan siihen, että onneton avioliitto voi todella vaikuttaa sydänterveyteen heikentävästi.

Avioliitto voi suojella sydäntä

New Yorkin yliopiston tutkimuksen mukaan avioliitossa elävät ihmiset kärsivät yksineläjiä, eronneita tai leskiä epätodennäköisemmin sydän- tai verisuonitaudeista. European Journal of Preventive Cardiology -lehdessä julkaistu tutkimus kertoo, että yksinelo tai naimattomuus lisäsi sydänkohtauksen riskiä ja huononsi sen ennustetta sekä miehillä että naisilla iästä riippumatta.

Tutkijat arvioivat, että lisääntyneeseen sydänkohtausriskiin on olemassa useita syitä: heikommalla terveydellä varustetut ihmiset pysyvät todennäköisemmin naimattomina tai eroavat, naimisissa olevat saavat naimattomia parempaa sosiaalista tukea ja naimisissa olevat saattavat myös saada kohtauksen jälkeen nopeammin apua.

Avioliiton laadulla kuitenkin on merkitystä.

– Naimisissa olevat vaikuttavat olevan terveempiä, koska avioliitto saattaa edistää terveyttä, mutta se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että jokainen avioliitto olisi parempi kuin yksinelo. Avioliiton laatu on hyvin tärkeä tekijä, sanoo tutkija ja apulaisprofessori Hui Liu Michiganin osavaltionyliopistosta Grandparents.comille.

Stressaava avioliitto voi nostaa riskiä sydänkohtaukseen

Journal of Health and Social Behavior -lehdessä julkaistun tuoreen tutkimuksen mukaan puolisoilla, jotka kokivat avioliitossaan positiivisia asioita, kuten henkistä tukea tai rakastavaa kohtelua, oli pienempi riski sydänkohtaukseen kuin niillä, jotka kokivat avioliitossaan huonompia asioita, kuten runsaasi kritiikkiä ja piikittelyä.

Lisäksi negatiivisilla asioilla oli positiivisia voimakkaampi vaikutus.

– Tulos ei yllätä. Negatiiviset piirteet vaikuttavat suoraan sydämeen vapauttamalla stressihormoneja. Krooninen stressi vahingoittaa sydäntä. Stressi voi myös johtaa epäterveellisiin muutoksiin terveyskäyttäytymisessä, kuten tupakointiin, ylensyöntiin sekä liikunnan puutteeseen, Liu sanoo. 

Liitosta kumpuava stressi vaikuttaa työhön lisäten edelleen sydänkohtauksen riskiä

Tiedetään yleisesti, että työstressi voi vaikuttaa negatiivisesti elämään kotona. Annals of Behavioral Medicine -lehdessä julkaistun tutkimukseen mukaan asia menee myös toisinpäin: stressaava liitto vaikuttaa työhön. Erityisesti ne tutkittavat, joilla oli enemmän huolia liitossaan, raportoivat kärsivänsä suuremmasta stressistä työpäivän aikana. Sukupuolten välisiä eroja ei löytynyt. Tämä tarkoittaa, että kotiasioiden aiheuttama kohonnut verenpaine säilyy mukana läpi työpäivän ajan, nostaen riskiä sydänkohtaukseen. 

Viha sydäntautien riskitekijänä

Viha on myrkkyä ihmisten välisissä suhteissa, mutta se myrkyttää myös elimistömme. Studio55.fin vieraana psykologian professori Martti Tuomisto.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja