Lue Suomen presidenttiparien parisuhteista – Kuka rauhoitti miehensä raivokohtaukset?

Suomen presidenttien parisuhteet vaikuttavat tietokirjailijan mielestä onnellisilta. Lue, keiden suhde perustui pitkälti kirjeenvaihtoon ja kuka rauhoitti miehensä raivokohtaukset.

– Jos kaikilla suomalaisilla naisilla olisi rinnallaan sellaiset tukijat kuin Suomen presidenttien rouvat ovat miehilleen olleet, naiset voisivat käyttää paljon enemmän energiaa työelämään ja uralla etenemiseen. Rinnalla tukeva ja arkisia asioita järjestelevä puoliso on tärkeä voimavara, Maritta Pohls sanoo.

Pohls pitää kaikkien Suomen presidenttiparien parisuhteita hyvinä.

– Ne kuvat, joita olen nähnyt presidenttipareista, heijastelevat lähes kaikki rauhaisaa ja tyyntä onnea.

– Leimallista suhteille tuntuu olleen se, että nainen on vastannut kotielämästä ja mies yhteiskunnallisesta elämästä. Nykyaikaan malli ei ehkä enää sovi, mutta aikaisemmin vahvasti yksityiseen ja julkiseen kahtiajakautunutta elämää pidettiin ihanteena.

Alli rauhoitti Juho Kustin raivokohtaukset

– Esimerkiksi Ester ja K.J. Ståhlbergiin sekä Risto ja Gerda Rytiin viitataan "suurina rakkaustarinoina". Myös Signe ja Lauri Kristian Relanderin suhteen lämpöä on korostettu, Pohls kertoo.

Kaisa ja Kyösti Kallion avioliitto perustui pitkälti kirjeenvaihtoon, sillä Kyösti Kallio teki uraa Helsingissä ja Kaisa Kallio Nivalassa maatalon emäntänä. He kirjoittivat toisilleen päivittäin koko elämänsä ajan.

Pohls kertoo, että myös Ellen ja P.E. Svinhufvud vaikuttivat todella onnellisilta yhdessä.

– Ellen lähti jopa miehensä kanssa Siperiaan, kun hänet tuomittiin sinne.

Kiivaan Juho Kusti Paasikiven kanssa avioitunut Alli Paasikivi puolestaan rauhoitti miestään.

– Paasikivi löysi pankissa työskennelleen Allin leskeksi jäätyään. Kerrotaan, että aina kun hän sai pankissa käydessään raivokohtauksen, Alli kutsuttiin paikalle – eikä Allin tarvinnut kuin kurkistaa ovesta, niin Paasikivi jo hiljeni, Pohls kertoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat