"Epidemia vaikuttaa nyt hidastuvan, suositusten ja rajoitusten vaikutus näkyy" – tällainen on koronatilanne nyt

Näin koronastrategiaa päivitetään 3:20
Näin koronastrategiaa päivitetään.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) pitivät keskiviikkona viikoittaisen koronakatsauksensa.

Suomessa todettiin viikon kaksi aikana arviolta lähes 55 500 uutta koronavirustapausta, kun edellisen viikon aikana todettiin arviolta yli 57 400 uutta koronavirustapausta.

– Epidemia vaikuttaa nyt hidastuvan. Vielä se kasvaa, mutta ei yhtä nopeasti. Suositusten ja rajoitusten vaikutus näkyy, sanoo STM:n johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

Luvut eivät kerro koko tilannetta

THL:n ylilääkäri Otto Helve kuitenkin korosti tiedotustilaisuudessa, että tämän hetken koronaluvut eivät kuvasta tartuntojen kokonaismäärää.

– On hivenen epävarmaa, mitä (tapausluvut) kertovat varsinaisten tartuntojen määrästä, Helve sanoo.

Erikoissairaanhoidon vuodeosastohoidon kuormitus jatkuu suurena, STM toteaa. Myös perusterveydenhuollon vuodeosastokuormitus kasvaa nopeasti.

– Syys-joulukuun aikana rokottamattomat ovat päätyneet koronatartunnan vuoksi erikoissairaanhoitoon 14 kertaa todennäköisemmin ja tehohoitoon 27 kertaa todennäköisemmin kuin kaksi kertaa rokotetut, Helve kertoo.

Rajoitukset jatkuvat

STM:n strategiajohtaja Pasi Pohjolan mukaan ajatuksena on, että tällä hetkellä käytössä olevat koronarajoitukset jatkuisivat helmikuun puoliväliin saakka.

– Tällä tavalla huolehdittaisiin akuutista omikronin aiheuttamasta tilanteesta ja hallittaisiin sairaalahoidon kuorman kehitystä, Pohjola sanoo.

Hallitus ei kuitenkaan aio jatkaa korkeakoulujen etäopetussuositusta. Samoin lasten ja nuorten harrastustoimintaa koskevista suosituksista ollaan luopumassa tammikuun lopussa.

Jo nyt useat alueet ovat kertoneet sallivansa lasten ja nuorten harrastustoiminnan jatkamisen.

– Pandemian huippu saattaa tulla vähän eri aikaan eri puolilla maata. On hyvin tarkkaan arvioitava, missä tilanteessa ollaan siinä hetkessä, kun tullaan helmikuun puoliväliin. Mikä on kehityssuunta? Mitä on järkevää tehdä, ettei tilanne sitten uudestaan riistäydy käsistä, Pohjola pohtii.

"Hoitovelkaa kertyy"

Eilen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin vt. toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi totesi Suomen terveydenhuoltojärjestelmän stressinsietokyvyn olevan huono. Tämä on näkynyt koronakriisin keskellä esimerkiksi peruttuina leikkauksina.

– Ei voi kiistää, että tämän epidemian takia palvelu- ja hoitovelkaa koko ajan kertyy, myöntää Voipio-Pulkki.

Kahden viimeisen kalenteriviikon aikana (3.–16.1.) uusia tartuntoja ilmaantui 2030 sataatuhatta asukasta kohden. Sitä edeltävillä kahdella viikolla tartuntoja ilmaantui 1190 sataatuhatta asukasta kohden, STM tiedottaa.

Uusien tartuntojen määrä on siis lähes kaksinkertainen joulukuun loppuun verrattuna.

– Koronaviruksen jätevesiseurannassa tasot eivät ole kääntyneet laskuun, toteaa Voipio-Pulkki.

"Väestössä tapauksia, jotka eivät tietoomme päädy"

Erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla oli eilen 19.1. yhteensä 360 potilasta, kun viikkoa aiemmin 12.1. heitä oli 372. Teho-osastoilla oli yhteensä 64 potilasta, kun viikko sitten teho-osastoilla oli yhteensä 61 potilasta.

Viikolla kaksi teho-osastoille tuli yhteensä 60 uutta covid-19-potilasta, kun edeltävien neljän viikon aikana heitä oli tullut 36–60 viikossa.

Kaikista erikoissairaanhoidossa vuodeosastoilla olevista koronapotilaista arviolta 20 prosenttia oli sairaalassa ensisijaisesti muun syyn takia. Teho-osastojen koronapotilaista tämä osuus oli 17 prosenttia.

– Seurannassa tätä pyritään erottelemaan, vaikka eristämistaakka tehoilla on aivan sama siitä riippumatta, kummasta ryhmästä on kyse, Voipio-Pulkki sanoo.

STM:n Voipio-Pulkin mukaan joka neljäs tehohoidossa Suomessa oleva on sairaalassa nimenomaan koronataudin vuoksi.

14 vuorokauden aikana (6.–19.1.) ilmoitettiin yhteensä 138 menehtynyttä, joista 87 prosenttia oli yli 70-vuotiaita.

Koronavirustestejä tehdään edelleen paljon ja positiivisten koronatestien osuus on kasvanut. Viikolla kaksi tehtiin noin 173 000 testiä ja kaikista testatuista näytteistä positiivisia oli 32 prosenttia. Edellisellä viikolla positiivisten tulosten osuus oli 29 prosenttia.

– Kertoo sen, että väestössä on paljon tapauksia, jotka eivät meidän tietoon päädy, THL:n Helve sanoo.


Lue myös:

    Uusimmat