Kaarina Suonperä: pukeutumisohjeiden noudattaminen on viitseliäisyysasia

Pukeutuminen ei ole itsenäisyyspäivän vastaanoton itseisarvo. Asulla vieras kuitenkin osoittaa kunnioitusta juhlan luonnetta ja isäntäväkeä kohtaan. Tapakouluttaja Kaarina Suonperän mukaan virheitä ei pitäisi tapahtua, sillä tietoa etiketistä on runsaasti saatavilla.

Miehet

Kutsukortin pukeutumisohjeet ovat kaikkialla maailmassa miehen kieltä. Sanat ovat arkipuku, tumma puku, iltapuku (smokki tai tumma puku) ja juhlapuku (frakki tai tumma puku). Linnan kutsukortissa on selkeä pukeutumisohje: juhlapuku.

Juhlapuku on miehellä aina frakki tai tumma puku, ei koskaan smokki. Tumma puku on miehen toiseksi hienoin vaate ja täten aina frakin ja smokin vaihtoehto.

Tumma puku on nimensä mukaisesti tumma, ei liituraitainen. Paras väri on musta, mutta myös voimakkaasti tumman sininen käy.

− Linnan juhlien kutsu on tässä maassa arvokkain kutsu, mitä kukaan voi saada. Siksi tuntuu murheelliselta, että siellä näkyy vuodesta toiseen smokkipukuisia herroja. Ohjeet ovat selkeät, ja niiden noudattaminen on mielestäni paitsi kohteliaisuus- myös viitseliäisyysasia, Kaarina Suonperä painottaa.

Mies yhdistää tummaan pukuunsa sen toimiessa juhlapukuna vitivalkoisen paidan, helmisolmion, joka on väriltään helmenharmaa, jalometalliset mansettinapit sekä mustat kengät ja sukat.

Frakin liiviä kiinnitettäessä Suonperä muistuttaa, että valkoista liiviä jää näkyviin vain hieman frakkitakin liepeen alta. Puolitoista senttiä on riittävästi.

− Mietin aina, miksi ihmiset laittavat herkästi rannekelloja juhliin. Ei sinne kelloa tarvita. Kannattaa muistaa, että frakkiin kuuluu taskukello. Se pannaan liivin taskuun, Suonperä lisää.

Naiset

Naisen asu Linnan juhliin on ehdottomasti täyspitkä juhlapuku; ei pikkusievä iltapuku, eikä edestä lyhyt ja takaa pitkä.

Suonperä mainitsee varoituksen sanan olkaimettomasta "merenneitoasusta", joka on sinänsä etiketin mukainen.

− Jostain syystä hoikallekin naiselle nousee tällaisessa asussa usein kainalon seudulle yllättävät muhkurat. Sovittaessa ota mukaan teini-ikäinen tyttö, joka on sen verran radikaali, että sanoo mielipiteensä suoraan. Vaikka totuus saattaa kirpaista, muistakaamme, että tytär sanoo asian rakkaudella.

− Myös laahuksellinen puku saattaa olla tungoksessa hankala, niin kaunis kuin se onkin kuvissa. Jälkiruokana on tarjolla usein marjatartaletteja. Sellainen kun tipahtaa lattialle, sotku on hetkessä puvun helmassa, vaikka tarjoiluhenkilökunta on ripeää.

Asun kruunaa hyvä ryhti, kauniisti laitetut hiukset ja hymy kasvoilla. Tiaroille ja kruunuille Suonperä ei keksi aikuisella naisella yhtään järkevää syytä. Mieluummin aito juhlamieli mukaan.

− Huomaavaista muita ihmisiä kohtaan olisi myös se, että jättäisimme kuudennen päivän iltana kaikki voimakkaasti tuoksuvat aineet kotiin ja tilalle mahdollisimman mietoja tuoksuja, jos lainkaan. Vieraiden joukossa on aina myös heitä, joilla on hengitystieongelmia.

Meikin suhteen on hyvä turvautua ammattiapuun, jos on yhtään epävarma omista taidoistaan.

− Kodin tutuissa valoissa nainen saattaa valita liian tumman meikkivoiteen, jolloin kaula ja dekoltee jäävät valkoisiksi, Suonperä mainitsee yleisen virheen.

Kunniamerkit

Kun kutsussa vierasta kehotetaan laittamaan kunniamerkit, ohjetta tulee noudattaa. Koko arsenaalilla asuaan ei tule silti kuorruttaa. Jos on saanut hopeisen ansiomerkin jälkeen vielä kultaisen, korkein merkki riittää.

− Mitään pinssejä ei tule laittaa. Ja Kauppakamarin punaisen 30 vuoden nuhteettoman palvelun merkki kiinnitetään nauhassa kannettavien kunniamerkkien yläpuolelle.

Suonperä haluaa kiinnittää huomiota myös muiden kunniamerkkien kiinnittämiseen. Miehellä oikea paikka on vasemmalla, rintataskun suun yläpuolella, jolloin merkit painavat taskua kiinni. Kunniamerkkiä ei kiinnitetä takin kaulukseen.

Naisen kannattaa harkita puvun malli ja materiaali mahdollisten kunniamerkkien mukaan.

− Jos hyvin ohutta materiaalia olevaan sifonkiunelmaan kiinnitetään pari kolme merkkiä, se ei kestä. Auttaa, kun puvun sisäpuolelle kiinnitetään pieni tukikangassuikale merkkien kiinnityksen seutuville.

− Merkin pitää levätä rinnan päällä, ei keikkua kuin jojo rinnan kärjessä, Suonperä lisää.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja