Tavoitteena pysyvästi hoikempi olemus? 5 syytä syödä parjattua ravintoainetta

8:31
Koukussa sokeriin? Ravitsemusterapeutti Anette Palssa kertoi, miten sokerikoukusta voi päästä irti.

Vähähiilihydraattinen dieetti on tehokas tapa pudottaa painoa nopeasti, mutta oikein valittuna hiilihydraatit auttavat pitämään yllä saavutettuja tuloksia.

Puolet ravinnon energiasta olisi suotavaa saada hiilihydraateista, kertoo Terveyskirjasto. Hiilihydraattien kanssa olennaista on valita laatu oikein. Puhdasta sokeria sisältävien karkkien, pullien ja vaalean leivän sijaan ihmisen tulisi syödä tärkkelyspitoisia ja runsaskuituisia hiilihydraatteja, esimerkiksi kaurapuuroa ja täysjyvätuotteita.

Slimming World -yrityksessä työskentelevä ravitsemusterapeutti Jacquie Lavin kertoi Healthista-sivustolle, miksi hiilihydraattien syöminen on tärkeää painonhallinnan kannalta.

1. Hiilihydraatit pitävät nälkää

Tärkkelyspitoiset ja runsaasti kuituja sisältävät hiilihydraatit, kuten tumma pasta ja riisi, peruna, couscous sekä kvinoa täyttävät nopeasti. Lisäksi ne pitävät nälän loitolla pidempään ja vähemmillä kaloreilla kuin runsasrasvainen ateria. Vaikka rasvainen ateria voi aiheuttaa nopeasti voimakkaan kylläisyyden, nälkä hiipii pian uudelleen.

Leipä ei pidä yhtä hyvin nälkää kuin esimerkiksi pasta, sillä se ei sisällä yhtä paljon vettä. Lisäksi leivän päällä nautitaan usein lisukkeita, kuten voita, juustoa ja leikkeleitä, jotka lisäävät salakavalasti leivän kaloreita.

2. Hiilihydraatit pitävät ummetuksen loitolla

Kuidut ovat liukenemattomia ja liukenevia hiilihydraatteja. Ne edistävät vatsan toimintaa ja pienentävät riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, sepelvaltimotautiin sekä paksusuolisyöpään. Samalla kuidut hillitsevät ruokahalua ja auttavat pysymään kylläisenä pidempään. Aikuisen tulisi saada ruokavaliostaan 25–35 grammaa kuituja päivittäin.

Parhaiten kuitua saa viljasta, erityisesti täysjyväleivästä. Hyviä kuidunlähteitä ovat myös palkokasvit, pähkinät ja siemenet.

3. Hiilihydraatit auttavat pitämään karistetut kilot poissa

Vaikka vähähiilihydraattinen dieetti on tehokas tapa laihtua nopeasti, ei dieetti ole välttämättä kestävä pidemmällä tähtäimellä. Hiilihydraatit kieltävää ruokavaliota voi olla vaikea noudattaa erityisesti ulkona syödessä, minkä johdosta ihminen saattaa jäädä nälkäiseksi ja sortua ahmimaan myöhemmin.

– On vaikeampi ylläpitää kestävää ja tervettä painonpudotussuunnitelmaa, kun ruokia on kiellettyjen listalla, erityisesti sellaisia ruokia, jotka kuuluvat arkeen, Lavin sanoo.

4. Hiilihydraatit antavat energiaa treeniin

Hiilihydraatit ovat elimistölle hyvää ja nopeasti käyttökelpoista energiaa. Lihaksiin varastoituvat hiilihydraatit antavat voimaa treeniin sekä pitävät verensokerin tasaisena harjoittelun aikana. Runsaasti hiilihydraatteja sisältävän aterian ja treenin väliin kannattaa jättää vähintään tunti aikaa, sillä täydellä vatsalla harva liikkuu tehokkaasti.

5. Hiilihydraatit ovat hyväksi aivoille

Aivot tarvitsevat jatkuvasti ravinnokseen glukoosia eli rypälesokeria, jota saadaan, kun ruoan sisältämät hiilihydraatit hajoavat. Parhaat hiilihydraatit myös aivojen kannalta saa hitaista hiilareista.

Aivojen hiilaripuute voi aiheuttaa keskittymiskyvyn alenemista, väsymystä, nälän lisääntymistä ja uniongelmia, jotka eivät edistä laihtumista.,

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja