Haluatko polttaa rasvaa tehokkaasti? Älä tee tätä virhettä aamulla

Kannattaako aamupala syödä ennen vai jälkeen liikunnan? Väittelyä on käyty vuosien ajan. Tuore brittitutkimus vihjaa, ettei treenaamaan kannata lähteä aamupalan jälkeen.

Bathin ja Birminghamin yliopistojen pienen tutkimuksen mukaan treeni ennen aamupalan syömistä edesauttaa insuliiniherkkyyttä ja pienentää riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin.

Kuusi viikkoa kestäneeseen tutkimukseen osallistui 30 miestä, jotka olivat ylipainoisia tai lihavia. Osallistujat jaettiin kolmeen ryhmään. Yhdessä ryhmässä aamupala syötiin ennen treeniä, toisessa treenattiin tyhjällä vatsalla ja kolmannessa elämäntyyliin ei tehty mitään muutoksia.

Tutkijat huomasivat, että ennen aamupalan syömistä urheilevat miehet polttivat kaksi kertaa enemmän rasvaa kuin aamupalan syömisen jälkeen treenanneet miehet. 

Lisääntynyt rasvanpoltto johtui pääasiassa alhaisemmista insuliinipitoisuuksista liikunnan aikana, kun miehet olivat paastonneet yön yli, tutkijat selittävät tiedotteessa. Liikkuminen ilman polttoaineen tankkaamista sai aikaan sen, että elimistö otti energiaa varastoiduista hiilihydraateista ja niiden loputtua rasvasoluista.

Miesten painoon treenin ajoittaminen ennen tai jälkeen aamupalan ei vaikuttanut. Tutkijat kuitenkin kirjoittavat, että tyhjällä vatsalla treenaamisella on syvällisiä ja positiivisia vaikutuksia ihmisen kokonaisterveyteen.

Useampi tutkimus kannustaa tyhjällä vatsalla treenaamiseen

Löydökset olisi hyvä varmistaa isommilla otannoilla sekä naisilla. Samankaltaisia tuloksia on kuitenkin saatu tutkimuksissa ennenkin, huomauttaa CNN.

Vuonna 2017 julkaistussa Bathin yliopiston pienessä tutkimuksessa havaittiin, että tyhjällä vatsalla treenaaminen auttoi polttamaan enemmän rasvaa alhaisempien verensokeritasojen vuoksi.

Vuonna 2010 ilmestyneessä belgialaistutkimuksessa päästiin samankaltaiseen lopputulokseen. Tuolloin tutkijat huomasivat lisäksi, että aamupalan jälkeen treenanneet osallistujat lihoivat. Tyhjällä vatsalla treenanneet osallistujat puolestaan pysyivät samassa painossa, polttivat rasvaa ja pitivät verensokerinsa hyvällä tolalla.

Kolikolla on myös kääntopuolensa

Tyhjällä vatsalla treenaamisella on kuitenkin myös kääntöpuolensa. Se voi ajaa elimistön säästötilaan, jolloin keho polttaa aiempaa vähän kaloreita ja pitää kiinni hupenevista rasvavarastoistaan. Ennen aamupalaa treenaaminen voi myös viedä treenistä tehot ja lisätä ruokahalua päivällä.

Mitä haittaa on vain tietyn kehonosan treenaamisesta? 1:19

Lue myös:

    Uusimmat