Aluevaalit

Näin äänet jakautuvat - tästä pääset aluevaalien tulospalveluun!

Vaalitulospalveluun

Aluevaalien superviikko MTV:llä: Vaalikiertue, tulospalvelu ja vaali-illan show – seuraa vaaleja kanssamme!

Aluevaalit käynnissä: Vastaamme yleisimpiin kysymyksiin nyt 18:40
Usein kysytyt kysymykset aluevaaleista – asiantuntijat vastaavat lukijoiden pohdintoihin.

MTV Uutiset seuraa tällä viikolla maan ensimmäisiä aluevaaleja päivittäin. Vaalikiertue vierailee arkipäivisin Suomen eri kunnissa kysymässä, mikä alueen asukkaita huolettaa ja kiinnostaa aluevaaleissa. Tiistaina vaalitentissä puheenjohtajat pääsevit ääneen ja viikko huipentuu sunnuntaina mtv-palvelussa näkyvään tulosiltaan. 

Aluevaalitentin voit katsoa tallenteena mtv-palvelussa. Tentissä kohtasi yhdeksän eduskuntapuolueen puheenjohtajaa. 

Tärkeät päivät ja kellonajat: 

Tiistai 18.1. MTV:n aluevaalitentti MTV3-kanavalla ja mtv-palvelussa klo 20-22. 

Sunnuntai 23.1. MTV:n tulosilta klo 19 alkaen mtv-palvelussa

Maanantai 24.1. Vaalien tuloksen purkua MTV:n ohjelmissa ja verkkosivuilla läpi päivän 

Vaalikiertueen paikkakunnat:

Maanantai kello 14.30: Utsjoki, äänestysaktiivisuus

Tiistai kello 14.30: Kokkola, valta ja demokratia

Keskiviikko kello 14.30: Mikkeli, hoitajapula ja hoidon järjestäminen

Torstai kello 14.30: Vantaa, pelastustoimi

Perjantai kello 14.30: Hanko, vanhuspalvelut

Vaalien tulospalvelu on jo nyt auki mtvuutiset.fi -sivustolla, ja vaalipäivänä sunnuntaina sinne alkaa tulla tuloksia heti klo 20 aikaan. 

Vaalipäivän tuloslähetys

Itse vaalipäivänä, 23.1. sunnuntaina, MTV Uutisissa ollaan koko päivä vaalitunnelmissa verkkosivuilla ja MTV Uutiset Livessä. 

Aluevaaliviikko huipentuu tulosiltaan, joka lähetetään vaalisunnuntaina mtv-palvelussa kello 19 alkaen. Tulosillan tuottaja Päivi Hannula sanoo, että näissä vaaleissa on itse tuloksen lisäksi paljon muutakin jännitettävää.

– Jo se, että nämä vaalit järjestetään keskellä pahinta korona-aaltoa tuo oman jännitysmomenttinsa. On mahdollisuus kotiäänetykseen ja erilaisia järjestelyjä, jotta kaikki koronalle altistuneet pääsevät halutessaan äänestämään. Tulosiltana kysymme, miten tämä kaikki toimi.

Lisäksi huomio kiinnittyy äänestysprosenttiin, jonka on ennakoitu jäävän historiallisen alhaiseksi.

– Itse jaksan uskoa, että monien alueiden pikkukunnissa sinne uurnille lähdetään kuntavaaleja hanakammin, jotta saadaan se oman kunnan terveysasemaa ajava poliitikko mukaan aluevaltuustoon. Eli vaikka Helsingissä ei äänestetä, muualla Suomessa kyse on tosi tärkeistä asioista, ja ihmiset ymmärtävät sen kyllä.

– Huomio kohdistuu siihen, selviääkö kokoomus ykköseksi myös näissä historiallisissa ensimmäisissä aluevaaleissa kuntavaalien tapaan. Kiinnostavaa on myös nähdä, miten käy keskustan, joka on ajanut härkäpäisesti aluehallintoa viime vuosina.

Tulosillan juontaa muun muassa Viiden jälkeen -ohjelmasta tuttu Nina Rahkola. Vaalitulosta analysoivat yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki, Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund ja politiikan toimittaja Juha Kaija.

Vaalien tulosta ja merkityksiä puretaan perusteellisesti maanantai-aamuna Uutisaamusta lähtien aina iltauutisiin saakka. 

Lue myös:

    Uusimmat