Selvitys: Kuitua syömällä terve sydän

BMJ:ssä joulukuussa julkaistu kansainvälinen selvitys kertoo, että kuitupitoinen ruokavalio näyttää vähentävän sydänsairauksien riskiä.

Leedsin yliopiston johtamassa selvityksessä analysoitiin erilaisten kuidun lähteiden syönnin sekä sepelvaltimotaudin ja muiden sydän- ja verisuonisairauksien välistä yhteyttä. Tietoa kerättiin Yhdysvalloista, Australiasta, Euroopasta ja Japanista.

Tarkastelussa kiinnitettiin huomiota kuidun kokonaissaantiin eli sekä liukoisiin että liukenemattomiin kuituihin. Liukoisia kuituja saa esimerkiksi palkokasveista, pähkinöistä, kaurasta ja ohrasta. Liukenemattomia kuituja puolestaan löytyy esimerkiksi täysjyväviljoista, kasviksista, hedelmistä ja marjoista.

Havaintona oli, että mitä enemmän kuitua ihmiset saavat, sitä alempi heidän riskinsä sairastua niin sepelvaltimotautiin kuin muihin sydän- ja verisuonisairauksiin on. Riski aleni huomattavasti kohti jokaista päivittäiseen ruokavalioon lisättyä seitsemää kuitugrammaa.

Pohjoismaisten ravitsemussuosituksien mukaan ravintokuitua tulisi saada päivässä vähintään 25–35 grammaa, ja sen lähteinä tulisi käyttää luonnollisia kuitupitoisia ruokia, kuten täysjyväviljoja, marjoja, hedelmiä, kasviksia ja palkokasveja.

Lähteet: Webmd.com, Ruokatieto.fi, Ravitsemusneuvottelukunta.fi

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat