Tiesitkö? Näin presidenttien rouvat ovat vaikuttaneet Suomessa

Osa Suomen presidenttien rouvista on noussut vaikuttamaan itsekin, osa on pysytellyt taka-alalla. Eräs ykkösnaisista valoi sodasta kärsivään kansaan uskoa radiopuheilla.

Ester Ståhlberg, Alli Paasikivi ja Gerda Ryti. Siinä tietokirjailija ja tohtori Maritta Pohlsin mielestä eniten vaikuttaneet Suomen presidenttien rouvat.

– Erityisesti Ester ja Alli olivat tiedostavia ja aktiivisia naisia, joilla oli paljon ajatuksia. He keskustelivat runsaasti puolisoidensa kanssa ja varmasti antoivat heille ajateltavaa.

Alli Paasikiveä Pohls kuvailee myös sovittelijaksi.

– Presidentti Paasikivi oli luonteeltaan hyvin helposti kiivastuva. Alli sanoi hänelle usein, että "juttele tästä Ståhlbergin kanssa". Kyllä se oli tietynlaista vaikuttamista.

Ester Ståhlberg loi Pelastakaa Lapset ry:n

Aikaisemmin virkanaisena toiminut Alli otti presidentin rouvan tehtävän myös mukavana työnä.

– Hän teki sitä todella vakavissaan ja oli mukana monessa paikassa. Kun Väestöliitto perustettiin sodan jälkeen 1940-luvulla, Alli oli keskeisesti mukana antamalla oman nimensä käyttöön hankkeen edistämiseksi.

Ester Ståhlberg puolestaan perusti Pelastakaa Lapset ry:n, joka tunnettiin aluksi Koteja kodittomille lapsille -nimisenä.

– Ester teki kaikista presidenttien rouvista merkittävimmän työn luomalla kokonaisen organisaation, Pohls sanoo.

Ellen Svinhufvud antoi mielellään nimensä käytettäväksi kaikissa hyvissä asioissa.

– Hän oli hyvin aktiivinen, mutta ei oma-aloitteisesti – häneen piti ottaa yhteyttä. Ellen muun muassa vetosi lehdissä omalla allekirjoituksellaan ihmisiä tukemaan Kultatähkä-nimistä säätiötä, joka auttoi tuberkuloosiin sairastuneita naisia.

Gerda Ryti valoi uskoa sodan aikana

Jotkut rouvista olivat hieman hiljaisempia vaikuttajia.

Signe Relander teki päätöksen edustaa hiljaisesti ja tyylikkäästi. Hän ei osallistunut oikeastaan mihinkään. Häntä on myös tutkittu kaikista presidenttien rouvista vähiten.

Kaisa Kalliollakaan ei ollut agendallaan muuta keskeistä asiaa kuin syvä kristillisyys.

Gerda Rytiä Pohls pitää pidättyväisyydestään huolimatta vaikuttavana.

– Hänen ollessaan ykkösnainen Suomi oli sotatilassa. Gerda piti paljon radiopuheita, joissa hän koetti nostaa ihmisten mielialaa, jaksamista ja uskoa selviytymiseen.

Gerdan suhde Risto Rytiin oli niin ikään hyvin läheinen.

– Sitä, kuinka se vaikutti poliittisiin päätöksiin, on vaikea sanoa. Mutta toki hyvät keskustelut aina johtavat ajatuksia johonkin suuntaan, Pohls sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Lehtikuva, Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja