Nämä Suomen presidenttien rouvat luopuivat urastaan miehensä vuoksi

Miehen valinta presidentiksi pakotti naisen pitkään pelkkään edustusvaimon rooliin.

– Presidentin rouvan roolia ei ole koskaan varsinaisesti määritelty. Koska parisuhde on keskeinen osa yhteiskuntaa, rouvan tehtävänä voidaan kuitenkin pitää presidentti-instituution edustamista miehen rinnalla naisellisesta näkökulmasta. Presidentin rouva on valtakunnan ykkösnainen, tietokirjailija ja tohtori Maritta Pohls sanoo.

Puolison valinta presidentiksi on tarkoittanut oman uran hautaamista.

Jenni Haukiota lukuun ottamatta kaikki Suomen presidenttien vaimot ovat jättäneet työnsä. Tosin ennen Tellervo KoivistoaAlli Paasikivi ja Kaisa Kallio olivat oikeistaan ainoita rouvista, joilla edes oli ura jätettävänään.

– Alli jättäytyi työstään Kansallis-Osake-Pankin pääkirjanpitäjänä viisissäkymmenissä. Kaisa puolestaan lopetti työt maatilan emäntänä. Sosiaalihallituksen virkailijana työskennellyt Ester Ståhlberg oli miehensä presidenttiyden aikaan jo jäänyt eläkkeelle, Pohls sanoo.

Edustavat oman aikansa naisihannetta

Pohls muistuttaa, että kaikki presidenttien rouvat ovat edustaneet oman aikansa naisihannetta.

– Vielä 1960-luvullakin keskusteltiin todella paljon siitä, missä naisen paikka on. Presidenttien rouvat näyttivät mallia luopumalla omista uristaan miehen uran vuoksi.

– Jenni Haukion ratkaisua jatkaa työntekoa pidän täysin tämän ajan mukaisena, samoin sitä, että hän piti oman sukunimensä avioituessaan. Se antaa hyvän esimerkin nuorille naisille.

Pohls lisää, että presidenttien rouvat ovat aina voineet ottaa haltuun omien mieltymystensä mukaisia tehtäviä.

– Mikä tahansa asia edistyy huomattavasti, kun se saa taakseen presidentin rouvan nimen. Puolisot ovatkin olleet mukana monissa hyvää tekevissä hankkeissa.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja