Tapahtumateollisuus on huolissaan koronarajoitusten vaikutuksesta vaalitulokseen ja demokratiaan – näin järjestö perustelee näkemyksensä

Aluevaalit käynnissä: Vastaamme yleisimpiin kysymyksiin nyt 18:40
Aluevaalit käynnissä: Vastaamme yleisimpiin kysymyksiin nyt

Tapahtumateollisuus kertoo olevansa huolissaan siitä, mitä koronarajoitukset tekevät suomalaiselle demokratialle.

Tällä hetkellä eletään aluevaalien superviikkoa. Ennakkoäänestys päättyi tiistaina ja varsinainen vaalipäivä on tulevana sunnuntaina 23. tammikuuta.

Heikentyneen koronatilanteen vuoksi vaalit käydään koronarajoitusten vallitessa, minkä vuoksi ehdokkaat eivät ole voineet kampanjoida tavalliseen tapaan erilaisissa tapahtumissa kasvotusten. 

Tapahtumaelinkeinon keskusjärjestö Tapahtumateollisuus ry:n mukaan tilanteella voi olla vaikutuksia jopa suomalaiselle demokratialle, kun yhteiskunnallista keskustelua ei voida tehdä erilaisissa tilaisuuksissa ja tiloissa.

– Vaalit ilman tapahtumia ovat käytännössä tynkävaalit. Tapahtumien ja kohtaamisten puuttumisella on ilmeistä vaikutusta vaalien tulokseen ja äänestysaktiivisuuteen, Tapahtumateollisuus ry:n johtaja Kati Kuusisto toteaa tiedotteessa.

– Toivomme perusteellista tutkimusta aiheesta. Kokoontumisen vapaus on demokratian perusoikeuksia, ja sen puute heikentää koko yhteiskuntaa, Kuusisto jatkaa. 

Juttu jatkuu aluvaali-infolaatikon jälkeen.

Kampanjointi sosiaalisessa mediassa lisää epätasa-arvoa

Kun kohtaamisia eri voida järjestää kasvokkain, monet ehdokkaat kampanjoivat tälläkin hetkellä etäyhteyksin ja sosiaalisen median kautta. Järjestö huomauttaa, että sosiaalinen media perustuu algoritmeihin, minkä vuoksi sisällöt eivät ole tasavertaisesti tarjolla.

– Se mahdollistaa profiloidun mainonnan ja viestien kohdistamisen sekä ruokkii niin sanottujen kuplien syntymistä, Tapahtumateollisuus luonnehtii some-kampanjoinnin ongelmallisuutta. 

Tapahtumateollisuus muistuttaa, että rajoitustoimenpiteiden tulee olla perusteltuja ja oikeasuhtaisia. 

– Rajoitusten voimassaolo tulee myös päättää heti kun niille ei ole riittäviä perusteita tai niiden aiheuttamat haitat ovat suuremmat kuin saavutettavat hyödyt. 

Lue myös:

    Uusimmat