Jos haluat laihtua mahdollisimman nopeasti, syö näin – asiantuntija paljastaa: "Nopein tapa polttaa rasvaa"

Lohi uunilohi
Enemmän proteiinia, vähemmän hiilihydraatteja, suosittelevat lihavuusasiantuntijat. Shutterstock

Terveyssivusto Popsugar pyysi kahdelta terveys- ja ravitsemusasiantuntijalta ohjenuorat mahdollisimman nopeaan painonpudotukseen.

Onnistuneessa painonpudotusurakassa avainsana on yleensä pysyvä elämäntapamuutos. Oikotietä onneen ei siis valitettavasti useimmiten ole, jos haluaa pysyviä muutoksia. Nopea painonpudotus voi kuitenkin joskus olla tarpeen ja toimia inspiraationa pidempiaikaiselle elämänmuutokselle.

Terveyssivusto Popsugar kysyi kahdelta alan asiantuntijalta, miten kilot saa karisemaan ja rasvan palamaan mahdollisimman sukkelasti.

Oikotie onneen? Hiilihydraatit minimiin

Lihavuusleikkauksiin erikoistunut lääkäri Charles Seltzer muistuttaa, että painonpudotus on puhdasta matematiikkaa: mitä nopeammin haluat pudottaa painoa, sitä suurempi kalorivajeen täytyy olla. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kannattaa ryhtyä radikaalisti minimoimaan päivittäistä kalorimäärää. Liian matalakalorinen dieetti nimittäin johtaa siihen, että menetät ylimääräisen rasvan sijaan lihasta.

Ylipainon haittavaikutuksien ennaltaehkäisyyn keskittyneen Obesity Medicine Association OMA:n puheenjohtaja, lääkäri Wendy Scinta on samoilla linjoilla Seltzerin kanssa. Hän muistuttaa ruokavalion sisällön tärkeydestä nopeassa painonpudotuksessa.

– Nopein tapa polttaa rasvaa on jättää ruokavaliosta sokeri ja vähentää hiilihydraattien, kuten pastan, leivän, perunan ja riisin syömistä, Scinta sanoo.

Scintan mukaan erittäin nopeita tuloksia saadakseen hiilihydraattien päivittäinen määrä kannattaa pudottaa 20 grammaan. Tämä tarkoittaa erittäin matalahiilihydraattista, ketogeenistä ruokavaliota.

– Jos valitset tämän tavan, sinun kannattaa ehkä hieman vähentää alkuun liikunnan määrää, kunnes kehosi sopeutuu ketoosiin.

Jos olet aiemmin tottunut syömään epäterveellisesti, näin radikaalia muutosta voi olla vaikea noudattaa. Lihavuuslääkäri Seltzer suositteleekin aloittamaan muutoksen kevyemmin ja vaihtamaan ensin roskaruoan kasvispainoitteisempaan ruokavalioon. Tämän jälkeen hiilihydraatteja voi alkaa pikku hiljaa vähentämään. Jos kuitenkin haluat tuloksia mahdollisimman nopeasti, matalahiilihydraattinen ruokavalio on asiantuntijoiden mukaan menetelmistä tehokkain.

Muista, että vähähiilihydraattinen ruokavalio ei välttämättä sovi kaikille. Lue lisää aiheesta: Vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta paljastui mahdollinen terveysriski – tehokkaan ja nopean laihdutuskuurin kääntöpuoli

Lähde: Popsugar

Fazer Labin ravitsemustieteiden tohtori Marika Laaksonen kertoi Huomenta Suomessa suomalaisten ruokailutottumuksista ja niiden vaikutuksesta hyvinvointiin:

Näin valmistat ravitsevan välipalan 8:22

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.