Kuitujen vaikutuksesta suolistosyöpään uutta tietoa

Paljon kuitua sisältävä ruokavalio ehkäisee paksu- ja peräsuolisyöpien kehittymistä, mutta tuoreen tutkimuksen perusteella se saattaa myös parantaa potilaiden ennustetta sairastumisen jälkeen.

JAMA Oncology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa seurattiin 1 600 paksu- ja peräsuolisyöpää sairastavaa miestä ja naista keskimäärin kahdeksan vuoden ajan. Osallistujat sairastivat ei-etäpesäkkeistä, levinnäisyysasteen 1–3 paksu- ja peräsuolisyöpää. Seurannan aikana heistä 770 kuoli.

Tutkijoilla oli käytettävissään tiedot osallistujien ruokavalioista ennen sairastumista sekä pisimmillään neljältä sairastumista seuraavalta vuodelta.

Riski menehtyä seurannan aikana pieneni tasaisesti jokaista päivittäistä viiden gramman kuituannosta kohden. Yhteys koski paksu- ja peräsuolisyövän aiheuttamia kuolemia sekä kokonaiskuolleisuutta.

Riski pienentyi vielä entisestään, jos potilas alkoi syödä enemmän kuitua syöpädiagnoosin jälkeen.

Yhteydet koskivat varsinkin viljakuituja, täysjyväviljaa ja kasvikuituja.

Kuidut nopeuttavat ruoan kulkeutumista suolistossa ja vähentävät siten altistumista syöpää aiheuttaville karsinogeeneille, mutta tarkkaa mekanismia ja selitystä ei tiedetä. Suolistobakteerien vaikutuksesta kuiduista voi myös syntyä lyhytketjuisia rasvahappoja, joilla on havaittu syöpäkasvaimia haittaavia ominaisuuksia. On myös mahdollista, että osa havaitusta yhteydestä johtuu kuitupitoisten ruokien muista ominaisuuksista.

Valtaosa ravintokuidusta saadaan viljoista sekä vihanneksista ja hedelmistä, jotka ovat muutenkin terveellistä ruokaa.

Yhdessä ruisleipäviipaleessa on noin 2,5 grammaa kuitua. Saman verran kuitua on myös keskikokoisessa omenassa. Suomalaiset saavat ravinnostaan noin 20 grammaa kuituja päivässä.

Suomessa paksu- ja peräsuolisyöpä on miesten kolmanneksi ja naisten toiseksi yleisin syöpä. Uusia tapauksia todetaan vuosittain noin 3 000.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Tulehduksellinen suolistosairaus kuihdutti Janin sairaalakuntoon

Tulehduksellista suolistosairautta sairastava Jani Toivonen kertoi elämästään sairauden kanssa Hyvää Elämää -ohjelmassa maaliskuussa 2017. Mukana oli myös sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila.

Lue myös:

    Uusimmat