Nämä Suomen presidenttien rouvat ovat edustaneet parhaiten – Yhdelle vaikeaa

Tiesitkö, kenen Suomen presidentin vaimon oli vaikeaa sopeutua edustustehtäväänsä? Entä ketkä viihtyivät parrasvaloissa kuin kotonaan? Tietokirjailija ja tohtori Maritta Pohls kertoo.

– Presidentin rouvan täytyy osata edustaa, Maritta Pohls sanoo.

Mitä kauemmaksi historiassa mennään, sitä tärkeämpää tapakulttuurin taitaminen on ollut.

– 1900-luvun alussa se oli tavattoman tärkeää, mutta ei se ole nykyäänkään hävinnyt. Jos esimerkiksi ruokapöydässä ei osaa käyttää lautasliinaa oikealla tavalla, niin kyllä siihen kiinnitetään huomiota, Pohls sanoo.

Useimmilta Suomen presidenttien rouvilta edustaminen on tullut luonnostaan: he ovat olleet säätyläisnaisia.

– Ainoastaan Kaisa Kallio oli taustaltaan maatalon emäntä. Säätyläistapojen puute ei silti estänyt häntäkään hoitamasta edustamista erinomaisen tyylikkäästi. Hänellä oli sellaista sydämen sivistystä ja vahvaa kristillistä vakaumusta, jonka päälle oli hyvä rakentaa.

Ester Ståhlbergilla vaikeaa

Pohlsin mielestä kaikkein parhaiten presidentin rouvan edustustehtävissä ovat pärjänneet Alli Paasikivi ja Ellen Svinhufvud.

– He todella pitivät edustamisesta ja asemastaan. Silloin työnkin suorittaa hyvin.

Ester Ståhlbergilla sen sijaan oli vaikeaa.

K.J. Ståhlberg oli jo presidentti heidän mennessään naimisiin. Edustustehtäviä olivat siihen asti hoitaneet Ståhlbergin vanhimmat tyttäret, ja uusperheen oli vaikea ottaa Ester vastaan yhdeksi perheenjäseneksi, Pohls sanoo.

Gerda Ryti taas ei juuri edustanut, koska hänen miehensä toimi presidenttinä sota-aikana. Kaisa Kallionkin edustaminen oli vähäistä johtuen sairaasta miehestä, kireästä poliittisesta tilanteesta sekä lopulta talvisodasta. Edustaminenkin on siis aina omaan aikaansa sidonnaista.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja