Tulvasuojaukset esille! Dennis-myrsky nosti vedenpintaa jopa 1,5 metriä – invalidi jäi alikulkuun veden saartamaksi ja kiipesi kulkupelinsä katolle pakoon tulvavesiä

Mökit joutumassa veden valtaan Pohjanmaalla – merenpinta nousi yöllä puolitoista metriä, MTV paikalla 4:38

Lohtajan Ohtakarissa aallot lyövät korkealle ja myrskyn tielle nostamat jäälohkareet ovat melkein katkaisseet tien. Tuuli on varsin navakkaa ja yltymään päin. Myrskyä Ohtakarista katsellessa tuntuu hullulta, että viranomaisille ei ole juurikaan tullut hälytyksiä myrskytuhoista.

– Ei juuri mitään ole meille tullut, kerrotaan paikalliselta pelastuslaitokselta.

Ohtakarissa mökit näkyvät olevan rauhassa vedeltä. Lomakylässä vesi liippaa kuitenkin jo läheltä ja näkyy että mökkejä on käyty suojaamassa vedeltä: vihreä muovi on vedetty seinien suojaksi, sen päälle on lapioitu hiekkaa.

Ei ihme että suojaukseen on lähdetty. Tietä ajellessa tuntuu, että tien vierellä virtaava vesi on korkeammalla kuin itse tie ja nousee esteeksi milloin tahansa.

"Josko vene on karannut"

Matka jatkuu Himangan Pohjoissatamaan, Pikku-Mansikan kärkeen. Siellä jo tien varren mökit ovat lähentyneet merenpintaa uhkaavasti – tai toisin päin. Paikan päällä niemen nokassa on mökkiläisiä seuraamassa tilannetta.

– Piti lähteä katsomaan, josko vene on karannut tuolta vastarannalta, sanoo Juhani Lindell tähystäessään kiikarilla.

Rannan jäälohkareet osoittavat, että vesi tosiaan on käynyt yöllä korkealla. Perämeren ja Merenkurkun alueella vedenpinta nousi paikoin 1,5 metriä.

– Nyt se taitaa olla enää metrin tavanomaista korkeammalla, toteaa toinen paikalle tullut mies.

Viime öinen Dennis-myrsky riehui rannikolla reippaasti. Pohjanmaan pelastuslaitos kirjasi nelisenkymmentä vahinkoa Vaasan suunnassa, Keski-Pohjanmaan alueella otettiin vastaan vain yksi hälytystehtävä, kun vesi oli noussut alikulkuun.

– Joku oli jäänyt Satamatien alikulun kevyen liikenteen väylälle jumiin ja joutunut kiipeämään inva-kulkupelinsä katolle odottamaan apua, kerrotaan pelastuslaitoksen päivystyksestä.

Naapuri sai jo muikkuja

Himangalla porukka pohtii kummallista talvea. Jäitä ei ole ollut juurikaan.

– Ei ole koko talvena tullut jäitä, se on kyllä poikkeuksellista. Kalastajatkin ovat laittaneet jo ensimmäisiä pikkuveneitä vesille, naapuri oli saanut jo muikkusaaliin, kertoo Lindell.

Ennusteet kertovat, että myrsky ei ole vielä ohi. Itse asiassa pahin saattaa olla edessä.

– No niin, jäädään odottelemaan, toteaa Lindell.


Lue myös:

    Uusimmat